x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Dacă nu va demisiona, Băsescu va fi alungat

Dacă nu va demisiona, Băsescu va fi alungat

de Lucian Avramescu    |    06 Feb 2012   •   17:21
Dacă nu va demisiona, Băsescu va fi alungat

Din 20 in 20 de ani, Romania, masina ferfenitita, cu volanul incaput pe mana unui dement, cu bujiile gripate si componentele de baza ale motorului furate, intra in reparatii capitale. De altfel, nici n-are incotro merge. Iesirile sunt blocate, drumurile inchise, sperantele spulberate. Totul se trage de la iarna, zic ciracii celui care a facut zob masina, i-a desavarsit metehnele si i-a pus capac. Iarna e de vina. Gerul a omorat 36 de oameni si operatiunea e in desfasurare, viscolul a inghesuit zapada in sosele, ninge prea mult. Trebuie data o ordonanta de urgenta pentru interzicerea iernii, trebuie asumata raspunderea, trebuie musai o infierare la televizor. Fireste, hahaita. Iarna trebuie introdusa in CSAT si inscrisa ca pericol national, langa terorism si, ca vulnerabilitate, langa ziaristi. Nu despre iarna, normala pana la un punct, vorbesc eu. Ne-am nascut, invatasem asta la scoala, intr-o zona temperat-continentala, cu anotimpuri care se rotesc. In spatiul acesta, cat un buric de deget pe dovleacul rotund al planetei, niciodata monoton, niciodata plictisitor, desenam regina noptii pe ia de borangic a lui iulie si insufletim oameni de zapada in ajunul Craciunului. Iesim primavara, cu ghioceii deodata, de sub zapezi si bucuram zarzarii cu alintul privirii noastre. Daca ne nasteam la tropice, n-am fi atins niciodata catifeaua fulgului de nea, iar gerul ramanea o necunoscuta epidermica. Daca n-ar fi venit iarna asta meteorologica, excesiva doar la capitolul ger, fiindca zapezile raman splendide, asteptate si de copii si de ogoare, cadou imaculat de la Dumnezeu, traiam mai departe obsesia incalzirii globale. Vorbesc de alt tip de iarna, cea cu adevarat criminala, care a omorat si omoara, de ani buni, cu sadism, si in iulie, si in decembrie, si in miezul zilei, si in miezul intunericului, nu zeci, ci mii si zeci de mii de oameni, multi dintre ei cu zile. Iarna care ne calca in picioare demnitatea, care ne-a decretat suboameni. Iarna care ne batjocoreste cu o obraznicie fara seaman. Iarna care a alungat un sfert din populatie in umilitoare bejenii, cautand refugii si indurare in tarile nimanui. Iarna ca un asasin colectiv, iarna ca o condamnare la moarte a unei tari care avea dreptul, dupa donatia de sange ’89, la o alta viata si la o alta istorie.

Din 20 in 20 de ani (si un pic), autovehiculul Romania e in sant. Soferul, dement sau beat sau si una si alta, e primul care trebuie cusut, internat. Reparat. Cum? Vor decide cei care, aliniati in ninsoare si cu ninsoarea, isi cer tara inapoi. Nu sunt pentru reparatii capitale in privinta soferului, dar unii scandeaza asta si ma cutremur. Am mai trait o reparatie capitala de sofer si multi ne rusinam. Soferul si toti cei care ne-au furat pana la ultimul leut din buzunar, cei care au chefuit si inca chefuiesc, obraznici si nestingheriti de strigatul strazii, facand banchet din austeritatea noastra, facand averi nemasurate din saracia numerosilor sarmani, trebuie trimisi unde-i va trimite legea. Mai intai insa trebuie sa plece. Basescu intai. Sa lase butoanele, sa lase jaful, sa se odihneasca fiindca furtul, se vede limpede, ia mintile. Sa intre in concediu de furt. Sa se ceara medical acasa, iar daca nu inteleg asta, sa fie proiectati de-acolo, asa cum cer cei mai blanzi dintre protestatari, cu un sut in dos. Remanieri, caderea cazutului Boc? "Tranchilizante" pentru plebe, cum ar zice liberalul Antonescu.

Din 20 in 20 de ani, traim marea desteptare, trezirea din somn. Miracolul s-a produs. Nimic, nici o smecherie nu-l mai poate opri. Amnezici, orbiti de putere, cu banii pe care i-au troienit murdar si le-au intrat in ochi, Basescu si ai lui au uitat ca primavara e aproape, ca dupa zapada asta vine dezghetul. Piata Universitatii le colecteaza papuci, cea mai rusinoasa executie a unor talhari. Ghilotina avea pana la urma partea ei de noblete. Papucii, nu. Acesti nemernici meritau simbolica executie cu papuci sau jenatul suras al lumii care inca isi mai arunca privirea spre noi.

P.S.: Demisia lui Boc vine dupa ce mi-am ispravit aceste insemnari. Nu schimb nimic. Astept adevarata demisie. Daca nu va demisiona, Basescu va fi alungat. Cu papuci si caschete. Principala cerere a strazii n-a fost inca implinita. Urmeaza.

×