x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Dacian Cioloș adversus Klaus Iohannis, aceeași Marie cu altă pălărie

Dacian Cioloș adversus Klaus Iohannis, aceeași Marie cu altă pălărie

de Serban Cionoff    |    12 Aug 2018   •   09:53
Dacian Cioloș adversus Klaus Iohannis, aceeași Marie cu altă pălărie

Aflați,încă, sub influența durul impact emoțional provocat de violențele în  cascadă înregistrate în seara și în noaptea de vineri în Piața Victoriei, ignorăm- mai bine spus:suntem împinși să ignorăm!- că ne așteaptă, la un colț de cotitură, un val de diversiuni și de scenarii otrăvite cu bătaie lungă dar și cu o țintă foarte precisă. Adevăr asupra căruia ne atrage atenția Adrian Năstase în termeni foarte clari:,,Explicația mitingului trebuie căutată în faptul că urmează doi ani electorali și se încearcă,prin orice mijloace, atragerea de voturi’’. ,,Eventual - își dezvoltă Adrian Năstase argumentația - schimbarea guvernului pentru a obține,precum Băsescu în 2009, modalitățile instituționale de a,,număra’’ voturile’’.

Foarte bine punctat, cu atât mai mult cu cât, la pachet cu scenariile schimbării a executivului – inclusiv sau mai ales prin violență- , ideologii și strategii sistemului, au și pus în circulație un zvon care a început să circule cu insistență. Zvon care, într-un viitor nu prea îndepărtat, este foarte probabil să fie reluat și dezvoltat în scenarii numai bune să ne ia ochii și, eventual, mințile. Mă refer, după cum lesne se poate bănui,la știrea tot mai intens mediatizată cum că forul premier, Dacian Cioloș, va candida la viitoarele alegeri prezidențiale, anunțându-se a fi, încă de pe acum, un teribil, neîmblânzit, adversar al președintelui Klaus Iohannis. De aceea, fostul șef al executivului tehnocrat s-a convertit( sau s-a reconvertit!) la politică, drept pentru care și-a făcut un partid proprietate personală numit Mișcarea România Împreună.

 Și, de aici încolo, să te ții discuții!... Prima teză scoasă la rampă în silogismele de larg consum ale acestei îndrăcite scenarite fiind, desigur, acela despre marele, uriașul și, până la urmă, imbatabilului pericol pe care îl va reprezenta Dacian Cioloș pentru ca actualul președinte, Klaus Iohannis, să  câștige un nou mandat la Palatul din Dealul Cotrocenilor. Amenințare care îl face, de pe acum, pe domnul președinte în exercițiul funcțiunii să numai aibă somn și care nu poate fi anihilată decât printr-o unitate de monolit în jurul său. Altminteri, ,,Ghinion!’’, vorba unul clasic în viață.

  De aici, să te ții altă cascadă de deducții și ipoteze. Ce-i drept, în ultimele zile discuția pe această temă a trecut în plan secund, dar, cu siguranță, după ce lucrurile se vor mai liniști, subiectul va fi redeschis și abordat, pro și contra, cu sporită intensitate. Cu atât mai mult cu cât, dacă se va întâmpla și minunea ca cercetările întreprinse în vederea aflării asupra cauzelor și a dedesubturilor actelor de vandalism din ultimele zile vor pune ajunge la  anumite instituții și persoane, direct dau mediat implicate, va fi urgentă nevoie de teme fierbinți, de natură să distragă atenția publică de la acele adevăruri cu un uriaș potențial de risc. Iana dintre teme  va fi, mai mult ca sigur,  lupta pe viață și pe moarte, la scrutinul prezidențial din anul viitor, între actualul președinte și fostul său premier.

  Așa încât eu zic să nu ne pierdem cumpătul și să încercăm, la rece, să vedem ce e adevăr și ce e fabulație în această veste-poveste. Exercițiu pe care ni–l înlesnesc recente declarații ale vajnicului și amenințătorului iminent concurent  în lupta de la prezidențiale. Mă refer, punctual, la  un interviu pe care Dacian Cioloș l-a acordat unui canal de televiziune, recunoscut pentru foarte dependenta sa independență politico ideologică. Întrebat fiind care sunt acele elementele doctrinare care conferă identitate partidului său proaspătul lider a declarat, cu subiect și predicat, următoarele :,,Mișcare România Împreună va acționa în așa fel încât la Președinția României să nu ajungă PSD’’. Punct!

 Întrebat fiind dacă intenționează să candideze împotriva lui Klaus Iohannis, fostul șef al ,,guvernului meu’’( Klaus Iohannis dixit!) a declarat în mod categoric și tranșant:,,Nu! Nu!Niciodată!...’’ După care, temându-se că nu a fost corect înțeles, spune ceea ce mai avea de spus:,,În condițiile de față,nu cred că ar trebui să ne concurăm unul pe altul, ci, împreună și cu el, cu celelalte forțe politice, să găsim modalitatea cea mai bună pentru a câștiga alegerile prezidențiale’’.

 ,,Să găsim,împreună, modalitatea de a câștiga alegerile prezidențiale’’- iată cuvântul ce exprimă adevărul! Deși mai cinstit ar fi fost ca Dacian Cioloș să spună fără ocolișuri:,,Să găsim modalitatea de a câștiga, împreună, alegerile prezidențiale’’. Fapt pe care îl putem demonstra printr-o simplă operație pe care buna știință a logicii o numește deducție. Să considerăm,așadar, că, după primul tur al alegerilor prezidențiale, în care au concurat și Klaus Iohannis și Dacian Cioloș, inevitabil,  în turul final va intra numai unul dintre ei. Foarte probabil, în confruntare cu acela pe care actuala coaliție PSD-ALDE îl va avea drept candidat. În aceste împrejurări, una din două: sau electoratul lui Klaus Iohannis îi va da votul lui Dacian Cioloș sau cei care l-au votat , în primul tur pe Dacian Cioloș vor introduce în urne votul lor pentru Klaus Iohannis. Tertium non datur, cum spune  principiul imbatabil al logicii clasice!

 Raționament greu de contrazis din care reiese că, acum sau mai târziu, orice pretinsă confruntare de platformă electorală a celor doi nu va fi decât praf în ochi, numai bun să deruteze oamenii de bună  credință, să le disperseze voturile, pentru ca, într-un final, să le contabilizeze ,,cine trebuie’’. Iar, dacă tot suntem în țara în care construim scenarii prospective în buna tradiție a lui Caragiale,Eugen Ionescu și Urmuz, nici să nu ne mai fie de mare mirare dacă, în cazul în care ar ieși președinte Dacian Cioloș, acesta l-ar numi premier pe… Klaus Iohannis! Sau viceversa?!… 

 Nu am nici-o îndoială că,din foarte multe motive despre care ar trebui să discutăm mai aplecat, pentru Klaus Iohannis cel mai dorit contracandidat este exact Dacian Cioloș. În primul și în primul rând pentru că și unul și altul sunt formați  anume pentru a promova același set de norme și de programe în politica internă și externă a României, așa cum s-a constatat și din comportamentul lor în acest sfârșit de săptămână fierbinte, iar deosebirile, dacă sunt; nu sunt decât de formă și în nici-un caz de substanță. Ceea ce, de-acum, românii numesc mai pe șleau:,,Aceeași Marie, cu altă pălărie’’.   

 Ceea ce face ca, oricum am lua-o, toată tevatura deja aruncată pe piață de către cadre specializate despre pericolul teribil pe care îl reprezintă candidatura lui Dacian Cioloș, la viitoarele alegeri prezidențiale, pentru Klaus Iohannis,  nu este decât o crasă cacealma de drept comun!    

                                                        Șerban CIONOFF

×