x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Dan Constantin: 48 de F-16 pentru 25 de urşi

Dan Constantin: 48 de F-16 pentru 25 de urşi

de Dan Constantin    |    27 Sep 2008   •   00:00

Vânătorii de pe Valea Prahovei şi din Braşov şi-au scos armele din rastel: au aprobare de la ministrul Mediului să împuşte urşii care se plimbă prin ora­şe. Ceea ce era o decizie simplă, la min­tea cocoşului (nu de munte) a fost luată abia după ce s-a dus buhul des­pre oamenii mâncaţi de urşii care stă­pânesc cartiere din Braşov, Sinaia sau Predeal.



Vânătorii de pe Valea Prahovei şi din Braşov şi-au scos armele din rastel: au aprobare de la ministrul Mediului să împuşte urşii care se plimbă prin ora­şe. Ceea ce era o decizie simplă, la min­tea cocoşului (nu de munte) a fost luată abia după ce s-a dus buhul des­pre oamenii mâncaţi de urşii care stă­pânesc cartiere din Braşov, Sinaia sau Predeal. Până la noi ordine s-a dat "li­cenţă" pentru rărirea pădurii cu 25 de urşi. Pe spinarea ursului-gunoier s-au clădit afaceri turistice şi câţiva primari au dat iama prin bugetul local pentru cumpărarea de materiale "adec­vate". Tunuri mici şi mijlocii care i-au îmbogăţit pe şmecherii din adminstraţie supăraţi acum că prin glonţul vânătorilor li se ia caşcavalul de la gură.

La urşii-gunoieri am găsit reme­diul, dar ce facem cu oamenii care do­resc să golească bugetul până la sec?
Este vorba de o nimica toată – doar vreo 4 miliarde de euro – costul unor avioane de luptă. La expoziţia recent încheiată de pe Aeroportul Băneasa, pe pista de la Romaero, s-au prezentat competitorii gata să înhaţe tortul de aur. Dl. Meleşcanu a dat în ăst timp o fugă până în SUA, diplomatic interpretată ca un atu pentru F-16. Procedura de achiziţie nu s-a anunţat; nici şpaga aferentă contractelor militare. Ştim doar că "va fi un dialog competitiv" cu toţi producătorii, aşa cum anunţa dl. Teo Meleşcanu.

Până la alte probe, aceştia continuă să-şi laude marfa şi unii mai ofensivi vor să ne deschidă ochii. Dl. Pauletti Giuseppe, agent de vânzări pentru Euro­fighter Typhon susţine că marfa lui poate să doboare un F-16 în câteva zeci de secunde. Să ne păzim aşadar de avionul lui Giuseppe dacă luăm marfa americanilor! Cine ne-ar putea doborî vechiturile F-16Ă Evident, cei care au în dotare Eurofighter: arma­te­le aeriene ale Germaniei, Italiei, Spa­niei, Marii Britanii, Austriei şi Arabiei Saudite. Duşmani grei! Doar cu Euro­fighter, ne spunea tot macaronarul, avem şansa maximă la lupta cu Sukhoi Flanker. åsta ar fi un argument ca să lăsăm F-16 în depozitele de vechituri de unde l-am procura...

Ar mai fi o întrebare pe care nu o pune nimeni: de ce are România nevoie fix de 48 de avioane de luptă? Ce document NATO a stipulat acest număr, ce strateg l-a stabilit?

Doar ca să putem ţine în picioare numărul de generali aferent, nu cred că-i un argument pentru a goli bugetul. Dacă scoatem însă toată flota asta de 48 de aparate să doborâm cei 25 de urşi-gunoieri aflaţi în război cu populaţia, atunci da, se justifică! Sunt chiar prea puţine aparate.

×
Subiecte în articol: editorial