x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Dan Constantin: Tunurile noastre, toate…

Dan Constantin: Tunurile noastre, toate…

de Dan Constantin    |    11 Oct 2008   •   00:00

De două săptămâni lumea fierbe şi din aburii crizei nu reuşim să as­tâm­părăm foamea de bani. Culmea ab­sur­dului este că cei mai înfometaţi sunt bogaţii Planetei, nu sărmanii din Africa, nici uitaţii din Amazonia.



De două săptămâni lumea fierbe şi din aburii crizei nu reuşim să as­tâm­părăm foamea de bani. Culmea ab­sur­dului este că cei mai înfometaţi sunt bogaţii Planetei, nu sărmanii din Africa, nici uitaţii din Amazonia.

Noi suntem pe la mijloc, nici în pi­cioa­rele goale, dar nici burduşiţi de acţiuni, cecuri, gold ş.a.m.d. Asta ne salvează de marea prăbuşire. Noi vom cădea nu din zgârie-nori, ci din podul casei de chirpici.

Stri­gă­tele din capul ţării nu ajung să-i sperie pe sătenii din Văscăuţii de Sus. Poate cei din Văscăuţii de Jos să fie mai conectaţi la criză, pentru că la ei s-a băgat curent şi mai trece rata. Nu rata de la bancă, ci aia pe patru roţi. Ţăranul, sigur pe bănuţul de aur din gălbenuş, are ziua de mâine asi­gurată. Nu-i trebuie negocieri, n-a au­zit de planul Busch (Doamne Pă­zeş­te!), nu i-au intrat în casă bondurile.

Stă el în prispă, se uită în zare şi mo­romeţian întreabă: da’ unde-s, bre, banii? Că de la suta lui Nea Nicu am trecut prin milioanele lui Isărescu şi avem şi leu greu acum, mai uşor decât leul uşor.

Or fi prin maşinile astea mari care-i urcă pe Omu pe mahări cu lăutari cu tot? Or fi! Sau poate prin maşinăriile alea de război care s-au împotmolit la marginea satului, de le-au scos cu boii? Or fi şi pe acolo!, îşi răspunde omul nostru.

Sunt întrebări simple, pe care le pun oamenii cei mulţi şi tăcuţi pe care nu-i întreabă nimeni. Dar în nu­me­le cărora vorbesc politicieni, câtă frunză, câtă iarbă, şi-şi dau cu că­ră­mida "interesului naţional, a bi­ne­lui public" în piept de le tremură plămânii.

În această hemoragie verbală de dragoste pentru "bobor", nici unul, dar nici unul dintre mai-marii acestei ţări nu anunţă că vor să mai strângă şi ei cureaua. Dimpotrivă! Tăriceanu îşi întoarce buzunarele pe dos şi se dă pauper. N-am, n-am, repetă ca un pa­pa­gal. Dar nu-l întreabă pe Vlă­des­cu, nici pe Eutanasiatu unde s-au dus banii din privatizări sau ce colcăie prin Fondul Proprietatea. Nici Bă­ses­cu Traian nu vrea să dea de ur­ma ba­nilor pierduţi prin hotărârile de CSAT sau risipiţi prin ascultări de telefoane ş.a. A aflat şi el, abia acum, că nu există o lege a salarizării; că doar de aia-i pre­şe­din­te, să plutească etilic şi să se trezească prin Trei Scaune.

Întorcându-ne la Văscăuţii de Jos, de Sus şi de Mijloc, auzim pe deasu­pra satelor o melodie ce se fredo­nea­ză în toată ţara: Tunurile noastre, toate. Pe acolo nu mai sapă nimeni. România care s-a furat este o ţară mult mai mare şi mai puternică decât România care a rămas.

×
Subiecte în articol: editorial