x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Dan Dumitrescu: Fotbal dominat de voia întâmplării

Dan Dumitrescu: Fotbal dominat de voia întâmplării

de Dan Dumitrescu    |    30 Sep 2008   •   00:00

Ultima etapă a Ligii 1 a fost din nou una în care gazdele s-au aplecat umil în faţa oaspeţilor. Cinci victorii ale echipelor vizitatoare, trei rezultate de egalitate şi doar o singură izbândă pe teren propriu reprezintă reţetarul unui fotbal agitat, al unui fotbal dominat de voia întâmplării.



Ultima etapă a Ligii 1 a fost din nou una în care gazdele s-au aplecat umil în faţa oaspeţilor. Cinci victorii ale echipelor vizitatoare, trei rezultate de egalitate şi doar o singură izbândă pe teren propriu reprezintă reţetarul unui fotbal agitat, al unui fotbal dominat de voia întâmplării. Câteva rezultate lasă impresia surprizei. Mă tem însă că dincolo de impresie n-ai decât să te înfrupţi din gaura covrigului. Pentru că respectivele surprize au totuşi în spate justificări logice.
Dinamo şi Poli Timişoara au punctat firesc în clasamentul adevărului, păstrând şi prin rezultate distanţa valorică ce le separă de Gloria Bistriţa şi, respectiv, Politehnica Iaşi. Despre aşa ceva a vorbit după meci Jean Pădureanu. Rezonabil şi echilibrat, el a oferit un exemplu sugestiv. Spunea că şi Gloria a avut ocazia să înscrie. Dar Gloria nu l-a avut şi pe Dănciulescu în echipă. Aici s-a făcut diferenţa. în timp ce bistriţenii au ratat, fiindcă asta le este valoarea, Dănciulescu a reuşit două execuţii de excepţie, fiindcă asta îi este valoarea. Nici victoria Pandurilor la Buzău nu a adus în peisaj cine ştie ce doză de imprevizibil. Dimpotrivă, putem vorbi despre revenirea în normalitate. Pentru că Buzăul este o echipă cu capul pe tăietor, în timp ce rezultatele de până acum ale oltenilor s-au situat evident sub posibilităţile reale ale echipei.

Cea de-a patra victorie a oaspeţilor a fost realizată de Unirea Urziceni la Vaslui. În acest caz, rezultatul ialomiţenilor are altă greutate. Ne aşteptam ca avantajul terenului propriu să aibă oarece importanţă în confruntarea dintre două echipe de valori sensibil egale, între două echipe care au avut pas demn în Cupa UEFA. Dar n-a fost să fie aşa. Diferenţa s-a făcut logic, în joc, Dan Petrescu reuşind să-i dea mutarea în plic lui Viorel Hizo.
În fine, desertul etapei ne-a fost oferit de meciul din Giuleşti. Victoria pe care FC Argeş a obţinut-o în faţa Rapidului i-a dat peste cap pe pronosportiştii care nu au interpretat corect degringolada ce tulbură atmosfera din vestiarul bucureştenilor. Întâmplarea, neplăcută pentru gazde, îmi stârneşte amintirile. În urmă cu săptămâni bune, după victoria pe care Rapidul a obţinut-o împotriva câinilor roşii, am scris că rapidiştii au fost salvaţi de comparaţia cu Dinamo. Că într-o competiţie a şchiopilor, Rapidul a fost echipa care s-a clătinat mai puţin. Altfel spus, îi îndemnam pe giuleşteni să nu se îmbete cu apă chioară, să nu privească victoria împotriva lui Dinamo ca pe o teză de doctorat, să lucreze cât nu este prea târziu la remedierea unor evidente deficienţe de joc. Suporterii Rapidului m-au acuzat atunci de subiectivism, mă îndemnau să vorbesc despre fotbal, şi nu despre bambilici. Acum, dacă nu sunt prea supăraţi, este posibil să-mi dea, în sfârşit, dreptate. Despre fotbal vorbeam, şi nu despre bambilici. Despre un fotbal care te pedepseşte dacă nu-l tratezi la timp.

×
Subiecte în articol: editorial fotbal