x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Dan Dumitrescu: Lăutari, nunţi electorale şi fotbal

Dan Dumitrescu: Lăutari, nunţi electorale şi fotbal

de Dan Dumitrescu    |    14 Oct 2008   •   00:00

Negustorii de evenimente au dat-o-n peşcheş gras. Tradiţia îi ţine în câştig. Toamna mai este încă bănuită a fi anotimp al recoltei şi pe fondul presupusului belşug prinde bine gândul întemeierii.



Negustorii de evenimente au dat-o-n peşcheş gras. Tradiţia îi ţine în câştig. Toamna mai este încă bănuită a fi anotimp al recoltei şi pe fondul presupusului belşug prinde bine gândul întemeierii. Pe la primării se eliberează certificatele de căsătorie cu duiumul, popii cădălniţează cu hărnicie lacomă, strâng creştinii banii de dar, se reped la sarma şi durează-n nunţi până-n cocleală şi ciorba de potroace. Că de-o fi să le rămână petrecăreţilor şi petrecuţilor bucuria numai în fotografii, asta e! Toate au un preţ. Lăutarii ştiu cel mai bine lecţia. De-aia ies ei mereu în câştig. Fiindcă nu se-aruncă-n sentimente. Cred doar în fotografiile morţilor ălora de pe bancnotele multe, foarte multe, fără număr.
Lăutarii sunt cei mai abili negustori de evenimente. Le dai şi banul de-mprumut fiindcă au făcătură de mătase în instrument şi-n zisă. Pe ăştia îţi vine să îi iubeşti şi-atunci când te ucid. Dar, din păcate, toamna asta bănuită a fi a recoltei şi a belşugului nu înghite doar minciuna frumoasă, a lăutarilor autentici. Prinde tot mai multă temelie tradiţia jegoasă a lăutarilor politici. Şi ei ucid. Dar chilabadiştii de partid sunt greu de tolerat şi pe ăştia mai că-ţi vine să-i iubeşti cu piatra-n cap. Pentru că ei nu-ţi intră-n bună voie, nu aşteaptă invitaţii. Fomiştii puterii sunt obraznici. Dau buzna peste tine unde nu te aştepţi şi când ţi-e lumea mai dragă.
Fotbalul nu şi-a păstrat imunitatea. S-a pricopsit şi el cu tot soiul de atârnători politici. Unii, puţini la număr, îşi consumă apartenenţa discret. Nu deranjează foarte tare. Alţii plătesc la greu publicitatea prin fotbal şi îi accepţi, de nevoie, laolaltă cu beneficiul material al sportului. Toleranţa dispare atunci când apar în scenă profitorii care au doar mână de luat.
Dumitru Dragomir, cel retras din PRM şi refuzat de PD-L, spunea că renunţă la cariera politică pentru a nu fi înlăturat din fotbal, ştiut fiind faptul că FIFA nu agreează ingerinţele politicului în afacerile sale.
La Constanţa a forţat însă cazarea în hotelul rezervat echipei naţionale uzând de calitatea de deputat în Parlamentul României. Probabil că tot ca deputat şi patriot a ameninţat că dacă nu i se va permite cazarea în hotel va face un mare scandal acolo unde naţionala avea nevoie de linişte. De-asta cred mai mult în ceea ce face Dumitru Dragomir şi nu în ceea ce spune el.
Un alt personaj care reapare insistent în presa sportivă este fostul selecţioner Anghel Iordănescu. Orice opinie a meseriaşului este valabilă. Semnele de întrebare apar însă
atunci când se pretinde cavaler al dreptăţii şi vorbeşte despre blaturi. Trebuia să o facă în alt timp şi doar dacă ar avea autoritatea celui care nu a participat la ele. Altfel îl putem bănui şi pe el de lăutărie politică.
Vine sezonul nunţilor electorale.
Fiţi atenţi la lăutari.

×
Subiecte în articol: editorial