x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Danila a murit

Danila a murit

28 Apr 2005   •   00:00

Ion C. Danila a venit pe lume intr-o familie saraca, dupa o nastere foarte grea. A avut o copilarie profund nefericita, o meserie infecta si o nevasta, mai bine n-ar fi fost.

Se poate spune si altcumva, ca nasterea a fost saraca, familia grea, copilaria infecta, iar traiul alaturi de femeie, la fel ca si meseria, o nefericire profunda. Singurul lucru care i-a reusit la fix lui Ion C. Danila a fost moartea. Si, daca nu-i o impietate sa spunem ca exista morti perfecte, nu numai cariere si mariaje desavarsite, atunci neindoielnic bietul Ion C. Danila s-a dus in alta lume avand cel mai corespunzator deces din tot blocul cu zece etaje si saisprezece scari, pe nume MO-01, nume luat de la locul unde fusese cladit, adica la marginea orasului, si de la faptul ca al doilea bloc la fel de mare a ramas neterminat si s-a umplut imediat cu tigani. Ion C. Danila si-a dat duhul in somn, in timp ce dormea la partea a III-a a emisiunii "Surprize, surprize", visand ca pe usa intra Sfantul Petru si-l anunta: "Gata, nea Danila, s-a terminat cu chinul, ai dreptul la un concediu de odihna vesnic, la sanatoriul nostru «Aleluia», cu termopan". Ca prin minune, lucrul pe care tocmai il visa s-a intamplat. Numai ca, in vreme ce se repauza definitiv, ca la comanda, fara dureri, cel care intra pe usa nu era Sfantul Petru, ci un hot. Pentru unii, moartea poate sa insemne o ultima mare pedeapsa, pretul a ceva pentru care n-au fost avertizati ca e de platit.

Mai ales cand trec cateva saptamani pana sa se intrebe lumea: "Ma, ce-o fi cu Ion C. Danila, ca nu mai iese din garsoniera?!". Cand e sa ai noroc insa, il ai. Vazand ca in ultima garsoniera de la etajul al X-lea cineva se uita la Surprize, surprize partea a III-a, cu usa intredeschisa, hotul a intrat ca la el acasa, a umflat televizorul si a sters-o scurt fara sa fie nevoit sa omoare pe nimeni. Ba mai mult, la iesirea din bloc, a sunat la un apartament de la parter anuntandu-l pe proprietar ca a murit Ion C. Danila.

Un noroc il trage dupa el adeseori pe altul. Blocul MO-01 nu se gasea, cum le placea locatarilor sa se vaite, chiar la marginea orasului. Altfel, ar fi fost ca de la scara 16 sa inceapa graul si porumbul sau groapa de gunoi. Or, de la scara 16 incepea cimitirul.

Nici nu s-a terminat bine emisiunea Surprize, surprize partea a III-a, ca mai multi barbati de pe scara au constituit la repezeala un comitet de onoare, care sa-l ingroape crestineste pe Ion C. Danila.

Oamenii sunt ingropati crestineste dupa trei zile, nu insa si cei pe ale caror garsoniere au pus ochii toate familiile cu fete de maritat de pe scara. Al doilea motiv pentru care Ion C. Danila a fost carat in capela din cimitir cam la un sfert de ceas crestinesc - dupa ce i s-a furat televizorul si n-a mai ramas de disputat decat garsoniera - era ca in iulie, cand se intamplau toate astea, in toate garsonierele de la etajul al X-lea, temperatura se pastra noapte de noapte constant, de la soarele care ziua infierbanta betonul, la 45 de grade Celsius pana spre dimineata.

Ma rog, are sa spuna cititorul, asta e povestea, dar care-i sfarsitul? Ce alt sfarsit mai vreti, le raspund eu? Nu-i destul ca al lui Ion C. Danila a fost perfect?
×
Subiecte în articol: editorial