x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Dar profesionalismul?

Dar profesionalismul?

de Ion Cristoiu    |    25 Oct 2006   •   00:00
Dar profesionalismul?

Cu exceptia Jurnalului National, institutiile noastre de presa n-au dat prea mare atentie rezultatului catastrofal inregistrat de echipa noastra de gimnastica la Campionatele Mondiale de gimnastica de la Aarhus.

Lucru explicabil:
1. O abordare a faptului ar fi constrans multe publicatii la o autocritica severa. Pentru ca de o parte substantiala a acestui dezastru sunt responsabile si aceste publicatii, sustinatoare, pana nu demult, a unei campanii natange impotriva lui Octavian Belu si Marianei Bitang, carora li s-a cerut nici mai mult nici mai putin decat sa se transforme din antrenori de gimnastica in patroni de bordel.

2. Presa noastra libera si independenta nu mai incearca sa adanceasca faptele, multumindu-se cu simpla lor reflectare.

Daca rezultatul de la Campionatele Mondiale de gimnastica ar fi beneficiat de o mai mare atentie din partea presei, s-ar fi descoperit, fara prea mare efort, ca principala cauza consta in judecarea celor doi antrenori dupa alte criterii decat cele ale profesionalismului.

La Aarhus, echipa noastra de gimnastica a fost victima confruntarii dintre profesionalism si amatorism in sport. N-a fost singurul moment in care ni s-a dovedit ca lumea in care ne aflam nu mai ingaduie decat profesionalismul. Chiar si cei mai putin priceputi intr-ale fotbalului, ca subsemnatul, au putut sesiza ceea ce a deosebit esential Real Madrid de Steaua in partida pentru Liga Campionilor: profesionalismul. Nu se poate spune ca proprietatea lui Gigi Becali nu s-a straduit. Ba chiar, daca ar fi sa credem comentatorilor de fotbal, tot mai avantati si pe terenul comentariului politic, Steaua a avut tupeu. Jucatorii romani alergau harnici pe tot terenul, loveau mingea cu piciorul si nu cu o floare, ba chiar si driblau. Un ochi atent surprindea insa un alt comportament la Real Madrid. Echipa spaniola trada o stare ce ar putea fi condamnata ca nefiind daruire totala. Si cu toate acestea, din cand in cand, inviorandu-se nitel, flegmaticii mai varau un gol in poarta nefericitului Carlos. Dupa meci, atat comentatorii, cat si portarul Stelei si-au exprimat supararea fata de prestatia echipei. Consum inutil de stari sufletesti! Pe teren au luptat arcurile cu sageti impotriva avioanelor F16.

Aceasta e diferenta dintre fotbalul romanesc si cel spaniol in materie de profesionalism.

De aceasta diferenta au fost constienti ziaristii, autoritatile, cu mult inaintea meciului de pe Ghencea. Primirea de sefi de stat facuta unor datatori cu piciorul, excesul de mediatizare, slugarnicia din privirile comentatorilor in prezentarile echipei oaspete marturiseau admiratia trepidanta a unor papuasi la ivirea calatorilor straini cu nadragi si palarii. Fara sa ne dam seama, le-am acordat celor de la Real Madrid dreptul de a ne umili intr-o intrecere despre care se spune ca ar fi intre egali. Asemanator, despre gimnastele noastre s-a putut spune orice: s-au daruit total, au fost entuziaste, au vrut sa castige. Nu s-a putut spune insa un lucru esential: ca au fost antrenate de Octavian Belu si Mariana Bitang. Altfel spus, ca au fost antrenate in chip profesionist.

Prapastia de profesionalism dintre noi si Occident se regaseste si in alte planuri decat cele ale sportului: si in politica si in economia de piata si in presa. E o prapastie ce isi are explicatia, pentru altele, si in prioritatea acordata de romani altor criterii decat cele ale competentei.

Sondajul de opinie comandat de Jurnalul National pentru a iscodi lumea gazetareasca lanseaza la un moment dat intrebarea: Care este lucrul pe care il apreciati cel mai mult la un jurnalist din Romania? S-au obtinut urmatoarele rezultate: Pe locul 1, cu 34%: Obiectivitate, corectitudine, cinste. Pe locul 2, cu 9%: Verticalitate, independenta, echidistanta. Pe locul 3, cu 8%: Curaj, indrazneala, incisivitate. Pe locul 4, cu 8%: Profesionalism, competenta.

Profesionalismul, competenta se situeaza, asadar, pe locul 4 in criteriul de apreciere a jurnalistilor de jurnalisti. Primele trei locuri sunt ocupate de criteriile moral-sentimentale. Daca am aplica aceste criterii la fotbal, echipa Steaua s-ar clasa pe primul loc cu un procentaj zdrobitor, iar Real Madrid abia pe locul 4. Are vreo importanta ca Steaua a fost infranta la un scor atat de sever?
×
Subiecte în articol: editorial