x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale De-a baba oarba cu operaţiile estetice

De-a baba oarba cu operaţiile estetice

de Roxana Jianu    |    11 Oct 2009   •   00:00
De-a baba oarba cu operaţiile estetice
Sursa foto: /stockexpertcom

Au apus de mult vremurile când fiecare se mulţumea cu ce i-a dat "Mama natură". În zilele noastre, este "la modă" ca femeia contemporană să îşi pună în valoare feminitatea prin forme cât mai ideale.

Neîncrederea în sine şi complexele psihice apărute încă din copilărie sunt unele dintre motivele care împing femeia să ajungă pe masa de operaţie a chirurgilor estetici. Iar schimbările importante în viaţa pacientelor care apelează la silicoane nu întârzie să apară.

De mici, cei mai mulţi dintre noi am învăţat de la părinţi că aspectul fizic este mai puţin important decât caracterul ori mintea. Încă de pe băncile şcolii am primit îndemnuri precum "lasă fardurile şi pune burta pe carte dacă vrei să ajungi cineva în viaţă!" sau "las-o mai moale cu băieţii şi fii o elevă eminentă!". Cu timpul însă, oamenii au ajuns să ignore poveţele primite în mod insistent în copilărie.

Trăim într-o lume în care predomină mentalitatea de tipul "Ce-i frumos şi lui Dumnezeu îi place". Oare cărui muritor de rând i-a transmis Dumnezeu laude, oare cui i-a comunicat Tatăl nostru ce e frumos în lumea aceasta şi ce nu? Până la aflarea răspunsului, continuăm să fim martorii unor serii de transformări fără margini pe care le suferă indivizii din lumea secolului al XXI-lea. Vedem când pe stradă, când la televizor tot mai multe "fetiţe tunate şi bine dotate", aşa cum spun versurile unei cunoscute melodii autohtone. De ce?

Probabil pentru că acele fetiţe inocente şi isteţe sunt prea anoste pentru "cerinţele de pe piaţa actuală". De ce să îşi cumpere doamnele şi, mai ales, domnişoarele cărţi despre artă sau istorie, să meargă la piese de teatru, să îşi ridice nivelul cultural când pot: să îşi pună gene şi unghii false, să îşi tatueze sprâncenele, să îşi taie nasul, să îşi pună silicoane, să îşi mărească buzele, fesele şi gambele, să îşi aplice extensii şi să se facă actriţe în filme pentru adulţi ca să îşi permită toate aceste metamorfozări, de cele mai multe ori inutile?

Principalul stres al femeilor frivole a fost şi este numărul cupei de la sutien. În zilele noastre, nu prea mai sunt de folos calităţile interioare, cel puţin nu la prima vedere. Sunt puţine şanse să auzim pe stradă "Doamne! Ce fată isteaţă şi plină de căldură!", poate mai degrabă "Wow! Ce suflet mare are fata asta!". Când predomină mentalitatea de genul "cu cât e la vedere mai multă piele colorată artificial, desenată permanent cu cerneală şi plină de noi, false forme, cu atât e mai bine", la ce să mai aspirăm? Cei care îşi supun trupul la diverse suferinţe închid ochii când vine vorba despre riscuri.

E ca în jocul acela de-a baba oarba: se leagă în mod conştient la ochi cu o eşarfă, urmând ca procesul descoperirii persoanelor dimprejur să se bazeze numai pe intuiţie şi pe simţul tactil.

În cazul de faţă, domnişoarele încep să se lege cu propriile mânuţe la ochi de pe la vârsta de 16-17 ani. Cum să n-o facă hotărâte, când tot mai multe femei ajung celebre graţie bustului impresionant? Sau atunci când o pereche nouă de sâni le face cunoştinţă cu bărbaţi bogaţi, le aduce o promovare la locul de muncă, le oferă locul din faţă la un spectacol? O nouă pereche de sâni le aduce contracte grandioase şi le aduce reduceri solide pentru diverse servicii. Iar pe timp de criză, orice discount face diferenţa.

Duminica viitoare, pentru a înlătura câteva clipe "eşarfa" din jurul ochilor, ne vine în ajutor doamna Dana Jianu (n.r. - asemănarea numelui de familie al autoarei articolului şi al doamnei cu pricina este pur întâmplătoare şi... estetică!), medic primar chirurgie plastică-estetică, doctor în ştiinţe medicale şi vicepreşedintele Societăţii române de chirurgie estetică. Astfel, vom afla pe îndelete ce operaţii estetice îşi fac femeile pe timp de criză şi care sunt riscurile la care se expun acestea.

×