x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale De-a dura cu para

De-a dura cu para

de Marian Nazat    |    19 Ian 2007   •   00:00
De-a dura cu para

"Traiane, roaga-l pe Ilie sa-l lase in pace pe Dinu, ca mi-e ca un frate, ce Alianta mea! Te pup pe chelie, fraticule oranj"

Elena, sustin destui, e misto, e tanara, e blonda si-i nurlie. In afara de asta, juna portocalie aspira sa devina ditamai presedinta de partid. A pedistilor, desigur, cu dezlegare basesciana, ca, vorba aia, presedintele e-n toate. Riscul o excita la culme, de vreme ce se da in vant dupa dezvaluirile senzationale. O doare-n cot de secretele de serviciu din fisa de post cotrocenist. Il venereaza afrodisiac pe Traian si-l uraste de moarte pe Calin, dar nimeni nu e perfect. Caci, sa iubesti sau sa urasti nu-i nici pacat si nici virtute. Dumnezeu ne-a conceput imperfecti si ne-a pricopsit cu fel de fel de slabiciuni omenesti, ascunse ori vizibile. De cate ori se enerveaza public, Elena isi aminteste subit inca o intamplare cu talc din iatacul prezidential. Pasamite, iritarea elenica e ca lecitina, improspateaza memoria si-o sileste la defulari. Parelnic spontane, in realitate, premeditate. Noroc cu nervii de papadie ai ex-consilierei, ca mai aflam si noi una-alta despre culisele puterii.

Elena, sustin altii, e si paracioasa. Pai, spuneti si dvs. daca n-au dreptate? Nu l-a parat tot ea, mai an, pe Calin ca a sezut la masa conspirativa de la Snagov cu "cercurile de influenta nelegitime"? Si nu "cercurile" astea persuasive si parsive peste masura l-au razgandit din demisia convenita si anuntata deja pe nehotaratul Calin? Prin urmare, ei au dreptate. A, era sa uit, dar saptamana trecuta a umblat iarasi cu barfa pe la televizor. Cica Stroe de la Guvern, cel cu biletelul de pomina inmanat de Traian la investirea liberalului, s-a vandut si el mafiotilor, insa nu pe petrodolarii lui Dinu, ci pe Petrovicii imobiliari.

Care va sa zica, prin 2005, Calin i-a scris lui Traian o epistola cu antet penal. O rugaminte tariceana pe un carton taricel, parca roz, adresata stapanului ala mare din Deal. "Traiane, roaga-l pe Ilie sa-l lase in pace pe Dinu, ca mi-e ca un frate, ce Alianta mea! Te pup pe chelie, fraticule oranj." Cum-necum, ravasul a aterizat in cancelaria Elenei si de-acolo la seful ei suprem. Doamne, ce s-a mai suparat prea-curatul Traian in clipa citirii dedicatiei cu parfum de trafic de influenta! S-a enervat atat de tare, incat l-a azvarlit spre suava subalterna de era sa-i strice ademenitoarea perfectiune trupeasca. Elena s-a speriat intr-un hal fara de hal si a sters-o din birou la tanc. "Mama lor de mafioti nenorociti!", l-a auzit prin usa pe impulsivul Traian si apoi mucles. Nu mult, un an, doi, pana ce, prinsa cu mana in usa RAAPPS, purtatoarea de mesaje prezidentiale a iesit din nou la atac televistic, executand "ordonantele" postaderare ale Cotrocenilor. Tacerea e de aur, dar limbutia-denunt e nepretuita!

Elena, intr-adevar, e misto, ca altfel n-ar placea-o turbulent cuceritorul Traian. Unii sunt de parere ca duduile sarmante nu se dedau la delatiuni, intrucat le ajunge frumusetea exterioara, o marfa niciodata nevandabila si in stare oricand sa deferece orice inima si orice buzunar. Elena are in sangele ei viperos cromozomul parei, iar paradoxul acesta ma inghimpa. Poate ca Elena nu e misto, ci doar vopsita. Canita la par si-atat, fiindca eu nu cred ca oamenii armoniosi pe dinafara isi balteaza sufletul. N-au de ce. Nici macar femeile care recunosc autocompatimitor ca "nu merita cadouri de Craciun". Sunt naiv, nu? Dar numai naivii l-au luat in serios pe Dinu cand i-a urat sanatate Elenei. Calin a fost ceva mai sofisticat, desi nu l-am prea priceput in parabola aceea cu dracu si cu Dumnezeu. Dumnezeu ar fi Ilie, ca el trebuia potolit in elanu-i justitiar, dar cine dintre Elena si Traian e dracu? Ce ti-e si cu politicienii astia! Arunca snoave neintelese, in dodii, si gata, ramai ca prostu’ sa le deslusesti miezul scandalos.

Elena e calma acum, si-a facut datoria. Congresul PNL s-a sfarsit, Traian s-a recules in Maramuresul monahal, iar secretarele de la Cotroceni cauta, chipurile, misiva lui Calin. Diversiunea nu s-a terminat inca, presa o intretine, dezbatand-o, natang ori doct, la ore de maxima audienta. Asadar, diversiunea Elenei a reusit, dar amazoana politicii dambovitene nu se va opri aici si se va da in continuare de-a dura cu para pe micile ecrane. Isi pregateste noi subiecte de eurocleveteala, ca taman da aia ne-au aderat occidentalii, sa-i dezmortim oleaca din spleen-ul lor gomos cu mahalaua noastra politica. O mahala pe care Elena cea misto n-o tradeaza neam.

×
Subiecte în articol: traian editorial elena