x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale De ce ANAF-ului nu-i pică site-ul când ne poprește conturile?

De ce ANAF-ului nu-i pică site-ul când ne poprește conturile?

de Ionuț Bălan    |    16 Iul 2018   •   07:30
De ce ANAF-ului nu-i pică site-ul când ne poprește conturile?

Guvernul a anunţat joi că, la propunerea Ministerului Finanţelor, a extins, prin OUG, termenul limită pentru depunerea Declaraţiei Unice până la 31 iulie, faţă de 16 iulie cât era iniţial. Decizia a fost luată în condiţiile în care site-ul ANAF a funcţionat cu întreruperi, în ultimele zile, din cauza numărului mare de contribuabili care au intrat să depună online Declaraţia Unică. Cu alte cuvinte, statul nu a fost în stare să facă față numărului mare de contribuabili buni platnici. S-ar putea spune atunci că nu-i merită.

 

Rămâne totuși întrebarea de principiu: cum e posibil ca, atunci când vrei bani de la cineva, să nu-i pui la dispoziție cele mai comode obligații pentru a ți-i înmâna? Mai ales că nu e vorba de un schimb comercial voluntar între privați, ci de o obligație impusă de lege, a cărei nerespectare sau respectare cu întârziere se sancționează. La privat cu asta se începe.

 

Și, pentru că tot veni vorba de sancțiuni, ministrul Finanțelor ne-a anunțat recent, cu aerul că ne face o mare favoare, că vrea să elimine, până la finalul acestui an, măsura de poprire a conturilor și că românii nu or să se mai trezească cu conturile blocate pe neaşteptate. "O să dispară această abordare agresivă din partea statului. Poprirea aceasta dispare. Nu o să mai găsească românul un cont blocat pe neaşteptate când pleacă într-o excursie în afara ţării şi se trezeşte că nu poate să-şi acceseze conturile pentru că, pentru o sumă minoră, cineva i-a a blocat toate conturile", a spus Eugen Teodorovici.

 

Aici iar se impune o întrebare: cum se face că Fiscului nu-i pică niciodată aplicațiile online când e să blocheze vreun cont de contribuabil?

 

Iar aici trebuie să ne aducem aminte că, atunci când apar probleme de plăți întârziate sau neachitate între privați, creditorul nu poate să blocheze automat conturile debitorului, ci e nevoie mai întâi de o hotărâre judecătorească. La fel se întâmplă și atunci când statul datorează bani contribuabililor. Pe scurt, ministrul de Finanțe nu a făcut decât o promisiune de normalitate, nicidecum vreun cadou.

 

×