x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale De ce-ar merge Băsescu la Bruxelles?

De ce-ar merge Băsescu la Bruxelles?

de Lucian Avramescu    |    17 Mai 2012   •   12:23

Disputa mare, agitatie pe gazonul framantat al foilor de ziar, polemici cocosesti, in granita jumulirii penajului, la televizor. Cine sa ne reprezinte la Bruxelles, unde se intrevad reuniuni urgente? Basescu sau Ponta? Ponta sau Basescu? Pot incapea amandoi in teaca unei reprezentari fara paruiala? La emisiunea Subiectiv a lui Razvan Dumitrescu, m-am trezit si eu cu intrebarea, arzand ca fitilul unei bombe, in brate. Basescu, imi zic eu, ne reprezinta oricum, rujat, coafat si cu alifii pe fata, in capitala UE, prin EBA. E fiica-sa, el a trimis-o acolo, ordonand colectarea portocalie de voturi.

Cate zece voturi de catun. Unii s-au dat peste cap si au obtinut mai multe. Pai daca e cu popoul in inaltul scaun european stralucita reprezentanta a intelighentiei tinere, ce sa mai caute la Bruxelles, s-o incurce, si tat-su? In plus, stim ca al batran, satul de naveta cu elicopterul la Ciresica si de potroacele de acasa, a incercat uneori si cate-o relaxare in Belgia. S-a plictisit iute. Sarkozy ii intorcea, dupa trei vorbe, dosul, Berlusconi ii indica, intepandu-si rotativ tampla cu propriul dest, ca are ceva in neregula la cutia cu jucarii de sub chelie.

Experientele internationale ale presedintelui sunt putine si nefericite. Mi-l amintesc umbland cu mainile la spate, cam pleostit, printre reprezentantii altor surate europene si aia, in nemernica lor complicitate, intorceau ca la comanda, spatele. E, au zis unii, o pedeapsa pentru ca domnul Basescu, chibzuind profund pe o tema cu licurici, s-a pronuntat pentru o prestatie fidela doar la licuriciul cel mare. Care va sa zica, presedintele nostru era luat drept tiitoarea americanilor, ceea ce-i invenina de invidie pe Sarkozy si Barosso, care vroiau si ei. Altii spun ca Basescu n-ar avea nici-o pricepere diplomatica. Organul perceptiei sunetelor fine i-ar fi cu desavarsire afon.

E opusul stiintei care l-a nascut invatat pe Titulescu si l-a avansat academic pe Iorga, de cand se juca in tarana scandand ala, bala, portocala in 14 limbi. Trimis sa impace o revolta de ceferisti, ministrul Basescu de atunci, regasibil in toate gesturile de azi, le-a zis de la tribuna ca le da p...., ma rog, ceva indeobste pitit in lenjerie. Ghinionul unui temperament ferit de educatie il imboldeste sa zica, asemeni personajului anecdotic, sa-l mancati sanatosi, la trecerea pe langa un mort si fie-i tarana usoara, cand trece pe langa taranul care-si taie porcul.

Sfortarea politicului de a fata o solutie in chestiunea data mi se pare chinuitoare si inutila. Ce atata cazna? Treburile executive ale Europei unite sunt si treburile executive ale fiecarei tari in parte. In plus, la starea muribunda in care a adus relatiile internationale presedintele, hai sa incercam si cu Ponta. I-a fost invatacel lui Nastase care, oricat l-ar injura unii, a scris un raft de carti pe tema relatiilor internationale, asta fiind calificarea lui, iar prin lume, cat a fost premier, se misca fara complexe. Eu zic sa-i dam o sansa lui Ponta. E si inalt. Cand esti o tara economic pipernicita, e bine ca-n lume sa te arati cu tipi mai intremati.

×
Subiecte în articol: editorial