x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale De ce doarme linistit Basescu

De ce doarme linistit Basescu

de Dan Constantin    |    20 Ian 2007   •   00:00
De ce doarme linistit Basescu

"Demiterea Presedintelui Romaniei este aprobata daca a intrunit majoritatea voturilor cetatenilor inscrisi in listele electorale". Pentru a fi scos de la Cotroceni trebuie ca stampila de vot sa fie aplicata de 9 milioane de cetateni pe casuta DA.

Traian Basescu poate sa priveasca detasat agitatia lumii politice pe care tot el o starneste. Cand simte ca jarul este pe sfarsite, prezidentul mai arunca gaz pe foc si priveste valvataia cu placerea lui Nero. Asta-i firea lui si ghinionul nostru! Cand se retrage in scutece, dl Basescu are un somn linistit. Stie foarte bine ca este blindat cu o lege care il face aproape de neatins: legea referendumului. Demersul PSD, care doreste sa porneasca procedura de demitere, sa stranga intr-o coalitie anti-Basescu in Parlament pe adversarii actualului presedinte, pare greu de finalizat. Sa presupunem ca in Parlament aceasta coalitie va reusi sa obtina majoritatea simpla necesara suspendarii presedintelui. Pentru ca masura sa aiba efect, ea trebuie sa treaca prin referendum. Legea nr. 3/2000 stipuleaza ca "referendumul national constituie forma si mijlocul de consultare directa si de exprimare a vointei suverane a poporului roman cu privire la demiterea Presedintelui Romaniei". Cum se procedeaza concret? In termen de maximum 30 de zile, printr-o hotarare a Parlamentului, se organizeaza consultarea populara. Intrebarea este simpla si clara "Sunteti de acord cu demiterea Presedintelui Romaniei?" (art. 9 al Legii). Cetatenii care participa la referendum se pronunta prin DA sau NU.
Articolul urmator al legii este calmantul prezidential. "Demiterea Presedintelui Romaniei este aprobata daca a intrunit majoritatea voturilor cetatenilor inscrisi in listele electorale".

Pentru a fi scos de la Cotroceni trebuie ca stampila de vot sa fie aplicata de 9 milioane de cetateni pe casuta DA. In listele electorale in 2004 au fost inscrisi 17.995.828 de cetateni, numar care nu s-a schimbat cu mult. Cum sunt romanii iuti de mana, multi cred ca e de bine pentru Basescu votand DA - Dreptate si Adevar. La o rata de participare de 60 la suta, ar trebui ca adversarii lui Basescu si cei care sunt in confuzia DA sa aiba o proportie de 80 la suta din votanti. Ceea ce este foarte greu de crezut ca se poate intampla. De aceea isi ameninta Basescu contestatarii cu formula "chem poporul la urne". Stie ca nu ii va chema nimeni pe cetateni la un referendum cu rezultat aproape sigur.

×
Subiecte în articol: basescu editorial