x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale De ce este atacat Corlățean de formația "DUO DAN"?

De ce este atacat Corlățean de formația "DUO DAN"?

de Dan Constantin    |    09 Mai 2014   •   12:56

Două trompete băsiste au declanșat un atac concertat împotriva ministrului de externe Titus Corlățean. Nu sunt puse în discuție afirmații, declarații, documente oficiale care să poarte poarte semnătura ministrului ci se lansează supoziții, se invocă surse bine informate, martori anonimi.

O acțiune de dezinformare desfășurată cu metode tipic securiste, moștenite și transmise din familie sau înoculate în stagii recente de educare. Cele două trompete și publicațiile gazdă sunt notoriu legate de o instituție subordonată lui Băsescu din interiorul căreia sunt coordonate campaniile de dezinformare și intoxicare. Teza loviturii de stat, tema plagiatului, sentințele de antiamericanism, autodecernarea de diplome și merite în lupta anticorupție au fost lansate și dezvoltate de propagandiștii ghidați ocult de la centrul de comandă al generalului în civil.

Formația ''Duo Dan'' face eforturi publicistice să demonstreze că ministrul de externe a încercat să o convingă pe Victoria Nuland că Băsescu vrea al treilea mandat. Se invocă intr-o primă  torpilă că informarea trimisului american despre intentiile anticonstitutionale al lui Băsescu s-ar produs in cursul  intalnirii oficiale desfășurate la București, în 11 ianuarie ac la sediul Ministerului de Externe. Minciuna ușor de demontat de oficialul român, existând stenograme  care trimit în derizoriu articolul de presă și însemnările din derapajele expuse in mediile de socializare. După rateu, se pleacă la al doilea atac. Victoria Nuland a fost mintită la inăltime, in timpul zborului de la Vilnius la București, când Corlățean ar fi avut timp berechet să o intoxice pe asistenta secretarului de stat. Nu sunt date repere care sa certifice discutia în acest sens. Nuland nu a făcut nici o aluzie, nici o declarație care să susțină melodia trompeților de la București, deși au trecut de atunci patru luni.

Posibilitatea ca Băsescu să ajungă la un al treila mandat este însă invocată chiar de analiști apropiați de Cotroceni, care vor să anuleze astfel  un nou ciclu de suspendare prin spaima mandatului neconsumat integral.

De ce lansează cei doi Dani atacul la adresa lui Corlățean, în plină criza ucraineană, când ministrul de externe a făcut declarații foarte clare de susținere a poziției NATO și UE?

Cred că este o perdea de fum menită să ascundă declarațiile  lui Băsescu făcute la Cotroceni care erau inspirate de viziunea lui Putin despre conflict. Băsescu a pus la îndoială legitimitatea alegerilor din 25 mai din Ucraina, și are îndoielei asupra capacității guvernului de la Kiev de a rezolva problemele interne. Mai mult, Băsescu legitimează formațiile paramilitare proruse, prin sugestia ca ele să fie parte la dialogul cu guvernul. În fine, Băsescu este dezamăgit de negocierile dintre SUA și Rusia. Sunt patru puncte care demolează unitatea de opinii în interiorul NATO și UE care îl plasează pe Băsescu în poziția fățiș favorabile Moscovei.

De ce ocolesc trompeții aceste declarații și îl atacă pe Corlățean pentru dialoguri fantasmagoric atrbuite, livrate de surse și martori invizibili? Mai trebuie demonstrată manevra grosieră de manipulare?

×