x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale De ce nu merge treaba

De ce nu merge treaba

17 Noi 2004   •   00:00

Un mic negustor motaie pe un mic taburet in fata unui mic bufet din coltul unei strazi din cartier, mica si ea.

Click pentru a mari imaginea
Soarele e sus, mic si incins, ora e bleaga, mica de tot, iar vanzarea e atat de proasta, ca nici nu poti sa-i zici mica. Ar fi sa vorbesti de o masura, acolo unde n-a fost de la inceput nici una. Cand deschide ochii sai mici si spalaciti, micul carciumar o face doar ca sa priveasca placid, cu un soi de dusmanie veche, uitata in galantar laolalta cu o bucata de branza si niste salam imputit, dupa trecatorii nadusiti, cu creierii plescaind molcom in micile lor cutii craniene. Unul din acestia, marunt si slab, lovit parca de o nevoie intima, da cativa pasi inapoi si intreaba, cu aerul ca s-ar scuza:

- Merge treaba, merge?

- Merge pe dracu’, raspunde micul om de afaceri, aratand dezaprobator cu capul spre celelalte dughene, unde micii lui colegi nu fac altceva toata ziua decat sa se intrebe de ce nu merge treaba. Ce - adauga el cu un ton de expert care nu ingaduie sa fie contrazis - parca merge undeva? Ce, la matale, la serviciu, merge?

Trecatorul nu stie daca la el la serviciu merge treaba, deoarece a sters-o dupa treburi de indata ce i-a plecat seful la minister. Dar pentru ca intrebarea contine si raspunsul, clatina din cap ambiguu, in sensul ca merge si nu merge.

- Asa e vara, zice micul negustor, omul mananca putin. Degeaba ii dai tot ce-i mai bun, decat sa scoata banul, mai bine umbla flamand.

Cand e sa mearga treaba, nici n-ai nevoie de o explicatie. Merge si gata! Cand insa nu merge, trebuie musai sa vezi care-i cauza. Vara nu merge fiindca n-au oamenii bani, iar toamna fiindca au cheltuit la munte si la mare pana si banii pe care nu-i aveau. Toamna e parca mai buna pentru negot, deoarece, desi nu apuci sa te dumiresti daca merge ori nu merge, uite ca a si venit iarna.

- Nu zic sa te imbogatesti, zice micul proprietar de sandrama, dar sa ai si tu un beneficiu acolo. Unul cat de mic.

Micul trecator ar vrea sa plece, deoarece povestea asta a mai ascultat-o de cateva ori de la ceilalti mici carciumari din cartier, dar nu stie cum s-o faca, astfel ca omul sa nu-i poarte pica.

- Da’ care-i specialitatea casei la matale?, intreaba el cu tactica pasilor mici, recomandabila in situatiile cu o singura iesire. Ca, zau, as veni cu nevasta intr-o seara, cand o sa am parale.

- Cacat cu ceapa, raspunde prompt si inviorat negustorul. Vand si eu ce vinde toata lumea. Dar nu merge si nu merge. De aceea, ma gandesc sa schimb. Asa se spune, ca atunci cand treaba nu merge, trebuie sa schimbi. Din toamna ma gandesc sa pun mai multa ceapa.
×
Subiecte în articol: editorial treaba merge