x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale De ce pierd cetăţenii controlul asupra politicienilor?

De ce pierd cetăţenii controlul asupra politicienilor?

de Sorin Roşca Stănescu    |    18 Mar 2012   •   21:00

Si cat de rau este acest lucru? De ce, prin pierderea controlului asu­pra partidelor si alesilor ca in­divizi, ro­manii au enorm de su­ferit? Iar de­mocratia este schioa­pa, profund de­ranjata? Ce am pu­tea face pentru a schimba lu­cru­rile?

Pe scurt, de cate ori au loc ale­geri, oamenilor li se fac fel de fel de promisiuni. Un cetatean alege dupa ce, in prea­la­bil, face un ra­ti­o­na­ment si ajunge la concluzia ca un candidat sau un partid in­de­pli­neste anumite ce­rinte in raport cu sperantele sale. Nu­mai ca, imediat dupa ce s-a in­cheiat procesul electoral, as­tep­tarile cetatenilor pot fi cu usurinta tradate. Cum?

Prin diverse inginerii politice. Ai votat, sa spunem, un partid sau o persoana pentru ideile sale socialiste, liberale sau nationa­liste, dupa care descoperi ca partidul sau persoana respectiva intra in combinatie cu adversarul din ale­geri si, la capatul acestei ope­ra­tiuni, desi a castigat, sa spunem, stanga, pentru ca asa a vrut electoratul, se formeaza un guvern de dreapta. Pentru ca asta a rezultat din inginerie. O inginerie tra­da­toa­re in raport cu cetateanul. Exemplul cel mai concludent il avem in fata ochilor. Se numeste UNPR. Un partid care nu a fost niciodata ales de cetateni. Alcatuit din politicieni care au concurat sub sigla si cu promisiunile altor formatiuni politice.

Cum poate fi evitata aceasta mizerie? Cum putem sa-i ga­ran­tam cetateanului ca va primi ceea ce a cumparat prin vot, si nu exact ceea ce a respins? Pentru a explica modul in care ar putea func­ti­o­na un mecanism opus celui care pr­o­voaca in prezent dezgustul fata de politicieni a unei parti a populatiei, voi folosi ca experiment Partidul Poporului. De ce? Pur si simplu pentru ca este o formatiune noua, care, teoretic cel putin, are ca­­pa­citatea de a obtine rezultate no­tabile la locale si generale. Desi nu are infrastructura si nici alte mij­loa­ce. Desi va duce o lupta inegala, dezavantajat fiind de le­gis­la­tia electorala. Este si vizibil, dar re­zulta si din toate cercetarile de pia­ta ca cea mai mare parte a electoratului PP-DD este anti-Basescu.

Doar o mica parte, re­prezentand 10%-20%, se pronunta si impotriva USL. In consecinta, ce ar trebui sa faca acest partid si alesii sai dupa incheierea procesului electoral? Daca vor fi onesti cu propriii votanti, daca vor respecta vointa acestora, in mod cert nu trebuie sa participe la nici un fel de combinatie cu PDL si cu celelalte partide din coalitie. Pentru ca acestea au starnit ne­mul­tu­mi­rea cetatenilor si au adus electorat pentru PP-DD. Dar daca si Dan Diaconescu va incalca regula jocului, la fel cum au facut si altii?

Plecand de la acest rationament, i-am propus in direct, la Realitatea TV, sa le ceara tuturor membrilor care vor candida, indiferent pentru ce functie, sa-si prezinte demisiile in alb, care sa poata fi activate de indata ce persoana respectiva a incalcat aceasta regula a jocului pe care am expus-o mai sus. Iar Dan Diaconescu a acceptat. S-a angajat sa procedeze astfel. Un ONG va primi demi­siile in alb.
● Sursa: CorectNews

×
Subiecte în articol: editorial