x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale De ce practicăm apartheidul față de extratereștri?

De ce practicăm apartheidul față de extratereștri?

de Ionuț Bălan    |    31 Ian 2018   •   08:11
De ce practicăm apartheidul față de extratereștri?

Dacă extratereștrii ar descoperi Pământul, nu ar face decât să extragă resursele, crede Stephen Hawking, "rezultatul ar fi oarecum asemănător celui în urma descoperirii Americii de către Columb, și acesta nu a fost prea bun pentru nativii americani".

Marele savant britanic consideră că, în loc să încercăm să comunicăm cu viața extraterestră, ar trebui să facem tot posibilul să evităm contactul.

"Este suficient să ne privim pe noi înșine pentru a vedea cum viața inteligentă se poate transforma în ceva ce nu am dori să întâlnim", explică Hawking.

Ei, aici este cheia, oamenii au o reținere să intre în contact cu alte civilizații nu neapărat pentru că se tem că vor fi mâncați, ci fiindcă le e rușine cu ei. Știu că modul lor de organizare este defectuos.

Și sigur că există deosebire între civilizații, între europeni și chinezi, de pildă, dar ei au, din păcate, un punct comun: rapacitatea. Sunt hrăpăreți, și lăcomia le îngustează orizontul.

De aceea sunt capabili să se organizeze doar administrativ, nu și sinergic, în comuniune cu natura. Nu percep planeta pe care trăiesc ca pe un organism viu, ci se mărginesc să o exploateze extensiv.

De aceea, nici nu sunt pregătiți să ajungă pe alte planete. Ia gândiți-vă că oamenii merg pe una cu gravitație mai mare. Cum vor proceda când ei sunt obișnuiți să se “lupte” cu natura, să o supună, și nu să se adapteze?

Cum ar putea să o facă? Genetic. Dacă ne uităm la câine, de pildă, are o cantitate mai mare de gene decât omul. Asta creează redundanță, asigurare, rezervă împotriva pericolelor. Mai puține gene înseamnă performanță. Iar oamenii, ca să plece spre alte planete, e necesar să găsească un punct optim între redundanță și performanță.

Altfel, așa cum funcționează acum lumea, se pare că specia umană merge mai degrabă spre extincție, nu spre colonizarea altora planete. Și toată vina o poartă numai clasa politică! 

×