x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale De ce refuzăm fondurile europene?

De ce refuzăm fondurile europene?

de Radu Tudor    |    13 Iul 2011   •   21:00

Nu cred ca incape indoiala pentru afirmatia ca Romania nu are suficienti bani pentru dezvoltarea sa in profil de tara europeana. Civilizatia este la noi un soi de arhipelag intr-o mare de subdezvoltare. In cateva mari orase, niste mall-uri, masini mai rasarite, vile costisitoare cu prea putin bun gust, restaurante si baruri. Pe ici, pe colo, un sediu de multinationala, cladiri de birouri si banci. Multe banci care imprumuta enorm, de ordinul miliardelor de euro, populatia care vrea sa-si depaseasca statutul, conditia. Din pacate, aspectele po­zitive sunt minoritare. Cele negative domina. Orase mari, cu industrie inexistenta. O batalie crunta pe locuri de munca, in special in provincie. Probleme din cele mai diverse: strazi si trotuare neasfaltate, facturi enorme neachitate la societatea de apa calda si caldura, blocuri urate, nerenovate, cu subsoluri insalubre, pensionari saraci abandonati in case austere.

Tot acest peisaj dureros, o combinatie tipic romaneasca de putin bine si mult rau, putea fi depasit in ultimii 4 ani prin accesarea fondurilor europene. Bani gratis, cum se spune intr-o formulare populara. Sunt 30 de miliarde de euro pe care Uniunea Europeana ii ofera Romaniei pentru a reduce decalajul nostru fata de nivelul dezvoltarii din Vest. Pro­bleme grave sunt in domenii esentiale: infrastructura de transport rutier si feroviar, sistemul medical, agricultura. Pentru ca bugetul Romaniei e prea mic si prea prost gestionat, cu influenta politica majora, banii europeni sunt o mana cereasca. Prin nu stiu ce blestem insa, nu-i accesam. Zilele trecute, presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso i-a scris primului ministru Emil Boc, printre altele: 'Comisia ramane foarte preocupata de nivelul foarte scazut al absorbtiei financiare, ce atinge doar 3 la suta'.

Adica din 30 de miliarde am tras doar 1 miliard de euro. E curata inconstienta. Pe criza din care nici n-am iesit si se relanseaza in forta, aceste sume ar fi permis o supravietuire onorabila. Mergeau santierele pentru autostrazi si sosele, functionau firmele mici care subcontractau, ar fi existat locuri de munca, se intoarceau prin taxe si impozite sume la bugetul de stat. Probabil nici sistemul de sanatate n-ar fi trecut prin aceasta drama fara precedent a celei mai grave subfinantari de la prabusirea comunismului.

E peste puterea mea de intelegere de ce actualul guvern si cele care au fost din 2007 n-au acordat nici o bruma de atentie acestor miliarde de euro pentru dezvoltarea Romaniei. Evident, explicatii din punct de vedere jurnalistic se gasesc. Banii europeni nu poti fi furati pentru ca se verifica si ultimul eurocent, decontarea lor e un pic mai greoaie, fondurile bugetare si accesibile instantaneu, uneori chiar in avans, iar lucrarile facute in stil romanesc: foarte incet si destul de prost. Dar din punct de vedere al calitatii de oameni politici si oameni de stat, nici unul dintre cei care au condus Romania in ultimii 4 ani pe sectoarele amintite nu are vreo scuza. Ignoranta, lipsa oricarui sentiment national, inexistenta dorintei de a lasa ceva concret in urma lor ca ministrii sau sefi de agentii – toate sunt caracteristici predominante pentru majoritatea figurilor din regimul Basescu, guvernele Tariceanu 1 si 2, Boc 1, 2, 3, 4, 5 si cate or mai urma.

Cei care ne conduc se complac intr-o permanenta rafuiala balcanica, insotita de mici smecherii bugetare pentru buzunarul lor. Tara e ca un pacient ignorat, aflat la terapie intensiva, ale carui fonduri de tratament sunt luate de seful spitalului sa mearga cu familia la mare. Sau returnati la casa de asigurari din prostie. Repet, nu e nici o scuza pentru ca pe mult invocata criza economica si financiara, tara noastra acceseaza doar 1 miliard de euro din 30. Sunt atat de mult lucruri de indreptat si de modernizat in Romania.

PS : Constat cu tristete si maxima amaraciune ca ne-am obisnuit cu stirile dramatice ale 'reformei statului': un politist s-a spanzurat pentru ca a fost 'restructurat', un lucrator la CFR a facut atac cerebral, altcineva a intrat in coma sub presiunea insuportabila a concedierii. Acestea sunt drame uriase, despre care apar doar niste stiri in presa romaneasca. Populatia isi duce nes­tingherita mai departe un trai neferi­cit, apasat, ne­revoltat.

×
Subiecte în articol: editorial