x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale De ce România merge exact pe dos, deficit în loc de excedent bugetar şi subremunerarea economisirii?

De ce România merge exact pe dos, deficit în loc de excedent bugetar şi subremunerarea economisirii?

de Ionuț Bălan    |    27 Mai 2020   •   07:10
De ce România merge exact pe dos, deficit în loc de excedent bugetar şi subremunerarea economisirii?

Liberalismul este o filosofie ce susţine apropierea de pieţe şi realizarea de creştere economică prin intermediul stimulării şi nu a inhibării lor.


Iar faptul că distribuitorii locali de gaze au fost atraşi prin pact politic, la fel cum sunt controlaţi producătorii, face ca preţul să fie permanent în creştere, indiferent cum evoluează pe piaţa internaţională. De ce? Fiindcă trebuie să ascundă incapacitatea de a conduce a clasei politice.


Acelaşi lucru se întâmplă şi la asigurări, unde statuarea pe baze greşite a preţului - din punct de vedere al evaluării riscului - generează majorarea lui. Vedem, aşadar, tot o tendinţă neliberală, deoarece se produce o socializare a pierderilor prin efectul legii.


Şi ca să mai venim cu o dovadă de discreţionarism, haideţi să ne uităm la tehnicienii dentari, a căror prestaţie e restricţionată de acordul medicilor de specialitate, chiar în privinţa celor mai simple lucrări pe care le pot realiza! În acest fel, această meserie liberală nu e niciodată în relaţie directă cu clientul şi, pentru că produsul  mai trece printr-o mână, preţul se măreşte. În situaţia în care legislaţia din alte state europene nu-i interzice tehnicianului să se adreseze direct consumatorului dacă nu-i neapărată nevoie de medic.


Am adus în discuţie până acum exemple care vădesc o anumită incertitudine în privinţa abordării liberale, care este anihilată prin modul în care-i elaborată legislaţia. Dar există un program - Start-up Nation - de sprijinire a iniţiativei private. Acesta se străduieşte - după momentul de debut, venit pe suport social - să creeze o clasă de mijloc şi competitivitate.


Din păcate însă, puţinul liberalism dintr-o Uniune Europeană socială vine într-un moment în care Marea Britanie iese din UE, ceea ce duce, implicit, la alocarea unei cantităţi mai reduse de resurse pentru fondurile europene.


Având în vedere acest lucru, România are nevoie să minimizeze riscurile macroeconomice şi să meargă pe mâna unui excedent bugetar, dar şi a unor dobânzi care să remunereze aproape de realitate economisirea.

×