x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale De ce sunt romii o sursă de spaimă şi de ostilitate?

De ce sunt romii o sursă de spaimă şi de ostilitate?

de Andor Lazslo    |    25 Oct 2011   •   11:17
De ce  sunt romii o sursă de spaimă şi de ostilitate?

Ca loc de nastere al Iluminismului, Europa a avut o contributie profunda la civilizatia omeneasca. Astazi, Europa este lider mondial in promovarea democratiei si a drepturilor omului. Cu toate acestea, Europa isi are si partea sa intunecata, inradacinata in secole de confruntare, inegalitate, persecutii si razboi. Uniunea Europeana a fost infiintata in urma unuia dintre cele mai sangeroase conflicte pe care lumea le-a vazut vreodata si, timp de peste cincizeci de ani, a incercat sa creeze o zona de pace, solidaritate sociala si respect pentru diversitatea culturala pentru a depasi vechile dusmanii si pentru a garanta libertatea si egalitatea de sanse pentru toti cetatenii sai.

Acum, cand Europa se confrunta cu cea mai grava criza economica din ultimele decenii, este inevitabil ca tensiunile sociale sa creasca, ceea ce permite reafirmarea unora dintre elementele cele mai intunecate ale spiritului european. Una dintre formele prin care se manifesta acestea este starea de anxietate si conflictuala axata pe minoritatile rome.

In Ungaria, mobilizarea la proteste aproape paramilitare impotriva "criminalitatii tiganesti' si o serie de asasinate rasiste au contribuit la propulsarea partidului de extrema dreapta Jobbik in Parlament cu aproape 17% din votul popular. In luna august, anul acesta, in Republica Ceha au avut loc ciocniri violente intre romi si non-romi. Mai recent, demonstratii agresive impotriva romilor au avut loc in Bulgaria in perioada premergatoare alegerilor prezidentiale.

Nu putem ignora mostenirea trecutului. Romii au facut parte din societatile europene de secole, adesea marginalizati sau gresit intelesi. In timpul Celui de-al doilea Razboi Mondial, zeci de mii de romi au fost victime, internati sau ucisi de catre nazisti si aliatii acestora. In prezent, in intreaga Europa, romii atrag din partea publicului larg prea putina simpatie si, adesea, o ostilitate aproape viscerala. Pare a fi ceva patologic in psihicul european atunci cand vine vorba despre comunitati care au trait atat de multa vreme ca vecini, dar rareori ca egali. Avem atat o obligatie morala, cat si una intelectuala de a privi in fata partea mai intunecata a istoriei si culturii noastre. Aparitia relativ recenta a intelectualilor si activistilor romi inseamna ca Europa trece deja printr-un proces de reevaluare a modului in care sunt intelesi romii si locul lor in societate.

Comisia este criticata in mod regulat de mass-media pe ideea ca ar putea face mai mult pentru populatia roma din Europa si suntem avertizati, de asemenea, ca nu ar trebui sa toleram anumite actiuni ale autoritatilor nationale si regionale. Desigur – in calitate de "gardian al tratatului' – instrumentele Comisiei sunt strict reglementate de tratatele existente. Dar intelegem ca situatia romilor a devenit centrul atentiei si o chestiune de rusine colectiva pentru Europa. UE a pus la dispozitia statelor membre o serie de instrumente juridice, financiare si de politica pentru rezolvarea situatiei romilor prin perspective diferite. Trebuie sa reducem diferenta dintre situatia romilor, care sunt in intarziere in ceea ce priveste accesul la educatie, locuri de munca, asistenta medicala si locuinte, si cea a restului populatiei. Aceasta este o responsabilitate comuna europeana, precum si a romilor insisi, a societatii civile, a autoritatilor nationale, regionale si locale, precum si a UE.

In 2010, Comisia Europeana a instituit un grup operativ privind romii care sa evalueze eficacitatea finantarii UE si a celei nationale in toate statele membre. Grupul operativ a constatat ca statele membre nu au utilizat posibilitatile oferite de UE in mod eficient pentru a sustine incluziunea economica si sociala a cetatenilor lor romi. La 5 aprilie 2011, Comisia a adoptat un cadru UE pentru strategiile nationale de integrare a romilor, care stabileste obiective generale clare pentru intreaga Uniune Europeana de imbunatatire a situatiei romilor in educatie, ocuparea fortei de munca, sanatate si locuinte. Pana la sfarsitul acestui an, toate statele membre isi vor prezenta Comisiei strategiile nationale de integrare a romilor. Platforma europeana pentru romi reprezinta un mijloc de imbunatatire a calitatii strategiilor si incurajeaza ONG-urile nationale (inclusiv organizatiile de romi) sa realizeze "rapoarte alternative'. Noile perspective financiare multianuale (bugetul UE pentru 2014-2020) prevad mai multe sanse de integrare pentru persoanele defavorizate, inclusiv romii, prin restructurarea fondurilor pentru incluziunea sociala.

Comisia intelege gravitatea ostilitatii politizate fata de romi care se extinde in intreaga Europa. Este mai important decat oricand ca statele Uniunii Europene sa se angajeze pe deplin in cadrul UE privind romii si sa utilizeze in mod cat mai eficient instrumentele si resursele disponibile pentru a reduce inegalitatea si pentru a permite Europei sa depaseasca una dintre cele mai intunecate mosteniri din trecutul sau.

Nota: Autorul, Laszlo Sandor, este comisar UE pentru ocuparea fortei de munca, afaceri sociale si incluziune

×