x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale De ce trebuie demis Traian Basescu

De ce trebuie demis Traian Basescu

de Sorin Roşca Stănescu    |    30 Apr 2012   •   11:12

Eliminarea de pe scena politica a Guvernului Ungureanu, inainte cu sase luni de alegerile parlamentare, constituie o importanta provocare pentru USL. Sub multiple forme. Dar chintesenta poate fi localizata acolo unde este si raul regimului muribund. Ma gandesc la Traian Basescu. Si la statutul sau prezidential. Demiterea lui Traian Basescu devine obligatorie. Si urgenta. Numaratoarea inversa a inceput. Cel tarziu in 5 luni acest eveniment trebuie sa se produca.

Eu nu stiu ce au discutat, la Cotroceni, Victor Ponta si Traian Basescu. Nici daca cineva a asistat. Sau daca a avut loc o inregistrare. Recunosc faptul ca as fi extrem de interesat sa aflu care a fost continutul acestui dialog desfasurat inaintea anuntarii oficiale a desemnarii premierului. Dar, indiferent de natura acestor informatii de culise, pe care poate opinia publica nu le va afla niciodata, prin simpla asumare de catre USL a Executivului, succesul nu poate fi cat de cat garantat in conditiile unei coabitari cu Traian Basescu.

Teribila degringolada, generata de un executiv chiar mai slab decat cel condus anterior de Emil Boc, a produs, cum era firesc, intr-un anumit grad, si o implozie in interiorul coalitiei. Si, in primul rand, in interiorul PDL. Aceasta a creat conditiile favorabile curmarii suferintelor populatiei, prin introducerea si sustinerea prin vot parlamentar a unei motiuni de cenzura. Implozia va continua si, probabil dupa alegerile locale, va fi escaladata. O majoritate relativa de care dispune acum USL in Parlament s-ar putea transforma, in urmatoarele cateva luni, intr-o majoritate substantiala.

Daca USL va dispune de doua treimi din voturile parlamentarilor, Presedintele Traian Basescu ar putea fi demis. Fara a mai fi necesara, in acest scop, nici schimbarea Legii referendumului si nici vreun referendum. Motive pentru demiterea sa pentru inalta tradare exista suficiente. O asemenea decizie a Parlamentului este irevocabila. Se creeaza, astfel, conditiile schimbarii totale de regim, simultan cu alegerile parlamentare.

Dar de ce trebuie demis Traian Basescu? Numai fiindca nu-mi place mie de domnia sa? Numai fiindca este un inamic al USL? In niciun caz. Traian Basescu trebuie demis pentru ca numai astfel USL si-ar putea indeplini mandatul. Mandatul de a scoate tara din mocirla si de a-i pune resursele in miscare si in slujba cetateanului. Altfel va exista scandal dupa scandal, se va face la nesfarsit apel de catre Presedinte la Curtea Constitutionala pentru a bara legile promovate de USL, va fi obstructionata promulgarea actelor normative prin nesemnare iar presiunea asupra serviciilor si Justitiei de a se amesteca in viata politica va creste, in loc sa scada. Scurtarea mandatului prezidential este o masura indispensabila, daca ne gandim la starea de sanatate a politicii romanesti dar mai ales la interesul cetateanului.

Pastrarea lui Traian Basescu la Cotroceni mai prezinta un inconvenient, de asta data de natura pur politica. Prelungindu-se situatia de provizorat, in conditiile unei eventuale disolutii PDL, echilibrul din USL s-ar putea deteriora. Dimpotriva, unitatea USL se consolideaza prin aducerea cat mai grabnica a lui Crin Antonescu la presedintia Romaniei.

● Sursa: CorectNews

×
Subiecte în articol: editorial