x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale De la ECOFIN la NUBA

De la ECOFIN la NUBA

de Dan Constantin    |    02 Mai 2018   •   08:00
De la ECOFIN la NUBA

România a petrecut câteva zile de vacanță grație înaintașilor care s-au bătut pentru a înscrie în calendar 1 Mai ca Ziua Muncii. În ultimele două decenii, dacă începutul de mai pică bine, guvernul decretează o „punte”, legând weekend-ul de ziua liberă, asigurând astfel poporului muncitor o binemeritată odihnă. Autoritățile - fie ele de sorginte liberală sau social-democrată - nu se abat de la cutumă și sunt atente ca serviciile publice să funcționeze mai bine ca în celelalte zile ale anului. Poliția rutieră, camerele de gardă ale spitalelor, pompierii, transporturile feroviare (ajunse cvasigratuite) sunt pline de bunăvoință față de cei care intră în minivacanță. Perioada este fructificată de cei care administrează hotelurile, baza turistică dând un prim semn de revigorare după lunile de hibernare. În marile orașe dispare aglomerația, Bucureștiul dă tonul la „golire”, ceea ce arată că populația are ce cheltui, dar și pe ce să dea banii. România arată în aceste câteva zile ca o țară cu o prosperitate în creștere, care se bucură de PIB-ul cel mai dinamic din UE și uită de presiunea ROBOR.

Televiziunile sunt conectate la pulsul societății și dau ample reportaje dedicate zilelor de distracție. Câteva locuri devin puncte fixe: clubul de fițe din Mamaia și plaja libertății totale de la 2 Mai. La Nuba, unde se fac deja exerciții pentru purtarea brățării electronice, grija reporterilor este să afle cât costă roaba de șampanie și să-i depisteze pe fiii miliardarilor care cad în cap de beți spre ziuă. La 2 Mai, problemele țin de frigul nopții depășite cu un cocktail de bere-votcă, la care se pune, dacă se găsește, și se găsește, ceva de tras pe nas.

Pe Litoral s-au deplasat și miniștri pentru a fi mai aproape de locurile generatoare de evenimente. Ministrul de Interne și ministrul de Finanțe au anunțat din timp că vor supraveghea personal cum acționează slujbașii statului trimiși în misiuni specifice să însoțească valul de petrecăreți. Eugen Teodorovici a venit direct de la Sofia, de la sesiunea ECOFIN, unde a aflat cum se așterne drumul finanțelor europene până dincolo de anul 2020. Privind la entuziasmul tineretului adunat în cei doi poli ai distracției de la Marea Neagră, ministrul poate fi mai relaxat în privința viitorilor contribuabili. Au de unde plăti impozite, iar divizia celor care supraveghează marile averi trebuie suplimentată la efective. Viitorul sună bine pentru finanțele publice: ANAF a ieșit acum la „încălzire” pe Litoral împreună cu ministrul, anunțând astfel că sezonul încasărilor poate începe.

×