x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale De meciul românilor cu foamea n-ai auzit, Băsescule?

De meciul românilor cu foamea n-ai auzit, Băsescule?

de Lucian Avramescu    |    02 Mar 2010   •   00:00
De meciul românilor cu foamea n-ai auzit, Băsescule?

Strălucitor ca un răţoi, după ce luni de zile a fost mut ca o lebădă, domnul Băsescu a catadicsit, de pe treptele unei cârciumi, să facă duminică seară prima declaraţie de presă în care l-am regăsit în integralitatea sa.

Da, am respirat uşurat, preşedintele e sănătos, sănătos tun sau sănătos mitralieră, fiindcă deja a ciuruit câţiva inamici. Textul, în traducere liberă, suna cam aşa: mă găoazelor (în subtext ţi-ai dracului), sunt în vână, mai în vână ca toţi patronii voştri tuberculoşi. Ete, am ieşit să băgăm un friptan la jgheab, că eu am o înţelegere cu muierea să nu gătească duminica, şi am văzut şi o repriză din meciul Steaua cu... Tare şi ăla al Urzicenilor... PSD-ul, independenţii? Habar n-am! Mă ştiţi pe mine să mă bag în chestii din astea, măi tonomaţilor? Gata. Şi s-a dizolvat, pitit în spatele unui râs ca o cortină de teatru.

Preşedintele e sănătos. România, din nenorocire, e bolnavă. Semnele suferinţei sunt evidente. Când scriu aceste rânduri, luni dimineaţa, sirenele salvărilor, ca un cuţit, spintecă aerul Capitalei, însângerează auzul. Ştafetă a disperării, nu tace bine una şi începe alta. În sate se tânguie neîntrerupt clopotele. Mor, mai ales primăvara, care-i găseşte slăbiţi, devitaminizaţi, bătrânii, spre bucuria cioclului Şeitan, care mai taie nişte adrese de pensii.

Reforma bătrâneţii se face spornic, prin rărirea pretendenţilor la mizilicul nesimţit de doi lei pe lună, rămas - culmea - neimpozitat, cum ar perora confratele său de sicrie Vlădescu. Preşedintele e sănătos, dar ţara e pe ducă. Zilnic, 1.000 de şomeri sporesc statisticile şi ne promovează fruntaşi, benzina s-a scumpit la peste 4 lei noi litrul, ceea ce va scumpi inclusiv chita de pătrunjel, fiindcă şi ea vine cu autobuzul.

În blocuri ţin şedinţe pe întuneric asociaţiile familiilor debranşate. Debranşate de la curent, de la gaze, de la speranţă. Naţionala României joacă meciul decisiv cu foamea. În liga europeană. Etalându-şi sfidător sănătatea (de pe treptele unui birt şi nu printr-un buletin medical, aşa cum se procedează în lumea civilizată), microbistul nostru preşedinte aleargă să prindă repriza a doua din meciul X.

Dar de meciul românilor cu foamea n-ai auzit, Băsescule? Ce scor dai? Câţi morţi sau muribunzi scoatem pe targă zilnic? Nu ţi se pare că la căpătâiul unei Românii în agonie, vândută şi îndatorată, s-ar cuveni un pic de pietate? Spui că eşti mai sănătos decât toţi patronii de presă? Poate. Într-adevăr, Vântu (care te-a făcut, nu uita, voluntar sau involuntar, preşedinte!) are o suferinţă, pentru care nu e vinovat, la picior, Voiculescu şi Patriciu or fi având şi ei beteşugurile lor.

Dar de unde ştii fişele medicale ale cetăţenilor? Tu, ca preşedinte, eşti într-adevăr obligat să ne arăţi cum stai cu sănătatea, dar ceilalţi nu au a da samă poporului pentru junghiuri. Dă-mi voie să nu te cred când afirmi că nu te bagi în viaţa partidelor, că nu le faci şi desfaci după cum ai chef. Te bagi. Te bagi, domnule Băsescu, urât şi murdar. Nici nu-i greu.

Mă uitam, învingându-mi repulsia, la Marian Sârbu, cel făcut de PSD de două ori ministru, dintr-un lunecos şi profitor sindicalist. Individul, ca un peşte pirania, este mereu acolo unde sângerează trupul bugetului. Incompatibilităţi doctrinare pentru legile imbecile ale pensiilor şi salariilor pe care le-a păstorit? Să fim serioşi! Băsescu l-a chemat, direct şi explicit astă-toamnă, nu pentru că l-ar preţui, ci pentru că avea nevoie de un argat pesedist care să preia în bot ouăle clocite.

Sârbu o face pentru un bacşiş gras. Nu-i nevoie să-i spui de două ori. Oricum nu mă îndoiesc că vei avea succes. Inclusiv în dărâmarea Constituţiei şi pulverizarea Parlamentului. Stoluri pirania îţi stau la dispoziţie, nesătule. Ele pot prădui elefantul bugetului, banii FMI, fără ca tu să te murdăreşti.

P.S. Am utilizat formula "tu, Băsescule" ca suprem respect, aşa cum zici "Tu, Dumnezeule mare" sau "mulţumescu-Ţi Ţie, Doamne". Nu zici Dumneavoastră, Dumnezeule. Doar sunteţi Zeus!

×
Subiecte în articol: editorial