x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale De toate pentru toti

De toate pentru toti

de Marius Tucă    |    21 Noi 2004   •   00:00

O campanie cu idei putine, cu strategii saracute, cu lucruri neacoperite de Constitutie, dar cu promisiuni electorale mai ceva decat pomana porcului.
Nimic nou sub soare! Linistit ati putea spune acest lucru daca veti citi editia de colectie "Alegerile in secolul XX" care insoteste ziarul nostru de astazi.

"Campania in vederea alegerilor de azi n-a prezentat nimic in aparenta fata de campaniile electorale din trecut. Aceeasi literatura indigesta in presa politica, aceleasi fagaduieli seducatoare - fara posibilitati de realizare". Aceste randuri erau scrise in ziarul Universul, 25 mai anul 1926. Ele sunt la fel de adevarate, la fel de actuale si astazi. Campania electorala de anul acesta a adunat toti mosii, Mos Craciun, Mos Nicolae, Mos Andrei s.a.m.d. Le-a umplut sacii cu promisiuni de tot felul si i-a desertat in capul poporului. "Ia, luati de aici, par sa spuna politicienii romani, luati ca avem «de toate pentru toti», pentru someri, tarani, oameni de afaceri, intelectuali, tineri, pensionari, femei, capsunari, copii…" Nu imi aduc aminte sa fi existat dupa ’89 o campanie electorala atat de bogata in promisiuni ca aceasta. Politicienii, partidele politice au mers pe principiul "totul sau nimic". Si au promis totul! O campanie cu idei putine, cu strategii saracute, cu lucruri neacoperite de Constitutie, dar cu promisiuni electorale mai ceva decat pomana porcului. Daca partidele si-ar indeplini toate promisiunile electorale dupa alegeri, Romania va fi cufundata in lapte si miere, iar poporul nu va avea altceva de facut decat sa ramana in casa si sa-si puna babetica asteptand ca dragii nostri politicieni sa vina sa-i dea sa pape. Rotile masinilor vor fi facute din salam fara soia, iar monedele, pentru o mai buna circulatie in Uniunea Europeana si-n natura, vor fi din cascaval. Ce e cas ca valul trece!

Nu stiu daca acest val de promisiuni va aduce cetatenii la votul din 28 noiembrie sau, dimpotriva, ii va indeparta. Nu stiu daca oamenii au crezut in toate aceste promisiuni sau n-au crezut si vor vota in consecinta. Stiu insa ca vor fi indeplinite foarte putine dintre promisiunile electorale. Si uite asa, inca o data votarea va deveni cel mai mare aliat al politicienilor, dar si cel mai mare dusman al nostru si al Romaniei. Nimic mai extraordinar decat sa adormi in noaptea de 28 noiembrie in tara cufundata in lapte si miere de promisiuni ale politicienilor si sa te trezesti in ziua de 29 noiembrie intr-o tara cufundata in mamaliga, coliva si usturoi, pentru ca tot e a doua zi Sfantul Andrei!

×
Subiecte în articol: editorial