x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Decăderea Băsescului

Decăderea Băsescului

de Lucian Avramescu    |    17 Noi 2009   •   00:00
Decăderea Băsescului

Un grup de studenţi care se califică pentru profesia de sociolog a realizat, sub îndrumarea profesoarei lor, dascăl tânăr, cu manuale tipărite şi merite ştiinţifice, un sondaj electoral în Bucureşti. Între atâtea sondaje plătite, distorsionate şi mutilate în funcţie de cine dă bacşişul mai mare, cercetarea studenţească întreprinsă din raţiuni strict şcolare m-a interesat pentru virginitatea ei.

Curvia institutelor de profil, dependentă de bordelurile politice unde au condicuţă, riscă să compromită o profesie stimabilă. Profesoara pe care o ştiu de multă vreme a refuzat politicos rugămintea mea de a-i publica studiul. Nu vreau, zice ea, să fim amestecaţi în cine ştie ce război. I-am promis respectul regulii de confidenţialitate. Spuneţi-mi măcar candidaţii pentru primele două locuri în opţiunile de vot ale bucureştenilor.

Pe primul loc este Crin Antonescu, iar pe locul doi (a făcut o pauză cu subînţeles) nu este Traian Băsescu. Profesoara a plecat, iar eu am rămas lămurit-nelămurit. Să fie Geoană pe locul doi, să fie Oprescu? Capitala a fost mereu cu orientări preponderent liberale, aşa că opţiunea pentru Crin nu este o surpriză. Surpriza ar fi catastrofala decădere a Băsescului, apropo de titlul cărţii evocate de Crin Antonescu la Cluj - "Creşterea şi decăderea Imperiului Britanic".

Să fi realizat electoratul bucureştean că orientarea de dreapta a preşedintelui actual, după ce ani de zile a defilat cu trandafirul roşu pe piept, este o minciună, ca de altfel tot ce zice şi mimează că face? Cercetarea studenţilor a fost realizată înaintea recentei confruntări de la Cluj, unde candidatul de pe locul trei i-a administrat o usturătoare lecţie celui care se crede, se credea, invincibil prin calitatea de a ieşi, printr-o isteaţă obrăznicie, din orice încurcătură. Jură, îşi dă cuvântul de onoare, ridică mâinile spre cer şi-şi apasă teatral inima în legătură cu afirmaţii făcute ieri pe care le anulează azi.

Am spus eu ce-am spus? Niciodată. M-am referit eu la Elena Udrea când am afirmat că promovez la Cotroceni femeile inteligente şi frumoase? S-a înţeles greşit, şi nu e de mirare cu atâţia găozari şi tonomate! M-am referit la soţia mea. Păi, parcă doamna a fost promovată strict la cratiţă, acolo unde, conform opiniei preşedintelui, e locul muierii luate cu acte! Mă rog! Prima confruntare dintre "marele animal politic" şi "perdantul" incapabil să-i ţină piept a arătat că lucrurile sunt tocmai pe dos.

Elegant, dar tăios, inteligent şi spontan, Crin Antonescu a dat de toţi pereţii cu mitul invincibilităţii băsesciene şi ne-a arătat un altfel de preşedinte. Televizoarele ne-au desenat un Băsescu uzat intelectual şi stereotip, buhăit şi îmbătrânit prematur, purtând o mască prin care răzbătea afară doar ura. Peste galeria lui, din Udrea, Boc, Stolojan şi alţii, mimând la început euforia şi siguranţa de sine, se aşternea încet, încet îngrijorarea, ca la un meci de fotbal în care echipa favorită pierde.

Apoi spaima. Nu pot uita chipul necontrolat pământiu al unui Boc năucit că idolul şi ocrotitorul său, stăpânul slujit cu religiozitate, poate încasa în halul ăsta. Dincolo de mimarea unei bucurii explozive, aproape de apogeul erotic, ministresa Turismului şi Mediului a rămas la un moment dat doborâtă de o atonie a muşchilor feţei, iar rezultatul grafic a fost un rictus bolnav şi buimac. Zeus fără replică, Împăratul Traian din care ne tragem văduvit de coif şi de steag? Omul pe care l-am consiliat cu graţie ori de câte ori mi-a cerut-o?

O urmă de tristeţe a rămas, de la începutul confruntării şi până la sfărşit, pe chipul doamnei Maria Băsescu. De ce oare? Privirea ei căuta spre nicăieri, iar oftatul care revenea din când în când, ca un discurs pentru sine, arăta că femeia asta se dorea oriunde altundeva numai acolo nu.

Întâlnirea de la Cluj va fi urmată, înţeleg, de o a doua, de astă dată confruntarea acceptată de preşedinte fiind cu candidatul Mircea Geoană. Ceva mă face să cred că decăderea lui Băsescu, decădere însemnând mai mult decât descreştere în sondaje, va continua dramatic. Victoria lui Crin Antonescu poate fi începutul dezrobirii de sub apăsarea unui mit - mitul urât că Băsescu e atotputernic şi invincibil şi nu scăpăm de el decât atunci când Dumnezeu sau Belzebut îl va culege de pe pământ, aşezându-l acolo unde îi este locul. Ulciorul şmecheriei nu poate merge la infinit la apă.

×
Subiecte în articol: editorial