x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Decizia democratilor, sah la liberali

Decizia democratilor, sah la liberali

de Ion Cristoiu    |    30 Ian 2007   •   00:00
Decizia democratilor, sah la liberali

Graba PD nu e straina de initiativa PSD privind suspendarea lui Traian Basescu. Se intrevede deja o sovaiala a principalului partid de opozitie in a merge mai departe cu initiativa. Contrar asteptarilor, reuniunea conducerii centrale a PSD nu a adus cu sine publicarea cererii de suspendare. Argumentele liderilor PSD - se mai lucreaza la document, e nevoie de consultari cu toate fortele politice - tradeaza daca nu o renuntare, atunci macar o sovaiala.

Biroul National Permanent al PD a decis luni, 29 ianuarie 2007, ca formatiunea sa mearga singura la europarlamentarele de la 13 mai 2007.
Mai putin cunoscatorii intr-ale politicii vor fi vazut in hotararea PD o lovitura de teatru. Cunoscatorii n-au ramas surprinsi. Decizia conducerii PD era previzibila. Scrutinul de la 13 mai 2007 trece - si chiar e - un test crucial pentru formatiunile politice.

Capitalul de simpatie electorala a fost masurat pana acum cu balanta stramba a sondajelor de opinie. Alegerile pentru Parlamentul european se constituie intr-un test real. Rezultatul isi va spune cuvantul nu numai asupra aliantelor politice in perspectiva scrutinului parlamentar din 2008, dar si asupra situatiei din fiecare partid. Din acest punct de vedere, alaturi de conducerea PSD, conducerea PNL va trebui sa treaca testul europarlamentarelor. Un rezultat catastrofal sau chiar slab ar pune serios la indoiala actuala conducere. Dusmanul numarul unu al PNL - Traian Basescu - stie asta. De aceea, regizorul de la Cotroceni a tras sforile pentru aparitia Partidului Liberal Democrat. Nu numai in ipostaza de concurent la electoratul liberal, dar si in cea de echipa gata sa ia locul echipei Tariceanu in eventualitatea unui dezastru. Gratie acestui calcul, PD-ul urma sa mearga singur la europarlamentare, lasand PNL-ul lui Calin Popescu Tariceanu sa se confrunte cu PLD. Daca PNL si PD s-ar fi prezentat pe liste comune, pe langa pericolul ca PD sa nu-si poata arata muschii electorali, ar fi aparut si pericolul de a reduce sansele PLD. Din impartirea electoratului de dreapta in trei, n-are de pierdut decat PNL, dat fiind ca PD-ul are, gratie lui Traian Basescu, un electorat mult mai larg.
Daca se putea vorbi despre o surpriza, ea consta in luarea deciziei acum. Semnele de pana in prezent lasau sa se inteleaga ca PD va amana catva timp decizia.

Graba PD nu e straina de initiativa PSD privind suspendarea lui Traian Basescu. Se intrevede deja o sovaiala a principalului partid de opozitie in a merge mai departe cu initiativa. Contrar asteptarilor, reuniunea conducerii centrale a PSD nu a adus cu sine publicarea cererii de suspendare. Argumentele liderilor PSD - se mai lucreaza la document, e nevoie de consultari cu toate fortele politice - tradeaza daca nu o renuntare, atunci macar o sovaiala. In PSD, parerile sunt impartite. Exista o grupare decisa sa mearga pana la capat. Altfel spus, pana la votul din Parlament.

Exista insa si o grupare ce considera ca initiativa e o greseala. Ca la tanc, au picat sondaje de opinie potrivit carora PSD s-a prabusit in sondaje in urma initiativei sale. Stiind ca sondajele de opinie sunt deja instrumente de manipulare a opiniei publice, e limpede ca ele au fost regizate pentru a descuraja gruparea favorabila suspendarii. Nu-i exclus ca in spatele acestor sondaje sa stea o intelegere intre presedinte si gruparea din PSD, santajata cu Parchetul si DNA, Politia Politica a Cotrocenilor. Daca asa cum se contureaza, PSD va renunta la cererea de suspendare din Parlament, indiscutabil, pe termen lung, principalul partid de opozitie se va confrunta cu un dezastru. Nu e mai putin adevarat insa ca si PNL va avea probleme. Echivocul pozitiei sale de pana acum va fi interpretat ca o atitudine favorabila suspendarii.

In aceste conditii, Traian Basescu, care a stat in expectativa din punct de vedere public, tragand insa sfori in culise, activandu-si oamenii din punctele-cheie ale administratiei, punand la lucru Serviciile si TVR, va trece la contraofensiva. Capitalul electoral pe care-l va obtine din calcarea in picioare a celor care au indraznit fie si sa se gandeasca la suspendare ar trebui sa mearga catre PD, singurul partid care s-a pronuntat impotriva initiativei PSD. Acestor calcule li se aseza in cale echivocul pozitiei PD din ultimul timp. Se impunea, asadar, un gest de delimitare rapida si spectaculoasa de PNL.
Aceasta poate fi semnificatia grabei cu care PD a luat decizia de a merge singur la europarlamentare.

×
Subiecte în articol: editorial psd