x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Deconturile chinuite ale finalului de campionat

Deconturile chinuite ale finalului de campionat

de Dan Dumitrescu    |    25 Apr 2011   •   20:39

Săptămâna trecută m-am repauzat. Aşa am vrut eu. Să nu bănuiască însă careva, vreun credul cu îngăduinţa la purtător, că mi-am luat liber pentru cine ştie ce cutreierări spirituale. Nu! Sfintele Sărbători şi-au făcut loc în sufletul meu doar atât cât este ome­neşte posibil. În rest, domesti­cea­lă cât cuprinde şi un răsfăţ leneş pe care l-am rafinat cum am ştiut mai bine. Am concurat de minune cu amor­ţeala generală a lucrării trebuin­cioa­se. Şi mi-a plăcut că în această am­plă amorţeală doar fotbalul s-a mai făcut că face. Aşa-i trebuia! Mai pă­gân în consistenţa sa, fotbalul trebuia pus la treabă, fiindcă numai el este capabil de comicării ieftine la efort.

Rezultatele căznite de ultima etapă reclamă o aspră mediocritate a competiţiei. Ele încarcă totuşi atenţia prin consecinţe şi încercarea inculpaţilor de a se justifica. Zona retrogradării face graniţă tot mai severă în raport cu graţiatele campionatului. Universitatea Craiova pare tot mai convingătoare în discursul său dramatic. A mai pierdut un meci pe teren propriu. Insuccesul din meciul cu Braşovul nu este în­să capabil să dea dimensiunea reală a dezastrului. Abia atunci când reali­zezi că Universitatea nu mai joacă ni­mic, abia atunci când realizezi că lo­tul echipei face reclamă unei totale des­trămări, poţi spune că Adrian Mi­titelu, în nimicnicia sa, a reuşit defini­tiv. Aurică Ţicleanu, acceptând retro­gra­darea ca pe un verdict ireversibil, vorbea despre necesitatea imperioasă a reconstrucţiei. Are dreptate. Dar ade­vărul spus numai pe jumătate nu re­prezintă decât o mare minciună. Universitatea Craiova trebuie reinventată. Însă, chiar dacă ar apărea la Craiova magicia­nul capabil de minuni în materie de reconstrucţie, câtă vreme clubul va fi pe mâna unor de­mo­latori, Craiova nu va mai avea echi­pa pe care oltenii şi-o doresc. L-am ascultat şi pe Ilie Balaci vorbind despre situaţia actuală a Universităţii. Săracul! Mai de grabă ar fi fost capabil să câştige zece me­ciuri de unul sin­gur decât să descrie neputinţa Craio­vei. Nu mai găsea omul cuvinte­le capabile să-l descarce de atâta nă­duf. Şi asta nu pentru că s-ar fi ferit cum­­va de rostirile neaoşe. Nu! Am în­­ţeles că Ilie a dat-o în bâlbâială doar pentru că şi cele mai ale dracului în­ju­­rături ar fi fost prea blânde în raport cu ceea ce merită demolatorii Universităţii.

Lupta la vârf devine şi ea tot mai gâ­fâită. Despre reuşite ale preten­ţio­şi­lor nici nu poate fi vorba. Aglomera­te de neputinţe, echipele cu şanse la îm­păunare chiorească mizează tot mai mult pe împleticirea adversarului. Marian Iancu a trecut, după ega­lul cu Tg. Mureş, la declaraţii de 0-0. Adică nule. A renunţat la fudulie şi a ba­gat la înaintare viciul modestiei. Spu­ne Marian Iancu, pe proprie răs­pun­dere, că Politehnica nu merită cam­pionatul, că doar norocul a pro­pulsat echipa sa în postura de ur­mă­ritor al liderului şi că, în consecinţă, re­nunţă la obiectiv. Teatru prost. Vrăjeală ieftină. Fractura logică l-a dat de gol. Fiindcă resemnarea s-a me­tamorfozat imediat în şantaj la pro­priii jucători, pe care i-a ameninţat cu şut în fund dacă aceştia nu se vor plasa în beneficiul milioanelor din Liga Campionilor. Apoi, de la şantaj a trecut la lustruire libidinoasă. Ma­rian Iancu l-a plasat pe Marius Avram în supremaţia elogiilor sale. Fiindcă Marius nu-i vreun orfan, fiindcă Ma-rius are şi el un tată care, nu-i aşa?, în­tâmplător, este chiar şeful de taraf de la CCA.

Oţelul Galaţi ţopăie din ce în ce mai nervos. Echipa nu mai are confortul avansului liniştitor şi se com­por­tă în consecinţă. Panica gălă­ţe­ni­­lor pare să fie indusă şi de faptul că ei nici nu beneficiază de prietenii pro­tectoare. Astfel se poate explica fap­tul că, la Bistriţa, Galaţiul a întâlnit nişte adversari care nu mai se­mă­nau deloc cu sictiriţii din Cupa Ro­mâ­niei.

Începe să-mi placă finalul de cam­pio­nat. Dar nu dau vina acestei plă­ceri pe fotbal. Deconturile chinuite sunt cele care mă amuză copios.

×
Subiecte în articol: editorial