x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Dedesubturile Scandalului Ridzi

Dedesubturile Scandalului Ridzi

de Ion Cristoiu    |    02 Iul 2009   •   00:00

Lunga tradiţie a iarmarocului postdecembrist ne spune că scandalului Monica Ridzi îi va lua locul un alt scandal. Alte clăci, zise şi talk-show-uri pe cele două televiziuni de ştiri, alţi dătători cu pă­rerea şi alte trăncăneli, întrerupte brusc de zbieratul moderatorului: Pu­bli­ci­tate!



Înainte de a vedea ce a lăsat în urmă această nouă vâlvătaie, care a întreţinut iluzia că presa e independentă şi iluzia că avem o adevărată luptă împotriva corupţiei, se impune o precizare.

S-a scris şi s-a vorbit în aceste zile de o victorie a presei. Aiurea! Am fi putut vor­bi de o victorie a presei dacă dezvăluirile în cazul Monicăi Iacob Ridzi ar fi fost rezultatul unei investigaţii pe cont propriu a Gazetei Sporturilor. Altfel spus, dacă salariaţii lui Dan Voiculescu ar fi pândit-o pe Monica Ridzi când aceasta ar fi mers la toaletă şi, cu o ureche atentă la trasul apei, i-ar fi şterpelit din seif documentele Afacerii 2 mai.

Din câte s-a văzut însă dosarul afacerii a poposit pe masa lui Tolontan cu tot ce trebuia pentru publicare: de la poză până la semnătură. Acest fapt, adăugat campaniei de presă vizând demisia ministrei, campanie în care s-a înscris şi trustul duşman Realitatea, dar mai ales campaniei politice, ne spune că nu e vorba de o victorie a presei, ci a politicului.

Ca de obicei, prin intermediul presei politicul şi-a rezolvat afacerile sale murdare. Cine e în spatele noului scandal?
S-ar părea, judecând după datele problemei, că e vor­ba de Alianţa PSD-PC. Campania a fost declanşată şi susţinută de trustul Intact, cei mai vocali susţinători în plan politic au fost liderii PSD şi PC. Dacă ne gândim însă la efecte, e greu de crezut că liderii PSD şi PC sunt atât de nătărăi încât să strice orzul pe gâşte.

Monica Iacob Ridzi e o anonimă în spaţiul nostru politic. Orice lider PSD şi PC şi-ar fi dat seama că dintr-o astfel de campanie nu se câştigă nimic. Nici măcar o presupusă victorie împotriva lui Traian Băsescu, deşi unele încercări au fost de a o în­s­crie pe Monica Iacob Ridzi într-un clan Băsescu. La un electorat sensibil doar la faptele evidente, astfel de subti­lităţi nu merg.

Cu atât mai puţin nu poate fi vorba de un calcul vizând imaginea PD-L de partid corupt. Dacă PSD şi PC ar fi urmărit aşa ceva, condamnarea lui Adrian Videanu pentru irosirea a 4 milioane de euro ar fi fost un prilej mult mai bun decât acuzarea prin presă a Monicăi Ridzi că a cheltuit câteva sute de mii de euro. Dat fiind că întreaga campanie s-a concentrat pe risipirea banului public de către un membru al Guvernului Boc, dacă PSD şi PC ar fi în spatele afacerii, atunci Alianţa PSD-PC a reuşit să-şi dea una în testicule cu tesla. Pentru că Guvernul Boc nu e numai al PD-L, ci şi al PSD-PC.

Aşadar, regizat sau nu de Alianţa PSD-PC, scandalul Ridzi nu aduce nici un câştig adversarilor PD-L şi ai lui Traian Băsescu. Cine câştigă din acest scandal? Răspuns: Baronii din PD-L. Şi dacă între baronii din toate partidele există o alianţă transpartinică, atunci din acest scandal câştigă şi baronii PSD, şi PC, şi PNL. Spuneam mai sus că Monica Ridzi e anonimă pe scena noastră politică. Pe scena PD-L însă Monica Ridzi e preşedinta Organizaţiei de tineret. Din conduce­rea organizaţiei de tineret a făcut parte şi Elena Băsescu.

Puţini îşi mai amintesc de un conflict petrecut anul trecut, dacă nu mă înşel, între Elena Băsescu şi Cezar Preda, plecând de la tentaţia baronului de Buzău de a-i pune la punct pe tinerii din partid. Cuplului Monica Ridzi - Elena Băsescu i s-au adăugat Elena Udrea şi Roberta Anastase. Toate patru sunt sprijinite puternic de Traian Băsescu.

Urmăreşte Traian Băsescu o schimbare de gardă la PD-L? Am putea răspunde da, dacă am lua în calcul următoarele:
1) Asemenea PSD, PD-L a încăput pe mâ­na baronilor locali şi centrali.
Deşi pe faţă aceştia nu crâcnesc împotriva lui Traian Băsescu, în culise îl contestă tot mai mult.

O schimbare de gardă la PD-L ar face un partid şi mai supus lui Traian Băsescu. Ca orice politician cu tendinţe autoritariste, Traian Băsescu simte nevoia să scape de aceşti foşti colegi, unii dintre ei implicaţi în complotul care l-a răsturnat pe Petre Roman. Ca să nu mai spunem că Traian Băsescu pariază în materie de loialitate mult mai mult pe femei decât pe bărbaţi.

Afacerea cu pu­blicitatea plătită aberant de Monica Ridzi s-a petrecut la finele lui aprilie, începutul lui mai. Scandalul a izbucnit după o lună şi jumătate. Cam prea mult timp pentru a copia nişte acte din Ministerul Turismului şi Sportului. Nu poţi să nu faci o legătură între această diferenţă în timp şi victoria Elenei Băsescu la 7 iunie 2009.

Întoarcerea ei spectaculoasă în partid în seara de 7 iunie 2009 a avut semnificaţia unui gest ostentativ. M-am întors sub scut şi nu pe scut! Au venit apoi declaraţiile unor lideri PD-L precum Gheorghe Flutur despre victoria Coaliţiei PD-L+EBA.

- Auzi, îşi vor fi spus baronii PD-L, partidul nostru s-a aliat cu o fetişcană.

Victoria Elenei Băsescu a modificat niţel echilibrul de forţe în PD-L.

Pentru că Elena Băsescu nu înseamnă, aşa cum s-ar crede, fata lui Traian Băsescu, ci amica Monicăi Ridzi, a Elenei Udrea şi a Ro­bertei Anastase. E o realitate recunoscută de mulţi din PD-L că unitatea de monolit a partidului e doar de faţadă.

În stilul de pe vremuri al PSD, grupările din PD-L se războiesc prin intermediul dosarelor trimise presei.
Nu-i exclus ca şi în cazul Monica Ridzi să întâlnim această manevră. Nu pentru a o executa pe Monica Ridzi, ci pentru a intimida gruparea din PD-L pe care Traian Băsescu mizează pentru a avea un partid de o loialitate absolută.

×
Subiecte în articol: basescu traian editorial psd pd-l monica ridzi