x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Definitia umorului in arta

Definitia umorului in arta

05 Aug 2004   •   00:00

LA CIMITIR. Jale mare, invalmaseala in jurul gropii. Rudele defunctului, indelung nedormite, primesc ca in transa obisnuitele cuvinte de compasiune.

Oarecum retras din multime, cu bratele incrucisate pe piept si cu un picior sprijinit de o piatra de mormant inundata de ierburi, un nepot pare a medita, cu privirea pierduta undeva peste capetele tuturor, la viata, la moarte si la toate acele intrebari mari ce se abat asupra oamenilor din cand in cand, dar mai ales la ceremoniile funebre. Toti privesc cu coada ochiului spre tanar, cu nelinistea respectuoasa cuvenita caracterelor tari, in stare sa-si domine suferinta. Tanarul de mare caracter asculta la un aparat de radio, ascuns sub haina, transmisia derbiului Dinamo - Rapid. Uralele ce razbesc uneori de la micul aparat adauga bocetelor un plus de maretie. Si toata adunarea e infiorata.

ISTORICUL P., foarte cunoscut pentru neostoita sa foame de documente, declara, la 75 de ani, cu un glas de sacerdot multumit ca, in sfarsit, devotamentul pentru stiinta ii e rasplatit cu un adevar ce trebuie impartasit tuturor: "Umbland eu, asadar, toata viata cu documente si hartoage, citind mii si mii de carti, cutreierand arhivele si intocmind zilnic nenumarate fise, am ajuns la o concluzie: toate femeile au sex!".

DACA FACEM ABSTRACTIE de umorul ce marcheaza infruntarile dintre motanul Tom si soricelul cel istet Jerry, nesfarsitul serial animat e cel mai nociv dintre toate filmele horror transmise de televiziuni. De unde si definitia umorului in arta: sa li se intample altora tot ce n-ai vrea sa ti se intample niciodata tie.

FEMEILE, in reclamele pentru masinile de lux: unul din accesoriile care cresc pretul vehiculului in comparatie cu exemplarul standard, cel cu nevasta.

ISTORIA ROMANIEI, intre 1980 si 1990, din punctul de vedere al cetateanului care facea piata, e insemnata de apocalipse meschine, niciodata imaginate de clarvazatori. Unui an fara usturoi ii urma un an fara morcovi sau fara ceapa! Dupa 1990, in linia aceluiasi absurd national, deasupra intelegerii oricarui om normal din afara granitelor noastre, i-au urmat niste contraapocalipse. Ca de pilda, anul in care taranii apareau la televizor plangandu-se de recolta uriasa de grau si de faptul ca trebuiau sa-si depoziteze abundenta de grau in dormitor, iar ei sa doarma ca vitele, afara.

"ORICE INDIVID CARE REALIZEAZA CORECT evolutia relatiei barbat-femeie - spune un traducator care a transpus in romaneste mai multe carti pe aceasta tema aparute in tari unde femeile au o reala independenta economica - nu poate fi decat misogin". Dupa un minut, in care pare a evalua si contributia romaneasca la subiect, adauga: "Sau consolat".
×
Subiecte în articol: editorial