x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Delta Force

Delta Force

de Marius Tucă    |    29 Iun 2004   •   00:00

Ca si alte locuri speciale, din ’89 incoace, Delta Dunarii n-a beneficiat din partea statului de nici un program, de parca nici n-ar fi existat. Nici nu vreau sa ma gandesc, mi se face rusine, ce punct de atractie nebun pentru toata lumea ar fi devenit Delta daca ar fi fost a nemtilor, a francezilor sau chiar a bulgarilor.

Trebuie sa precizez de la bun inceput ca acest titlu apartine unor ziaristi britanici care au realizat un amplu reportaj despre Delta Dunarii. Caravana Jurnalului National a alocat ample spatii, inclusiv astazi, acestui taram fabulos atat de putin cunoscut in lume.

Exista primele semne ca Delta Dunarii se afla pe drumul cel bun, dar asta nu inseamna ca putem sta linistiti ca toate problemele ei s-au rezolvat. Braconajul, acest cancer al Deltei, a fost redus considerabil prin eforturile conducerii Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii. Putem spune ca are Delta peste. Si asta dupa ce, la un moment dat, exista perspectiva sumbra, conform unui studiu facut de specialisti straini, ca in cinci, cel mult zece ani, pestele sa dispara din Delta. Ceea ce ar fi dus la o adevarata catastrofa ecologica, pentru ca ar fi urmat si disparitia pasarilor si Delta ar fi devenit pustie.

Au inceput sa apara si primele semne ca se poate face turism adevarat in Delta. Investitori care iubesc acest taram au facut aici cateva lucruri extraordinare, case de vacanta, hoteluri chiar, pe care nu le gasesti in multe locuri, nici macar pe Litoral. E o bucurie sa vezi ca undeva in mijlocul apelor, la preturi rezonabile, poti sa gasesti conditii de doua, trei stele.

Din pacate, astfel de locuri sunt prea putine. Cred ca era necesara pentru un astfel de loc unic in Europa o politica speciala din partea statului. Dar, ca si alte locuri speciale, din ’89 incoace, Delta Dunarii n-a beneficiat din partea statului de nici un program, de parca nici n-ar fi existat. Nici nu vreau sa ma gandesc, mi se face rusine, ce punct de atractie nebun pentru toata lumea ar fi devenit Delta daca ar fi fost a nemtilor, a francezilor sau chiar a bulgarilor. Stau uneori si ma gandesc ca parca suntem blestemati sau inconstienti, altfel nu-mi explic felul in care ne batem joc de Romania!

Periprava, 27 iunie 2004

×
Subiecte în articol: editorial delta