x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Demisia de onoare. Sau dezonoare

Demisia de onoare. Sau dezonoare

de Sorin Roşca Stănescu    |    01 Aug 2012   •   10:14

Sunt tare curios daca, in al doisprezecelea ceas, Traian Basescu va avea o tresarire de onoare. Daca va da curs propriilor angajamente. Facute doar cu cateva zile in urma. Cand, pe de o parte, a afirmat ca nu va accepta sa castige la masa verde. Iar, pe de alta parte, ca, daca nu obtine jumatate plus unu din voturile exprimate in favoarea sa, considera ca a pierdut. Dar daca Traian Basescu nu are onoare? Atunci poate ca ii vor cere altii sa aiba. Protectorii sai de pana mai ieri. Sau poate va prevala interesul.

Este adevarat. In doua randuri, in urma doar cu cateva zile, Traian Basescu a facut afirmatii transante. In sensul ca nu va reveni la Cotroceni daca, pentru demitere, se pronunta mai multi decat pentru ridicarea suspendarii. Si la fel de adevarat este ca intreaga sa conduita de acum contrazice acest angajament solemn facut in fata natiunii romane. A unei natiuni pe care a chinuit-o. Daca Traian Basescu demisioneaza, intreaga situatie politica din Romania se detensioneaza. Cancelariile europene, celelalte cancelarii din lume, inclusiv din Statele Unite, sunt, in acest moment, informate mult mai corect decat au fost in trecutul apropiat asupra evolutiilor de la Bucuresti. Planeta a inteles ca Guvernul si Parlamentul Romaniei s-au conformat ad litteram unei solicitari excentrice. Si, pana la urma, singulare in UE. Aceea de a declara un referendum valid doar in conditiile unui prag de 50 la suta prezenta la vot. Planeta a mai inregistrat si un fapt absolut revoltator. Si anume ca Presedintele Traian Basescu a ales sa boicoteze referendumul. Si ca facut presiuni coordonate asupra cetatenilor sa nu se prezinte la urne. In fine, si angajamentul sau de onoare a fost receptionat. Ce au mai putut observa cancelariile europene, dincolo de vicierea referendumului si de angajamentul onorat de catre USL si neonorat de catre Basescu? Ca un numar urias de cetateni s-au prezentat la urne. 8.500.000. Iar, dintre acestia, 7.500.000 i-au spus suspendatului sa plece. Si, nu mai putin, toata lumea a putut constata ca cifrele de pe listele electorale sunt ireale. Ca, in realitate, cetateni votanti sunt mult mai putini. Ca atare, in termeni reali, a fost intrunit si cvorumul.

De altfel, treptat, asemenea realitati au inceput sa fie consemnate de presa de pretutindeni. Se stie insa mai putin ca avem o Curte Constitutionala care, sacralizata sau demonizata, este alcatuita in baza unui algoritm politic. Membrii ei sunt departe de a fi neutri. Iar, pentru referendum, decizia se ia cu doua treimi. Va fi deci un rezultat ambiguu. Cartoful fierbinte va fi aruncat in gradina Parlamentului. Acelasi parlament care a fost criticat de oficialii UE nu pentru ca ar fi luat decizii ilegale, ci pentru ca le-a luat prea repede. Ceea ce inseamna ca, pana cand Parlamentul va decide, va mai trece timp.

In aceste conditii, tinand cont de toate detaliile de mai sus, nu ar fi mai bine ca Traian Basescu sa paraseasca terenul prin abandon? Ca suspendatul sa aiba onoare si sa demisioneze? Si, daca nu va proceda astfel, fostii sau actualii sai protectori de afara, chiar in frunte cu Viktor Orban al Ungariei, nu ar face bine sa-i ceara ei insisi demisia?

Daca Basescu va fi demis, isi pierde toate drepturile decurgand din statutul sau prezidential. Daca demisioneaza, le poate pastra. Spre paguba romanilor. Dar spre beneficiul sau.

Sursa: CorectNews -

×