x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Demonstratia de civilizatie

Demonstratia de civilizatie

08 Iul 2004   •   00:00

Doi candidati la functia de primar, invitati in studioul local de televiziune, au o ultima confruntare. "Alegatorii - ii previne moderatoarea emisiunii, si amanta oficiala a patronului, care ii stie bine la maniere pe cei doi - asteapta de la dumneavoastra o demonstratie de civilizatie, de buna crestere."

Cateva mii de votanti din targ, adunati in fata micilor ecrane, ca la un derbi interjudetean intre F.C. Romcarton si F.C. Rombeton, nu stiu ca asta asteapta. Dar pentru ca tocmai au aflat ce urmeaza, behaie de placere, ca intotdeauna cand aud cuvinte atat de exotice ca buna crestere si demonstratie.

"Si respect mult pe adversarul meu - zice cu un glas de preot de protocol primarul in functie. Stiu ca unii si altii il considera un escroc, un las, un rau platnic, intr-un cuvant o javra, dar eu il respect si nu ma intereseaza ce zic altii. Ce, parca n-as putea, asa cum procedeaza de obicei contracanditatul meu de azi, sa ma leg de familia lui? Poate sa fie nevasta-sa curva curvelor, poate sa faca ma-sa trotuarul, daca asa le place lor. Eu, domnilor, nu ma uit decat la faptele frumoase ale omului. La trecutul lui jalnic sa se uite cine-o vrea. Si ce dac-a fost condamnat cincisprezece ani pentru viol, trafic de carne vie si huliganism in acte publice? Alegeti-l, va spun, pe omul acesta si veti descoperi ca s-a schimbat mult! Repet si vreau sa fiu inteles cum trebuie: cand respecti o persoana, mai ales cand esti fata in fata cu acea persoana intr-un talk-show electoral, nu te repezi sa-i amintesti ca bunicu-sau a murit de sifilis, ca are un frate alcoolic, ca sora-sa tine un bordel in Bucuresti si ca toata lumea il stie complet lipsit de caracter. Poate ca nici nu-i adevarat. Poate ca bunicu-sau nici n-a avut sifilis, ci doar un simplu sancru tare. Iar frate-sau, dupa cele cinci cure de dezintoxicare, e acum un om perfect normal. Poate ca sora-sa n-are un bordel, ci o fundatie culturala de masaj sexual. Trebuie sa avem un respect neconditionat pentru adversarii politici, fiindca, indiferent de trecutul lor abject, ei sunt viitorul."

Adversarul politic e constient de faptul ca, in confruntarea cu un primar cu trei dosare penale in curs de finalizare, el, tanarul cu o multime de condamnari cu suspendare, reprezinta, intr-adevar, viitorul. De aceea asculta cu un zambet evlavios revarsarea de civilizatie a acestuia. E atat de vrajit de elocventa primarului, ca la solicitarea moderatoarei de a-i da replica spune "Poftim?", nu "Ce vrei, fa?", cum se obisnuieste in targ.

"Ce-ar mai fi de zis - se intreaba retoric emotionatul contracandidat la primarie - cand parintele orasului nostru ne-a dat o veritabila lectie de europenism? Eventual, sa amintesc ce-mi marturisea domnia sa, cand, dupa o betie monstru la alegerile de acum patru ani, era cat pe-aci sa nu mai candideze, dupa cheful acela de deschidere a campaniei, cand a omorat doua babe pe trecerea de pietoni. Ai sa vezi, ma, baiatule, - mi-a zis, si n-am cuvinte sa-i multumesc pentru invatatura - ca toti nenorocitii astia care se zgaiesc acum la televizor ca la taierea porcului tot pe alde noi o sa ne voteze. Ca tare le mai place sa fie mintiti si insultati! Altfel, oameni blajini, care stiu oricand sa se bucure de stropul de civilizatie dintr-un ocean national de marlanie.

×
Subiecte în articol: editorial