x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Deosebirea dintre o găină şi un preşedinte

Deosebirea dintre o găină şi un preşedinte

de Ion Cristoiu    |    15 Mai 2007   •   00:00

In absenţa acestor minime condiţii ce se cer indeplinite de un om care nu e, totuşi, sub tutelă, avem serioase indoieli că dezvăluirile sunt adevărate.

Două ediţii ale emisiunii Zig-Zag cu Ion Cristoiu au avut drept oaspeţi pe Adriana Săftoiu şi Claudiu Săftoiu. Amăndoi au fost alături de Traian Băsescu vreun deceniu şi ceva. Impinşi deoparte, pentru loialitatea de a-i spune preşedintelui suspendat că mai şi greşeşte, cei doi ar avea toată indreptăţirea de a se răzbuna dezvăluind secrete devastatoare pentru Traian Băsescu. Ar avea şi ce să spună.

Cine să ştie mai bine decăt ei negustoriile lui Traian Băsescu, intălnirile sale pe şest, loviturile incorecte puse la cale impotriva duşmanilor?

Strădaniile mele de a le smulge o dezvăluire nu neapărat compromiţătoare, ci măcar senzaţională, au eşuat lamentabil. Spre satisfacţia celor ce urmăresc această emisiune, nici Adrian Săftoiu, nici Claudiu Săftoiu nu şi-au dat poalele peste cap, trădănd secrete compromiţătoare pentru Traian Băsescu din lunga lor prezenţă alături de el.

Campania electorală de pănă acum a stat sub semnul unei intreprinderi extrase parcă din literatura lui Caragiale. Liderii PD şi PLD şi-au pus clientela politică să dea de urgenţă o cotă parte din ce-au furat sub guvernarea răposatei Alianţe DA şi, cu teşchereaua plină, au plimbat mii de cetăţeni dintr-o parte intr-alta a patriei, cu trenurile, cu autocarele, pentru a-i infăţişa, prin intermediul Televiziunii lui Sorin Ovidiu Văntu, drept Poporul romăn dănd fuga să-l intălnească pe cel mai iubit fiu al său.

In cămăşuţă cu măneci scurte, făţăindu-se incolo şi incoace asemenea unui ins pe care-l trece o nevoie, preşedintele suspendat a rostogolit peste ţară un carusel de discursuri.

Nu mai luăm in discuţie invocarea demagogică a Poporului sau delirul de-al trece pe Ion Iliescu printre Oligarhi, in timp ce Părintele FNI a devenit peste noapte un distins om de afaceri.

Nu mai luăm in discuţie afirmaţiile calomnioase despre adversarii din politică şi din presă.

Ne vom opri asupra unor dezvăluiri făcute de Traian Băsescu despre intălniri discrete cu unii oameni politici.

Mulţimilor angajate cu ziua, plus măncare şi, prin intermediul televiziunii lui Sorin Ovidiu Văntu, opiniei publice, Traian Băsescu a invocat o aşa-zisă solicitare a lui Marko Bela in chestiunea procesului său şi a lui Ion Iliescu in chestiunea dosarelor Revoluţiei şi Mineriadelor.

Dănd curs năravului său tradiţional, Traian Băsescu n-a adus in sprijinul dezvăluirilor sale grave nici o dovadă, ba, mai mult, nici măcar o dată căt de căt concretă.

In absenţa acestor minime condiţii ce se cer indeplinite de un om care nu e, totuşi, sub tutelă, avem serioase indoieli că dezvăluirile sunt adevărate.

Să zicem insă că sunt adevărate. Din cele spuse de preşedintele incă suspendat se inţelege că nu e vorba de intălniri oficiale ale celor doi cu Traian Băsescu in calitate de şef al statului, ci de intălniri neoficiale.

Admiţănd că Marko Bela şi Ion Iliescu s-au intălnit, sau măcar au discutat la telefon cu Traian Băsescu despre dosarele lor, se inţelege că amăndoi au plecat de la premisa unei discuţii pe care Cel mai iubit fiu al Poporului romăn nu o va da pe gură. Dacă n-ar fi fost aşa, Traian Băsescu ar fi avut de zeci de ori pănă acum posibilitatea de a dezvălui public conţinutul intălnirilor. N-a făcut-o decăt acum, după suspendare, in cadrul campaniei electorale.

Traian Băsescu e supărat pe Marko Bela şi pe Ion Iliescu, deoarece, zice el, cei doi au contribuit sau măcar au sprijinit suspendarea sa de către Parlament.

Şi Adriana Săftoiu şi Claudiu Săftoiu au motive să fie supăraţi pe Traian Băsescu, pentru că, după un deceniu aproape de loialitate, i-a lăsat pe drumuri. Numai că nici Adriana Săftoiu, nici Claudiu Săftoiu n-au găsit de cuviinţă să dezvăluie vreun secret al relaţiei lor cu Traian Băsescu. Chiar suspendat, Traian Băsescu e preşedintele Romăniei.

Adriana Săftoiu şi Claudiu Săftoiu sunt simpli cetăţeni. Şi cu toate acestea Adriana Săftoiu şi Claudiu Săftoiu nu şi-au ingăduit mărlănia la care s-a dedat Traian Băsescu: cea de a dezvălui momente din relaţia sa cu doi oameni politici in timp ce era la Cotroceni.

Mărturiseam la Sinteza Zilei de la Antena 3, intr-o seară, că in cei 17 ani de activitate gazetărească am avut sute de intălniri discrete cu politicieni, oameni de afaceri. Unii dintre ei mi-au devenit adversari.

Nu mi-am ingăduit insă să ies la televizor şi să dezvălui ce m-au rugat sau ce-am discutat.

Şi dintr-un simplu motiv:

Deosebirea dintre om şi găină constă in faptul că omul işi poate stăpăni pliscul, in timp ce găina, proastă, nu poate: cotcodăceşte chiar şi cănd n-a făcut un ou.

Traian Băsescu n-are conştiinţa acestui adevăr. Motiv pentru care mă văd constrăns să dau un sfat celor ce-ar putea avea de-a face cu Traian Băsescu. Nu-l invitaţi in casă. E in stare să scoată capul pe geam şi să strige: "Nevasta gazdei mele şi-a uitat chiloţii in baie".

Hă, hă, hă!

×