x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Dependenta de Basescu

Dependenta de Basescu

de Radu Tudor    |    25 Mai 2006   •   00:00
Dependenta de Basescu

Daca mai era nevoie de inca o demonstratie, criza fara precedent a gripei aviare a dovedit un fapt recunoscut. Fara Basescu, Alianta nu face doi bani.

A trecut un an si jumatate de guvernare, iar premierul Calin Popescu Tariceanu este acelasi personaj abulic, dezinteresat si nepriceput ca manager.

Dupa mai bine de zece zile de la declansarea noii crize, primul-ministru nu a facut nici o sedinta cu toti cei implicati in gestionarea crizei. Peste 45 de focare depistate in opt judete, inca 25 de suspiciuni in alte localitati. Acesta este un bilant care ar fi trebuit sa-l trezeasca pe Tariceanu din letargia guvernarii sale. In mod firesc, erau necesare sedinte in fiecare dimineata la Palatul Victoria, cu toate ministerele, unde sa fie dispuse si verificate masurile, exercitata autoritatea centrala. Aceste fapte nu s-au intimplat si nu poate exista decat o singura concluzie. Incapacitatea lui Tariceanu de a intelege cum functioneaza mecanismele administratiei, atat centrale, cat si locale.

Vineri, 19 mai, a intervenit Traian Basescu. De pe patul de spital, a inceput sa dea ordine. Satul si el de bulibaseala in gestionarea crizei, presedintele i-a chemat la el pe Tariceanu, Blaga, Flutur, Timofte. Ca urmare a solicitarii ministrului Agriculturii, di-rectorul SRI a verificat informatii legate de existenta unor importuri. Apoi a realizat nefericita nota, dezvaluita in premiera de Jurnalul National. Spun nefericita, pentru ca, din pricina unor inadvertente si neconcordante, a fost afectata esenta acelei note informative. Si anume ca exista suspiciuni grave asupra masurilor sanitar-veterinare atat in fermele de pasari, cat si in vamile din Romania. Opinia publica are o asteptare uriasa din partea celui mai important serviciu de informatii. Orice greseala din partea SRI are un impact mult mai mare decat din partea oricarei alte institutii.

Nu este mai putin adevarat ca dezbaterile au luat uneori o turnura de-a dreptul ridicola, judecandu-se in bascalie sau inchizitorial o greseala colaterala in raport cu esenta problemei. Si anume, care este cauza gripei aviare. Guvernul ne-a tinut intr-o bezna informativa timp de zece zile, din acest punct de vedere. Cu greseli si poticneli, macar SRI ne-a dat primele repere in legatura cu posibilele cauze. Presa a facut o uriasa presiune pozitiva asupra autoritatilor pentru a informa populatia.

Nici acum nu exista suta la suta o confirmare oficiala in privinta numarului de importuri de pasari vii, a autenticitatii certificatelor sanitar-veterinare din vama si de la fermele din Codlea.

Asa se intampla mereu. Cand cineva incearca sa opreasca un ventilator pus in fata unor excremente, imposibil sa nu se murdareasca. E si cazul SRI in povestea notei.

Din punctul meu de vedere, a fost chiar o greseala a presedintelui Traian Basescu cererea de implicare a SRI. Radu Timofte, daca era mai ferm, l-ar fi rugat pe presedinte sa ceara Ministerului Administratiei si Internelor o ancheta detaliata, nu institutiei sale. SRI trebuia sa ramana in umbra, sa furnizeze informatii demnitarilor si atat. Fara sa aiba abilitatea legala de a face anchete, SRI a dat chix. Nu a putut confirma unele informatii, le-a incurcat pe altele. MAI putea insa ancheta prin intermediul Politiei, trebuia sa aiba acces rapid la documente ce ne puteau lamuri pe deplin.

Bun sau rau, contestat sau adulat, considerat o binecuvantare sau un blestem pentru romani, seful statului are o abilitate innascuta. Aceea de a se implica, de a gestiona crizele si a le duce la bun sfarsit. Presedintele a fost acuzat nu de putine ori ca este un maestru al crizelor create chiar de el, pe care le rezolva doar pentru a iesi mereu castigator. Poate afirmatia contine in ea un sambure de adevar.

Dar in cazul gripei aviare, n-are nici o implicare, pentru ca de doua saptamani e in spital. Timp in care premierul a lasat tara prada haosului atat in privinta efectelor gripei aviare, cat si a explicatiilor privind cauzele. Inconstienta senina a lui Tariceanu ar putea pune in pericol chiar integrarea in Uniunea Europeana, unde avem un stegulet rosu pentru securitate alimentara.

Interventia de ieri a presedintelui a pus un pic lucrurile la punct. I-a scuturat pe cei de la Sanatate, SRI, Agricultura. L-a asezat pe Tariceanu acolo unde ii e locul: la munca zilnica, in fruntea comandamentului central antiepizootic. A dat un semnal populatiei ca cineva a preluat haturile. Ne place sau nu, dependenta de Traian Basescu este o certitudine.
×
Subiecte în articol: editorial