x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Dependenţa lui Traian Băsescu de PD-L

Dependenţa lui Traian Băsescu de PD-L

de Ion Cristoiu    |    09 Noi 2009   •   00:00

Printre puţinii jurnalişti care au scăpat neatinşi de virusul chibiţărelilor electorale isterice se numără şi Stelian Tănase. Strădania sa de a rămâne profesionist într-o presă care aminteşte pe zi ce trece de Scînteia de pe vremea luptei de clasă îşi are explicaţia nu numai în conştiinţa de gazetar, dar şi în faptul că a scris romanul Maestro, satiră atroce a manipulării prin media.

Graţie calmului cu care Stelian Tănase abordează campania electorală am aflat la emisiunea 3x3 de sâmbătă că Liviu Negoiţă a fost propus de PD-L lui Traian Băsescu pentru desemnarea ca premier. La această afirmaţie, mulţi vor fi surâs ironic, suspectându-l pe primarul Secto­rului 3 de comedie ieftină. Reacţia îşi are rădăcinile în credinţa că întreg balamucul din ultimul timp, începând cu des­tră­marea Coaliţiei PSD-PC - PD-L, a fost pro­vo­cat în exclusivitate de hachiţele lui Traian Băsescu, PD-L fiind în aceste con­di­ţii un simplu executant al preşedintelui.

Desigur, în cei cinci ani de mandat, Traian Băsescu a trecut în ochii opiniei pu­blice drept Stăpânul absolut al PD-L, că­ru­ia nu întâmplător i se spune Zeus. A contribuit la această imagine şi  obsesia lui Traian Băsescu de a trece drept un om care îşi impune voinţa doar cu bastonul. În realitate, Traian Băsescu a folosit şi foloseşte cu brio şi morcovul. La un dialog televizat după anunţul privind formarea Coaliţiei PSD-PC - PD-L, Marian Vanghelie mi-a mărturisit că, la întâl­ni­rea cu delegaţia PSD, de la Cotroceni, Traian Băsescu s-a arătat atât de convingător în curtea făcută foştilor săi duşmani în­cât - zicea primarul Sectorului 5 - mai că îţi venea să te înscrii în PD-L! Contrar ce­lor spuse de duşmanii săi din politică şi din presă, Traian Băsescu ştie să cedeze când îşi dă seama că supravieţuirea po­li­tică i-o cere. Alternanţa bâtă - morcov a definit astfel şi relaţia preşedintelui cu PD-L. Când n-a depins de partid, Traian Băsescu a fo­lo­sit bâta. Când, dimpotrivă, a avut nevoie de PD-L, a scos morcovul din buzunar.

Până în 2009, câtă vreme nu se profila nici un examen decisiv, Traian Băsescu a aplicat bâta în relaţia cu PD-L. În 2009, mai precis din septembrie, de când scrutinul prezidenţial se anunţa la orizont, relaţia preşedintelui cu PD-L a stat sub semnul morcovului. Pentru a putea obţine un nou mandat, Traian Băsescu are nevoie de PD-L. S-a petrecut ceva asemănător schimbării de după suspendare. Puţină lume îşi mai aminteşte că Traian Băsescu a declarat imediat după votul din Parlament că n-are nevoie, în campanie, de PD-L. La puţin timp însă, domnia sa şi-a pus soarta în mâinile PD-L. S-a spus că ruperea coaliţiei PSD - PD-L a fost rezultatul exclusiv al ha­chi­ţe­lor lui Traian Băsescu. S-a uitat însă că, în perioada premergătoare ruperii, organizaţiile judeţene ale PD-L au rupt pe rând protocolul cu organizaţiile judeţene ale PSD. Criza provocată de declaraţiile lui Dan Nica a servit interesului electoral al lui Traian Băsescu. A servit însă şi interesului PD-L de a rămâne singură la gu­ver­nare. Asta deoarece liderii PD-L erau convinşi că Guvernul Boc 2 va trece prin Parlament.

Candidatul Traian Băsescu ţine discursuri înflăcărate în faţa unor adunări electorale de mii de oameni. Aceşti oameni sunt aduşi însă cu autocarele de ma­şi­nă­ria PD-L. Fără această  maşinărie, Traian Băsescu s-ar adresa doar câtorva inşi. Asemănător, bannerele şi afişele electo­rale din întreaga ţară nu se con­fec­ţi­o­nea­ză, şi nu se atârnă, şi  nu se lipesc singure. Operaţiunea e asigurată, ca şi în ca­zul lui Mircea Geoană, de un partid, posesor al unei formidabile maşinării în teritoriu. Concentraţi isteric pe persoana lui Traian Băsescu, adversarii din presă şi po­li­tică trec cu vederea dependenţa candidatului PD-L de partidul cu cel mai ma­re număr de parlamentari. Traian Bă­ses­cu se pre­zintă ca având în spate Poporul. În realitate, ca şi Mircea Geoană şi Crin Antonescu, domnia sa are în spate Partidul.

Multă lume s-a întrebat de ce nu l-a de­semnat Traian Băsescu pe Klaus Johannis. Ar fi fost o lovitură electorală deo­se­bită. Şi s-a pus refuzul în exclusivitate pe seama inflexibilităţii lui Traian Băsescu. Formarea Coaliţiei PSD-PC - PD-L a do­ve­dit însă că preşedintele ştie să fie flexibil, prea flexibil chiar, când interesele i-o cer. În cazul de faţă, desemnarea lui Klaus Johannis i-ar fi adus, poate, electoratul ne­hotărât. Sigur e însă că ar fi pierdut electoratul PD-L, alcătuit, ca şi în cazul ce­lorlalte electorate, din activişti şi membri care se înfruptă din mierea Puterii. Traian Băsescu n-a jucat teatru declarând că în cazul lui Lucian Croitoru a făcut un com­promis de dragul Coaliţiei PSD-PC - PNL - UDMR. Cine ştie şerpăria din partide îşi dă seama că decizia i-a ne­mul­ţu­mit pe baronii locali şi centrali ai PD-L. Desemnând un om din PD-L, chiar dacă nu dintre cei de prim plan, Traian Bă­ses­cu a dat un semnal maşinăriei PD-L, de care depinde rezultatul primului tur. Sem­­nalul că e în stare de orice pentru a ţine PD-L la Putere. Un semnal pânzele albe.

×
Subiecte în articol: editorial