x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Derizoriul ca politica presedintiala

Derizoriul ca politica presedintiala

de Marian Nazat    |    12 Aug 2005   •   00:00
Derizoriul ca politica presedintiala

In felu-i inconfundabil, deja agasant si stanjenitor, presedintele Basescu a detonat bomba cu "grupurile de interese economice" si a plecat in concediu. Nu la Maracineni, cum banuia credula gloata, ci la Neptun, in vila raposatului, care i-a creat si lui, si lui Adrian, o "problema" irezolvabila. Si-acolo, pe Litoral, Matrozul, eliberat de cosmarul tineretii navalnice si neguroase, si-a adus aminte de vremurile in care acosta in cartierele rosii ale oraselor portuare si chefuia monstruos. Numai ca, acum, chermezele din locantele dobrogene sunt politica de stat si nicidecum nevinovate escapade marinaresti. Dezinvolt si asudat, in pantofi de lac si hahaind cu gura pana la urechi, insa extrem de atent la camerele de filmat "nimerite" prin preajma sa, dl Basescu a aruncat iarasi in derizoriu cea mai importanta institutie publica a tarii. La a carei batjocorire participa suav, adesea inconstient, si planta agatatoare Elena Udrea, sadita de gradinarii portocalii in inesteticul razor cotrocenist ca accesoriu ornamental. Intr-o vara habauca, in care romanii, incercati crunt de sinistrele naturii, asteapta cu disperare o mana de ajutor dinspre noile autoritati, prezidentul oranj a ales paranghelia, iar subalterna, panseurile fara perdea. Infierbantata de arsita naucitoare, provocatoarea consiliera prezidentiala isi exhiba cu scandaloasa impertinenta meandrele gandirii ce a propulsat-o in ditamai dregatoria, ca succesoare a stimabilei Zoe Petre. Din interviul publicat recent in presa pentru femeile lipsite de prejudecati, aflam ca sloganul preferat al doamnei Cocos este "Fara munca, cu multi bani si fara probleme" si ca tot ce se scoala deasupra marii nu e nici indecent si nici imoral, ci genial. Sau ca, atunci cand sexul indoaie copaci si ploua, si-i frig, si ni-i frica, nu se cade sa fugim, ci sa sunam un prieten. Ori ca verbul "a baga" este onorant doar cand e insotit de sintagma "in buzunar" si ca un barbat, pentru a obtine o printesa, e silit sa pupe "mai intotdeauna femei batrane, hidoase, dar cu multi bani". In fine, daca te enervezi cand vezi negru in fata ochilor, nu inseamna ca esti rasist, ci motiv sa nu mai urmaresti presa. Citind aforismele golanesc-hormonale ale inaltului demnitar cu fusta, reunite sub titlul incitant "Un consilier de stat se joaca cu bilele unui jurnalist", am priceput definitiv gestul evadarii omului de cultura Andrei Plesu din menajeria baltata a Cotrocenilor.

Supravegheat de la distanta de vajnicii si derutatii sepepisti, comandantul lor suprem si-a scos la dans electoratul si a ingenuncheat mahmur la picioarele balaoacheselor, intru sporirea capitalului de simpatie rroma. Mai mult, l-a ademenit la o masa comuna si pe premier, pentru ca norodul sa ia seama ca Alianta este indestructibila si neatinsa de framantari intestinale, cum clevetesc ziaristii destabilizatori. Mutarea cinic-perversa, caci, pe ritmul manelei, Torpilorul isi pregatea deja urmatoarea lovitura, l-a pacalit din nou pe calinul Calin, vadit incomodat de situatia usor vulgara in care se lasase tarat din ratiuni superioare de stat. Intors de la istorica sindrofie, luni, pe la amiaza, naivul Tariceanu a fost "dat in gat" de vicleanul comesean de peste week-end, in stilul becalo-dragomirist atat de adorat pe malurile Dambovitei. Turnatoria basesciana s-a savarsit nu in vreun butic mediatic, ci la cogeamitea postul national de radio, pentru ca abonatii cu drept de vot sa afle ca sovaielnicul si franarul anticipatelor intretine relatii neprincipiale cu indivizi dubiosi si malefici. "E timpul sa iesim din minciuna", l-a somat necrutator iepurasul Base pe indezirabilul partener de guvernare, semn ca pedistii s-au cam saturat de nazurile liberale. Si infantilul prim-ministru a iesit sa se disculpe penibil, precum scolarii de odinioara, parati ca fumeaza: "Da, doamna diriginta, este adevarat ca am fumat in WC, dar nu singur, ci impreuna cu Sorin, Dinu si Peter. Iar de sase a stat Elena, paracioasa!". Odata atinsa tinta, intaiul delator al patriei a "sters-o" smechereste la mare, ca sa sprituiasca indecent si sa se pozeze cu admiratoarele care, altadata, isi imortalizau trupurile bronzate langa maimute si ponei. Da si fugi!, este, se pare, strategia Artificierului, folosita prima oara la ultimul bilant de la PNA, cand presedintele a informat natiunea ca un procuror impiedica arestarea baronului Sechelariu. Intamplarea aceea, devenita chestiune de siguranta nationala si motiv de insomnie prezidentiala, a ramas nelamurita, cum, sunt sigur, va ramane si cea cu "grupurile de interese" ori cu identitatea jurnalistului santajist.

Incremenit in idiotismele electorale si vizibil marcat de atmosfera de santan ce-l subjuga excitant, nea Traian a mai zis una demna de intelepciunea frivolei sale sfetnice. Cica "romanii stiu sa munceasca, dar stiu sa se si distreze". (Culmea, chiar in aceeasi zi, pe sticla televizorului, un taran sexagenar din Sintestii Ilfovului taman ce declarase, cu avant patriotic, ca "decat sa muncesti degeaba, mai bine stai degeaba; decat cinci lei la soare, mai bine doi lei la umbra".) Scapat de obsesia integrarii cu orice pret in nesigura si incerta Uniune Europeana si imbatat de baile de multime, promitentul de tepe se misca somnambulic si fara maniere pe ringul de dans, la fel ca si pe culoarele cancelariilor de aiurea. Un presedinte din popor si pentru popor: frust, siret, bolovanos si amorezat candriu de puterea nemasurata a functiei. Un popor aidoma chipului presedintelui: tafnos, mandru, bascalios, chefliu si intrigant. Din pacate, nu doar seful statului nu-si cunoaste fisa postului, ci si poporul asta ignorant si suspect de vesel. Si lipsit de simtul ridicolului. Cand spritul maracinean si dansul din buric tin loc de program de guvernare si de politica de stat, nu mai poti spera la nimic. Iar daca te enervezi cand vezi galben in fata ochilor, nu inseamna ca esti rasist, ci ca nu trebuie sa iei in serios Presedintia, ca s-o parafrazez pe blonda cotrocenista, zamislitoare de cugetari in cheie ciccioliniana.

×
Subiecte în articol: editorial