x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Despre cum a devenit Lady Emma Nicholson tanti Mita Baston

Despre cum a devenit Lady Emma Nicholson tanti Mita Baston

09 Feb 2004   •   00:00

Guvernul Romaniei se angajeaza in fata Uniunii Europene, printr-un document iscalit, sa suspende adoptiile internationale.

Masura e luata in urma mustrarilor facute de baroneasa Emma Nicholson, raportor pentru Romania al Parlamentului European. Distinsa europarlamentara e in culmea entuziasmului. Guvernul Nastase se pricopseste cu un potop de laude. "Nu cunosc vreo alta tara candidata care sa reactioneze atat de profesionist" - proclama solemn domnia sa. 2003

Guvernul Romaniei dispune ca 105 copii sa fie trimisi in Italia in cadrul adoptiilor internationale. Masura a fost luata in urma interventiei lui Silvio Berlusconi, la vremea respectiva presedinte al Uniunii Europene. Premierul Italiei e cum nu se poate mai incantat. Nu acelasi lucru se poate spune despre baroneasa Emma Nicholson. O furie groaznica o cuprinde. Si sub puterea acesteia se transforma subit. Din personaj shakespearean devine personaj caragialean. Din Elisabeta a II-a devine Mita Baston. Simpatica amazoana din "D-ale Carnavalului" umbla prin bal cu "vitrionul" in san, sa se razbune pe Nae Girimea, frizer si subchirurg, pentru ca fusese "tradusa". La randu-i "tradusa" de Adrian Nastase, premier si lider PSD, baroneasa Emma Nicholson umbla prin Parlamentul Europei cu amendamentul in buzunar, sa se razbune pe Romania. Ieri lauda performantele Guvernului in indeplinirea criteriilor politice de aderare. Azi tuna si fulgera ca Guvernul n-a indeplinit nimic. Ieri declara ca Romania trebuie sa intre in UE inainte de 2007. Acum bate din picior ca nu trebuie sa mai intre vreodata. Ca e vorba de o "pierdere a uzului ratiunii" ne-o dovedeste pozitia sa fata de Raportul ce urmeaza a-l prezenta Parlamentului. Domnia sa a revenit asupra textului incheiat cu doua saptamani mai inainte adaugand un amendament privind suspendarea negocierilor cu tara noastra. Daca era doar baroneasa, si nu si femeie, putea sa-si argumenteze cererea de sanctionare doar cu incalcarea Moratoriului. Femeie fiind, si-a zis c-o sa ne arate ea noua. N-o sa mai pupam noi Uniunea Europeana cat haul!
Trecerea distinsei lady in regim de tanti e explicabila. Dupa ce a obtinut de la Guvernul Romaniei iscalirea unui angajament privind suspendarea adoptiilor, Emma Nicholson s-a simtit mai relaxata. Nu numai ca ne-a laudat, dar, mai mult, s-a lasat inconjurata cu mici si chiar mari atentii. Nu doar baroneasa, dar si occidentala pana in varful unghiilor, ea stia ca intre gentlemeni nu e nevoie nici macar de un act scris. O data ce unul si-a dat cuvantul, numai sfarsitul lumii ar putea sa-l faca sa si-l incalce. De unde sa stie biata femeie ca romanii, din care sunt alesi membrii Guvernului, inclusiv premierul sunt in materie de intelegeri scrise sau orale campioni la tras clapa?!

Ce si-au zis ai nostri in dulcele stil mioritic? Am plimbat-o si am gadilat-o destul pe "baba" asta. Uite, acum, Silvio ne cere 105 copii. Sa-i dam, ca avem nevoie de el. De "baba" nu mai avem nevoie. Am cumparat-o. Si astfel s-a trezit Emma Nicholson cu un fapt care a uluit-o atat de tare, incat a scos-o din tatani pe ea, englezoaica si pe deasupra baroneasa. Nu i-a venit sa-si creada ochilor. Cum e posibil ca un guvern sa incalce pur si simplu o intelegere fara s-o anunte macar? E ca si cum sotul te-ar lasa in tren dormind si ar cobor. la prima, lasandu-te fara bani si fara bilet. Ca sa-ti spuna ulterior ca n-a avut incotro: i-a facut cu ochiul o juna aratoasa din compartimentul vecin.
Noi insa credem ca Emma Nicholson a comis o greseala impardonabila pentru un politician. Nu s-a interesat cu cine are de-a face. Daca s-ar fi interesat, ar fi fost scutita de aceasta mare suparare a vietii. Ar fi aflat, de exemplu, ca pe meleagurile unde a fost plimbata cu limuzina guvernamentala, tragerea pe sfoara e un sport national. Partidele politice, odata ajunse la putere, nu-si mai respecta nimic din fagaduielile facute electoratului. Si cand te gandesti c-au obtinut voturile in urma unei intelegeri tacite cu electoratul pentru ca, in schimbul voturilor, sa faca si sa dreaga! Asa-zisii oameni de afaceri si-au facut un steag din a nu-si respecta nu numai cuvantul dat, dar si ditamai contractele incheiate la tribunal. Ce mai incolo si-ncoace! Suntem o economie de teapa functionala.

Dar istoria Romaniei? Nu e ea plina de momente in care le-am tras clapa altora?! N-am semnat noi la 5 martie 1918 la Buftea un Tratat de pace cu Puterile Centrale, desi aveam un Tratat cu Antanta? Si n-am facut noi 23 august 1944, desi eram aliati cu nemtii? S-a gasit un roman, pe numele lui Maresal Antonescu, care a refuzat sa le dea teapa nemtilor spunand ca si-a dat cuvantul de onoare. Am avut noi grija sa-l impuscam pentru asta!
Baroneasa Emma Nicholson a venit din nou la Bucures ti. Dupa ce a tras invataturile de rigoare din aceasta experienta amara cu smecheria romaneasca. Ar fi bine, credem, ca, in lumina acestor invataturi, sa aiba grija de poseta cand intra in sediul Guvernului!

×