x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Despre pijamale

Despre pijamale

de Elsa Exarhu    |    11 Oct 2009   •   00:00
Despre pijamale

Rufărie, albituri, scrobeală, muselină, Hermes, sifon, odalisca, rips, Karl Lagerfeld, săculeţi cu levănţică, săpunuri în şifonier, mâneca de kaftan, firet, apret, teturi, parfum de portocale verzi.

Ador confortul. Mai nimic în detrimentul lui. Nepoţii îmi spun "nana confortabila", pentru că am mereu grijă să îi invit să se aşeze în cele mai confortabile fotolii, cu multe perne şi picioarele cocoţate pe tabureţi.

Vorbind despre pijamale, îmi place să aleg ceva care să fie mai mult decât confortabil, ceva care să aibă mult stil, uneori "prea mult stil".

E păcat să dormi la voia întâmplării, în orice tricouri sau pijamale de serie. Poţi să te joci şi să alegi texturi speciale - de la unele foarte fine până la unele mai rugoase, aşa cum erau apreturile pe vremuri. Îmi plac pijamalele de muselină, bumbac fin, străveziu, sau mătase, dar şi cele din pânzeturi aspre şi parfumate, călcate cu dungă, mirosind a levănţică şi săpunuri.

Cea mai bună probă pe care o poţi face pentru a şti dacă ai o pijama onorabilă este proba de a ieşi cu ea în stradă, de a "deschide" uşa cuiva în aşa o ţinută....

Îmi vine în minte pasiunea lui Karl Lagerfeld pentru cămăşile de noapte albe, cu care îi place să îşi cadorisească invitaţii. Îmi imaginez modele baroc, cu multe teturi şi dantele.

Şi tot spectaculoasă era şi pijamaua lordului Thomson of Cardington, iubitul Marthei Bibescu. El a şocat-o pe proprietăreasa imobilului de pe Căderea Bastiliei, în care locuia, când la un bombardament, deşi ofiţer, a ieşit noaptea în curte în pijamaua lui de mătase indiană indigo cu caşmiruri. "Nu ştiam că ofiţerii pot avea asemenea pijamale elegante", i-a spus ea.

E drept că el urma să fie numit vice-rege al Indiilor şi cred că ţesătura era în genul celor pe care le admiram azi la Hermes.
Am întrebat câţiva apropiaţi şi colegi de birou în ce dorm...
Am aflat că tipii dorm în boxeri, gagicile mai mult în pielea goală.

Mie-mi place să îmi cos singură modele mai trăznite. De cele mai multe ori împreună cu prietena mea Jo. Alegem pânzeturi fine albe, dar mai trec şi unele cu flori diafane sau dungi fine pastel, à la Deauville. Şi ne plac mult pasmanteriile, ripsuri şi margini fine de dantelă, nasturi speciali şi tot felul de bride. Unele modele ne-au ieşit de minune, altele m-au făcut să nu dorm noaptea, pt. că mânecile erau prea strâmte, sau un tighel mai pronunţat făcea 1.000 de cute.

Dar ai libertatea de a alege o mânecă de kaftan, lungimea care îţi place, un decolteu special. E un chef d'oeuvre. Acum am un model de şalvari, irezistibil. L-am numit odalisca şi mă gândesc ce minunat va arăta o pijama de odaliscă, à la Iser.

 

De vorbă cu Jo Frolu despre pijamale

EE: Cum arată pijamaua pe care o plănuieşti, prima pe care vrei să o coşi?

JF: Vara îmi place pijamaua cu pantaloni scurţi, iarna îmi place combinaţia tricou de bumbac alb cu pantaloni coloraţi, cu un imprimeu.
Acum visez la nişte pijamale cu buline şi cu pantalonii foarte lungi.


EE: Descrie-mi cea mai frumoasă cămaşă de noapte făcută de tine. Una în care să poţi să şi dormi.

JF: Este una dintr-o bucată şi este doar încreţită la guler şi puţin la mâneci, cât să îi dea o formă. Materialul e un bumbac mai gros cu o textură mai rugoasă, ca de cânepă sau in. Un detaliu care o face mai veselă e o dantelă vintage aplicată în faţă.

Tot pentru iarnă am văzut o haină de dormit din caşmir şi mătase, tricotată, cu mânecă lungă, foarte călduroasă. Arată ca o rochie simplă, dreaptă, cu mâneca lungă. Îmi plac ţesăturile din bumbac combinate cu mătase. Arată bine.

×
Subiecte în articol: gagici miştoace