x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Despre prostie, nesimtire si manipulare!

Despre prostie, nesimtire si manipulare!

de Valentin Stan    |    07 Sep 2006   •   00:00
Despre prostie, nesimtire si manipulare!

In democratie, presedintele este obligat sa aiba reactii publice prin institutiile statului de drept! Pentru ca mesajul sa fie identificat si protejat de acuzatia ca manipuleaza opinia publica.

Dragii mei, am vesti proaspete pentru dumneavoastra. Mai intai, zilele astea am descoperit intr-o reclama, pentru o emisiune de dimineata, pe postul Antena 3, reclama difuzata de mai multe ori pe zi, o secventa cu Adriana Saftoiu, brava purtatoare de vorbe a presedintelui. Doamna Saftoiu este surprinsa rostind cuvintele:

"Mi se pare incalificabil sa te consideri formator de opinie si sa spui despre presedintele tarii, «un prost, un nesimtit»"!

Dragii mei, am ras de m-am stricat! Cineva l-o fi categorisit in felul asta pe presedinte (oare, cine?), de unde si indignarea penibilei aruncatoare de vorbe! Sarmana! Nu i-a spus nimeni ca este interzis de prima regula profesionala a comunicarii publice, pentru orice purtator de cuvant, care vrea sa nege o caracterizare defavorabila la adresa sefului, sa repete acea caracterizare defavorabila atunci cand o contesta. Mai ales, daca nu aduce argumente impotriva ei sau exista pericolul sa fie prezentata in afara argumentelor care o contesta. Mai precis, ce face doamna Saftoiu in reclama cu pricina? Pai, spune despre presedinte ca e "un prost, un nesimtit"! Sigur, arata ce a zis altcineva despre presedinte! Ha, ha, ha!

Bravo, Adriana! Am auzit ca sunteti "maiastra" la manuitul inventiei lui Graham Bell? Dar o fi suficient? Oare ce alte talente ati mai avut de ati ajuns asa de "sus", la Cotroceni, pentru atat de "putin"?

Dar presedintele stiti ce a facut? Pai, a intervenit in emisiunea lui Mihai Gadea, la acelasi post, Antena 3, la 5 august 2006 si i-a transmis Corinei Dragotescu de la Adevarul, prezenta in platou, ca e nemultumit de unul dintre articolele aparute in ziarul cu pricina. Ei bine, stiti ce a relatat presedintele, in direct, referitor la reactia sa fata de articolul incriminat? Iata:

"Pot sa spun ca v-am transmis un mesaj pe forum, azi-noapte, legat de articolul care a aparut in Adevarul (...) pe site-ul deschis pentru acest articol (...)" si presedintele a spus ce continea mesajul: "Dumnezeu sa ne dea sanatate cat adevar spunem legat de povestea pe care ati prezentat-o in prima pagina a ziarului de maine!". Nu va voi arata cata rautate fara margini continea acel mesaj adresat Corinei Dragostescu! Nu va voi arata din respect pentru doamna Dragotescu! Dar am un mesaj pentru fanii lui Base, inclusiv cei care ma injura pe forum pe mine sau pe oricine il critica pe presedinte! Dragii mei, stiti de ce nici un presedinte din lumea democratica nu a scris, vreodata, un mesaj pe forumul vreunei institutii de presa, pentru a reactiona la un articol sau emisiune defavorabila?

Fiindca, in democratie, presedintele este obligat sa aiba reactii publice prin institutiile statului de drept! Pentru ca mesajul sa fie identificat si protejat de acuzatia ca manipuleaza opinia publica. Altminteri, orice personaj care semneaza sau nu pe forum cu numele lui Basescu, la adapostul anonimatului (dupa ce Basescu cel real a postat un mesaj de pe un site oficial sau privat) si dezvaluie, real sau fals, dosarul de securitate sau amanta/amantul sau boala sau sumele delapidate sau tradarile multiple ale celui care-l critica in ziar, ei bine, acel personaj poate fi identificat cu presedintele!

Si toti cei care-l injura pe forum pe autorul nostru pot fi considerati ciracii presedintelui, iar "munca" lor, o imensa manipulare si un atentat la libertatea de exprimare.

Iata de ce, dupa o astfel de dezvaluire, mai am de adaugat numai atat:
"Multumesc, din inima, domnule presedinte!".
×
Subiecte în articol: editorial