x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Despre recunostinta, caracter si revolta

Despre recunostinta, caracter si revolta

de Ralu Filip    |    18 Dec 2006   •   00:00

Daca actualul presedinte al tarii ar fi acceptat oferta dlui Adrian Nastase, fuziunea cu PSD, astazi PD n-ar mai fi existat, iar PNL ar fi fost, in cel mai bun caz, un obscur partid de opozitie.

Daca actualul presedinte al tarii ar fi acceptat oferta dlui Adrian Nastase, fuziunea cu PSD, astazi PD n-ar mai fi existat, iar PNL ar fi fost, in cel mai bun caz, un obscur partid de opozitie. Greu de crezut ca democratii, dornici sa revina la guvernare, s-ar fi impotrivit in situatia in care dl Basescu ar fi batut palma cu dl Nastase. In ce-i priveste pe liberali, chiar si cu dl Stolojan in frunte, ce s-ar fi intamplat daca, in alegerile din 2004, s-ar fi confruntat cu Alianta PSD-PD? Cele doua partide, dar si Alianta D.A. ii datoreaza dlui Basescu insasi existenta lor.

Intentia de vot in favoarea Aliantei nu poate fi explicata doar prin performantele guvernarii si nici prin prestatia individuala a celor doua partide care o compun. Pentru multi oameni, ADA reprezinta echipa ceruta de dl Basescu in campanie. Daca maine presedintele ar declara public ca nu mai are nimic in comun cu Alianta D.A., aceasta s-ar prabusi in sondaje.

Si supararea dlui Adrian Nastase este indreptatita. Indiferent de geselile pe care le-a facut sau de acuzatiile aduse, nedovedite pana in prezent, guvernul pe care l-a condus a predat Romania la cheie. Actualei puteri nu i-a mai ramas de facut pentru intrarea in UE decat sa apese pe clanta. Integrarea este si rezultatul fructificarii relatiilor personale pe care dl Nastase le-a avut cu unii dintre cei mai influenti lideri europeni. Relatii care, in multe situatii, au compensat rateurile guvernarii ori au anulat atitudini potrivnice la nivelul Comisiei.

Supararea dlui Nastase este indreptatita si din alt punct de vedere. PSD este condus acum de oameni pe care i-a promovat sau i-a adus in partid in timpul guvernarii sale. Pentru ei, fostul premier a fost nevoit sa faca flic-flacuri in fata granzilor, inclusiv a dlui Iliescu, si sa achite costurile nemultumirilor. Nerecunostinta si lipsa de caracter definesc tratamentul pe care i l-a oferit PSD din 2005 incoace.

Recunostinta la romani functioneaza doar atunci cand se da ceva, pomeni sau functii, si dureaza putin. Iar caracterul multora este pe masura recunostintei.

Imi permit sa scriu aceste lucruri intrucat n-am cerut nimic de la politicieni, fie ei la putere sau in opozitie. Nu i-am insotit in avioane sau in campanii, n-am luat masa cu ei si nici nu i-am vizitat la domiciliu. Nu am datorii la nimeni. La CNA am fost propus fara sa fiu intrebat. Am acceptat dupa ce m-am consultat cu mai multe persoane in care cred si dupa ce mi-am facut o agenda cu probleme pe care ulterior le-am si rezolvat. In ultimii patru ani am simtit pe pielea mea ce inseamna recunostinta (meritelor) si lipsa de caracter. Este una dintre cele mai amare experiente pe care o poti trai. Inteleg deci dezamagirile altora.

Zilele trecute, dl Nistorescu urla la Antena 3 ca, din cauza mediocritatii mele, dl Becali apare prea des la televizor. Cand i-am salvat frecventa pe care emite Radio Total nu eram mediocru. Si nici cand ma ruga sa accept functia de redactor-sef adjunct la Evenimentul zilei. Televiziunile nu sunt obligate sa placa dlor Nistorescu si Dancu. CNA nu poate incalca libertate editoriala a posturilor. Poate, in schimb, sa le sanctioneze atunci cand ele nu respecta regulile. Ceea ce a si facut ori de cate ori i-a permis legea. De aceea, revolta dlui Nistorescu este natanga, iar a dlui Dancu, demagogica. Altfel, intreb si eu cine este mai nociv, dl Becali sau dl Aurelian Pavelescu? La cata ura si nationalism exprima si la cate acuzatii grave si neprobate lanseaza dl Pavelescu, un alt rasfatat al dezbaterilor tv, l-ar putea surclasa pe dl Becali in topul nocivitatii. Valabil si pentru dl Dancu, sustinator al propunerii legislative a dlui Funar, care obliga posturile tv sa-i mediatizeze pe politicieni!

Multumesc cititorilor JN, inclusiv celor care ma injura pentru ce scriu. Sarbatori fericite!

"PD si PNL ii datoreaza dlui Traian Basescu ceva mult mai important decat puterea"
×
Subiecte în articol: editorial dlui