x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Dictatura audientei si limba romana

Dictatura audientei si limba romana

de Marius Tucă    |    05 Mar 2004   •   00:00

"Consiliul National al Audiovizualului va recomanda radiodifuzorilor sa introduca testul de limba romana obligatoriu la concursurile de angajare, pentru ca, in ciuda mai multor demersuri, starea limbii romane in audiovizual nu s-a imbunatatit."

Citatul se regaseste intr-un comunicat al CNA, care s-a hotarat sa puna piciorul in prag in ceea ce priveste calitatea limbii romane in programele radio-tv. Citind acest comunicat mi-am adus aminte de un dialog lingvistic de mai mare frumusetea dintre Adrian Minune si Nicolae Guta, imparatul, respectiv regele manelelor. Incantarea deplina a telespectatorilor a fost posibila si prin participarea extraordinara a lui Vali Vijelie, martor la folosirea deosebita a limbii romane, nu romanes.

O sa radeti, o sa plangeti, in definitiv faceti ce vreti, dar cei doi regi si imparati de la asfintitul limbii romane si rasaritul limbii tiganesti nu sunt vinovati pentru acest spectacol pe care-l urmarim cu sufletul la gura. Vinovati sunt cei care i-au chemat la o ora de varf pentru a face audienta maxima! Cei care au facut compromisul de a-i chema fara sa le pese de telespectatorii din fata televizorului, astfel incat vreme de trei zile i-am vazut pe regii manelelor cum s-au injurat si s-au incoronat, sfarsind prin a se impaca. Ba mai mult, marii realizatori de televiziune au aflat in premiera, in direct si la o ora de varf ca toata operatiunea a fost regizata, iar ei au fost trasi pe sfoara, fiind folositi ca niste fete de pe centura. Daca o sa-i intrebam cum a fost posibil sa fie fraieriti in asa hal, o sa ne spuna ca a meritat pentru ca au facut audienta.

Acesta e pretul pe care-l platesc televiziunile si-n definitiv noi, telespectatorii, pentru o dictatura din ce in ce mai puternica: dictatura audientei! Cred ca e un pret prea mare, cred ca responsabilii din televiziune trebuie sa spuna "Stop audientei cu orice pret!". Altfel se vor trezi cum copiii lor vor vorbi aidoma personajelor pe care le promoveaza cu atata sarg si s-ar putea sa fie prea tarziu ca sa mai faca ceva. Poate doar sa ia lectii de "canto" si limba romana de la Guta, Vijelie si compania.

×
Subiecte în articol: editorial