x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Dictatura politica asupra administratiei

Dictatura politica asupra administratiei

de Lavinia Sandru    |    28 Feb 2006   •   00:00
Dictatura politica asupra administratiei

"Ne aflam in fata unei legi care, pe langa faptul ca incalca Constitutia Romaniei, va face din consiliile locale si judetene niste apendice pe langa firmele potentatilor din politica romaneasca. De fapt, ele vor deveni niste agentii, care vor avea grija ca leader-ii politici locali si judeteni sa castige prin firmele personale cat mai multi bani si sa se poata lua la intrecere unii cu altii"

Am fost surprinsa sa vad cat de usor a trecut saptamana trecuta prin Senat legea prin care s-a modificat un act normativ mai vechi, referitor la Statutul alesilor locali.

In numele ideii laudabile de stopare a migratiei politice de la un partid la altul, asistam la cea mai puternica subordonare a administratiei locale de catre politic.

Legea prevede foarte exact ca primarii care demisioneaza din partidul pe listele caruia au fost alesi isi pierd mandatul. Pana aici nu e nimic grav, cu toate ca ne este cam greu sa cuantificam cat au facut primarii pentru partide si cat au facut partidele pentru primar. E de notorietate faptul ca, in cazul alegerilor locale si mai ales in cazul votului nominal, sunt alesi oamenii, si nu partidele.

In momentul in care se ajunge la viceprimari, consilieri locali si judeteni suntem martorii celei mai clare intentii de transformare a acestora intr-o masina de vot care ridica mana in consilii dupa cum le dicteaza interesele liderilor politici locali sau judeteni. Ar fi periculos sa faca altfel, deoarece in acel caz si-ar pierde automat mandatul. Asa prevede legea: daca isi pierd statutul de membru isi pierd si mandatul. La ei nu este valabila doar partea cu demisia, s-a introdus si cea cu excluderea din partid. Adica sunt dati afara din partid pentru ca n-au fost suficient de obedienti si n-au votat cum li s-a cerut.

Sa nu va imaginati ca in partidele vechi avem de-a face cu cine stie ce nivel de democratie interna. Nici vorba de asa ceva! Dupa ce o mana de oameni care se afla la conducerea unei organizatii iau o decizie, buna sau proasta, toate contestatiile din lume nu mai pot intoarce acea decizie.

Va dati seama ca daca un leader de organizatie judeteana, care are o firma de constructii, isi doreste sa obtina o lucrare pentru care are nevoie de voturile consilierilor lui, atunci ii va obliga sa voteze asa cum vrea el, pentru ca altfel ii da afara din partid si atunci automat nu vor mai fi nici consilieri. Si nici nu-i va fi greu s-o faca. Fiecare leader controleaza voturile in propria organizatie de partid si exclude din partid pe cine vrea si cand vrea el.

Pana la urma, articolul 69 alin.2 din Constitutia Romaniei spune ca: "Orice mandat imperativ este nul". In aceste conditii, mandatele viceprimarilor si ale consilierilor devin imperative si prin urmare proiectul de lege este neconstitutional.

Stiu ca pentru unii oameni politici prea putin conteaza acest fapt. Au gasit o solutie pentru ca partidele polititice sa-si impuna suprematia asupra administratiei locale si vor face totul ca sa si-o pastreze. Cel mai grav este ca avem de-a face cu o complicitate intre partidele aflate la putere si cele aflate in opozitie. Nu stiu daca este vorba despre inconstienta sau despre rea-vointa. Cert este ca nu prea le pasa de Constitutie si o invoca doar atunci cand le convine.

Ne aflam in fata unei legi care pe langa faptul ca incalca Constitutia Romaniei va face din consiliile locale si judetene niste apendice pe langa firmele potentatilor din politica romaneasca. De fapt, ele vor deveni niste agentii, care vor avea grija ca leader-ii politici locali si judeteni sa castige prin firmele personale cat mai multi bani si sa se poata lua la intrecere unii cu altii: "Eu am fost in excursie in Noua Zeelanda!"; "Croaziera in Caraibe i-a facut mare placere sotiei mele!" etc.

As vrea sa stiu daca cineva i-a intrebat pe consilieri si pe viceprimari cum li se pare acest proiect de lege. Pana la urma si ei sunt oameni politici si ar fi trebuit sa-i intrebe si pe ei cineva ce parere au despre subordonarea politica ce li se pregateste. Nu cred ca trebuie sa se reinventeze "teoria centrului imaculat" dezvoltata atat de amplu de catre PSD. Armata sa treaca in transee, sa-si dea viata pentru noi, iar noi, marii leaderi de la centru, sa facem ce ne taie capul : sa ne plimbam de la un partid la altul, sa votam cum vrem, sa mergem la Consiliul Europei si sa spunem ca noi nu reprezentam Romania, asa cum a facut dl Frunda etc.

Oare de ce nu li se aplica acelasi tratament si parlamentarilor? Si ei sunt alesi tot pe liste, ca si consilierii, si n-ar trebui sa fie tratati ca niste oameni politici de rang superior. Daca ma gandesc bine, nici macar nu sunt!
×
Subiecte în articol: editorial partid