x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Dilema intelectualilor lui Băsescu

Dilema intelectualilor lui Băsescu

de Adrian Năstase    |    28 Iun 2011   •   21:00
Dilema intelectualilor lui Băsescu

Iesirea revizionista a istoricului Traian Basescu a fost comentata in fel si chip, nu simt nevoia sa mai adaug si eu ceva la fondul problemei. Dar intreaga intamplare permite si o concluzie finala, ce merita trasa pentru ca descrie un fenomen pe cat de penibil, pe atat de daunator.

Peste noapte, intelectualii lui Ba­ses­cu, de la Bruxelles si pana in presa lo­­­cala, s-au simtit tradati si au simtit ne­­­voia sa reactioneze cumva. Intre cei mai multi dintre ei si presedintele iu­­­bit s-a sapat o prapastie. Multi dintre acesti oameni sunt monarhisti sau au o parere buna despre Casa Regala sau, pur si simplu, au gasit timpul sa ci­­­teasca niste carti de istorie. De aici un sentiment de jena, pe alocuri chiar de indignare. Multi dintre ei sunt de dreap­­­ta si chiar cred in valorile drep­tei. Si iata ca filozoful care a avut cu­ra­­jul sa condamne comunismul dupa ce intraseram deja in NATO do­ve­des­­te pareri de neiertat. Sa nu fie

Ba­ses­cu acel cavaler pe cal alb care lupta cu coruptia, cu neo si cripto, cu ba­ro­nii si judecatorii? Se prabusea o lume ...
De fapt, o asemenea lume nu a exis­tat niciodata decat in mintea acestor oameni. Cariera politica a lui Traian Basescu a fost marcata mereu de un cameleonism perfect. El ia tot timpul culoarea cea mai favorabila mo­men­tului electoral dat. Acum tra­im o ex­ceptie. Traian Basescu nu mai can­­di­deaza si, ici si colo, din cand in cand, ii putem zari si culorile reale.

A fost de stanga un deceniu si mai bi­ne, atat timp cat stanga reprezenta trei patrimi din voturi. Era loc. Pe ur­ma a devenit, peste noapte, de dreapta. In aceeasi perioada a atras de par­tea lui o serie de intelectuali prin doua me­tode simple: le-a cantat in struna sau le-a oferit pozitii onorante si bine pla­tite in tara si in afara. Sau aman­doua. S-a facut a fi de-al lor. Iar ei, ca sa sca­pe de dusmanul pesedist de moar­te, l-au crezut. Ori s-au autoconvins sa-l creada. Pentru ca putea fi o arma elec­torala redutabila. Histrionic, apt sa joace perfect sinceritatea, Traian Ba­­sescu a fost in mintea acestor intelec­tuali arma secreta cu care pot in­vinge, in sfarsit, in batalia cu stanga. In fapt, au reusit sa puna si sa sustina in fruntea tarii un personaj care topaie in carciumi, face afirmatii penibile in arena internationala si do­vedeste judecati istorice de­za­r­mante. Basescu i-a tradat pe "intelectuali" asa cum si-a tradat toti tovarasii de drum. Nu mai transcriu acum lista numelor cu pricina, am facut-o de mai multe ori. Si intelectualii au fost un fel de licurici. Pentru ei a reusit, la un moment dat, sa invete pe dinafa­ra si titlul unui volum de Car­ta­res­cu. Dar nu a izbutit niciodata sa-si nege esenta. Basescu e unul dintre cele mai ne­gre produse ale lumii impotriva ca­rora "intelectualii" pretind ca au lup­tat si lupta.

Daca din seductie n-a mai ramas mare lucru, cum ramane cu bacsisul politic? Vor renunta acei "lideri de opinie", numiti in functii manoase, la salarii mari, masini de serviciu si bi­rouri prin capitale de lux? Sau vor con­tinua sa-l reprezinte pe Basescu si basescianismul sau? Pentru ca ei de asta sunt acolo unde sunt... Nu dau nici un pronostic. Va las pe dumnea­voastra sa faceti pariuri.

×