x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Dileme de vacanţă

Dileme de vacanţă

de Cristian Crisbăşan    |    Cristian Crisbăşan    |    23 Iun 2012   •   21:00
Dileme de vacanţă

Cand acest articol o sa apara, adica peste o saptamana, sper ca lucrurile sa se fi lamurit intr-un sens sau altul. Dar acum cand il scriu, situatia este asa: anul trecut am petrecut, cu un grup de prieteni, o excelenta vacanta de noua zile intr-un loc foarte frumos – Insula Thassos, din Grecia. Ne-a fost clar inca de atunci ca anul acesta vom repeta experienta. Acum vreo trei luni ne-am facut rezervarile de cazare.

Dar deteriorarea continua a situatiei politico-economice din Grecia mi-a tras niste semnale de alarma. Drept pentru care am inceput sa fac niste investigatii. Un amic, patron de agentie de turism, mi-a recomandat sa 'evit' Grecia anul acesta. Un om de afaceri de mare anvergura, strain, bine informat si cunoscator, mi-a spus: 'Pai marile structuri financiare din lume, cum ar fi City-ul londonez, si-au reprogramat deja softurile, programele si sistemele pentru iesirea Greciei din zona euro si trecerea la noua drahma.

Daca grecii voteaza ce trebuie la alegerile week-end-ul asta (16-17 iunie), o sa mai primeasca niste bani de la creditori si se amana putin sfarsitul – cat sa-ti faci tu vacanta in iulie, anul asta. Daca nu voteaza ce trebuie, se termina totul intr-o luna si te sfatuiesc sa-ti faci vacanta in alta parte'. Stiam din mass-media ca guvernul Greciei mai are bani doar pana in iulie.

Mi-a venit brusc in minte ce-mi povestise cu ani in urma o jurnalista din Serbia despre cum traise ea prabusirea finantelor sarbesti si explozia inflatiei. 'M-am dus la redactie sa-mi iau salariul si apoi am plecat la munte, cu fiul meu, intr-o scurta vacanta. Dupa cateva ore, cand am ajuns la destinatie, cu salariul meu pe o luna mai puteam cumpara doar... o sticla de bere!'

Pe de alta parte, structurile de turism din Germania raportau acum vreo luna scaderea cu 40% a vanzarilor de vacante cu destinatia Grecia pentru vara lui 2012.
Multe alte semnale venite pe diferite canale sugerau, sub diferite forme, mai direct sau mai subtil, acelasi lucru: Grecia nu este recomandabila pentru turism anul acesta.
Am avut o viziune utopica: 'Occupy Greece'. Turisti din toata lumea sa ocupe, ca niciodata, pana la refuz, intreaga capacitate de primire turistica a Greciei, tot sezonul.

Sa stam acolo in vacanta, solidari cu grecii de rand si daca nu mai avem cum si cu ce sa ne intoarcem acasa, la munca, sa obligam guvernele finantate de sistemul bancar sa-si repatrieze forta de munca pe cheltuiala lor. O revolta similara cu ceea ce au facut islandezii acum un an.

Da, Grecia a facut greseli. Dar cred ca sistemul politic de acolo a indus cu buna stiinta oamenii in eroare. Nu cred ca daca grecul de rand ar fi stiut ca bunastarea sa e o minciuna si-ar fi riscat viitorul in asa masura, incat acum sa fie pe marginea prapastiei. Prin inducerea unei bunastari false pentru populatie, clasa politica si oamenii de afaceri greci si-au creat un paravan in spatele caruia si-u umplut buzunarele cu bani. Iar acum decontul il platesc grecii de rand, in timp ce bogatii isi exporta averile in banci sigure din Elvetia sau din 'paradisuri fiscale'.

Si cred ca este mai clar ca oricand ca aceasta 'criza financiara mondiala' este, de fapt, o conspiratie internationala prin care oamenii de la butoane reformateaza hard-disk-urile ca sa instaleze un nou 'sistem de operare'.

×
Subiecte în articol: editorial