x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Din comunism

Din comunism

de Ion Cristoiu    |    18 Feb 2007   •   00:00
Din comunism

La intrarea in Combinat iti tin calea doua pancarte uriase. Sunt aici de cativa ani, drept pentru care locului i se spune La Pancarte. - Ne vedem la Pancarte, isi dau intalnire, dupa iesirea din schimb, indragostitii: el, nituitor, ea, raschetoare.

ROMANIA CA TELENOVELA
Moto: "Traim in Romania, si asta ne ocupa tot timpul"
Mircea Badea - realizator tv

PANCARTE. La intrarea in Combinat iti tin calea doua pancarte uriase. Sunt aici de cativa ani, drept pentru care locului i se spune La Pancarte. - Ne vedem la Pancarte, isi dau intalnire, dupa iesirea din schimb, indragostitii: el, nituitor, ea, raschetoare.
Una e destinata celor care intra in schimb:
"Stimate tovarase,
In lumina Codului eticii si echitatii socialiste, la intrarea in schimb intreaba-te daca:
- esti gata sa-ti indeplinesti exemplar sarcinile profesionale si obstesti.
- esti treaz, limpede la cap ca un nou-nascut. - te-ai sculat azi-dimineata mai devreme si ti-ai revazut notitele pentru invatamantul politico-ideologic de azi.
- te simti proaspat, vioi, cu chef de munca si-n suflet cu o sarbatoare.
- ai cumparat «Scinteia» si ai citit pagina economica.
Daca da, atunci iti uram succes!".

Pe cealalta pancarta, adresata celor care ies din schimb, scrie caligrafic, cu vopsea rosie:
"Stimate tovarase,
In lumina Codului eticii si echitatii socialiste, acum, la iesirea din schimb, intreaba-te daca:
- ti-ai indeplinit exemplar sarcinile profesionale si obstesti.
- ti-ai ajutat colegul de munca.
- te-ai intors din pauza de masa la timp si hotarat sa faci totul pentru a-ti depasi norma.
- ti-ai platit cotizatia la (partid, sindicat, Crucea Rosie etc.).
- ai raspuns entuziast la toate intrebarile ucenicului.
Daca da, atunci Felicitari!".

TRAMVAI AGLOMERAT. In tramvaiul 25, aglomeratie bucuresteana. Pe scara, ciorchini de insi fericiti, tinandu-se de bare cu ce pot. Le flutura in vant, ca in reportajele din "Scinteia", parul spalat cu sampon de urzici. Cineva e de parere cu glas tare ca altcineva, care i-a zis sa se dea mai incolo, sa-si ia masina mica. Acel altcineva e de parere, cu glas tare, ca acel cineva e un bou. Un ins sfrijit, intr-o canadiana al carei cordon se taraste, jalnic si neajutorat, prin praful podelelor, cauta disperat un aparat de perforat bilete care sa mearga. Cativa insi iau peste picior aceasta consecventa civica. Urcata in tramvai doua statii mai inainte, controloarea sta stransa, fara sa se poata misca, intre doua spinari in camasi vesele. In mijlocul harmalaiei, al surprinzatoarelor cotituri ale tramvaiului, al curentului tragand de la usile deschise, doi insi discuta despre rezervele de apa potabila.
- Pana si Kuweitul importa apa potabila - zice unul, brusc alarmat.
- Da - raspunde celalalt, cu o anume tristete in glas, vom ajunge in curand sa ne spalam pe dinti cu sampanie de Jidvei!

IN AUTOBUZ. La cateva minute de la plecarea autobuzului din statie, un cetatean solid, rosu la fata, se ridica de pe scaun si, inaltand mana, sa se faca tacere, declara:
- A innebunit lumea!
- Eu, continua el, cu o voce sparta, dar cu zambetul pe buze, am piscina, trei casetofoane, covoare de ti-e teama sa calci pe ele, televizor in culori, ce mai incolo si incoace, traiesc ca in Rai.
- Traiasca Partidul Comunist Roman!
- Traiasca Republica Socialista Romania!
- Sa traiesc si eu!

VARZA. Prin anii ‘50, la intrarea in sat, pe dreapta, se putea vedea o varza uriasa, socanta intre celelalte verze normale. O tablita batuta intr-un tarus lamurea ca e vorba despre varza obtinuta de Brigada 3 a GAS "Privelistea noua", prin transpunerea in viata a invataturilor lui I.V. Stalin. Asezata inainte de a face curba, varza era mandria intregului sat Vintileasa. Izbiti de uriasa leguma, toti cei ce treceau pe acolo se interesau, mirati, ce-i aia, dar mai mult asa, dintr-o vesela curiozitate, fiind clar ca e vorba despre o varza.
Fotografia respectivei verze aparuse si intr-un organ de presa central, e drept, usor retusata, inaintea publicarii. Retusorul - care declara mandru, cand se imbata, fireste, ca e unul dintre putinii oameni care-si pot permite sa umble pe obrazul tovarasei Ana, pentru a o face mai comunista - taiase din frunze si mai micsorase cotorul, pentru a nu sema-na cu o varza de acelasi calibru aparuta in marea tara vecina si prietena: URSS. - O varza ivita intr-o tara de democratie populara nu poate fi identica insa cu una ivita intr-o tara care construieste deja comunismul, declarase categoric redactorul-sef, zdrobind pe loc bombanelile celor din corpul ethnic, pe motiv ca poza n-o sa iasa bine la tipar.
×
Subiecte în articol: editorial varza