x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Din lac în Putin

Din lac în Putin

de Dan Constantin    |    05 Apr 2008   •   00:00

Domnul Băsescu Traian a simţit ce înseamnă să ai vecini mari. De la fiecare înveţi câte ceva. Ieri noapte, dl Băsescu a dormit gard în gard cu Vladimir Putin. Reşedinţa Ţarului a fost Vila Lac 1, vecină cu reşedinţa preşedintelui român de pe malul Herăstrăului. Credeţi că cei doi şefi de stat s-au pus pe somn imediat după ce au venit de la cina-surpriză de la Hilton? ● Dan Constantin
Editorialele zilei

● Ion Cristoiu: Călătorie prin Deltă ● Tudor Octavian: Iar calul n-a păţit nimic ● Valentin Stan: Natură moartă cu aceeaşi proşti la vârf



Domnul Băsescu Traian a simţit ce înseamnă să ai vecini mari. De la fiecare înveţi câte ceva. Ieri noapte, dl Băsescu a dormit gard în gard cu Vladimir Putin. Reşedinţa Ţarului a fost Vila Lac 1, vecină cu reşedinţa preşedintelui român de pe malul Herăstrăului. Credeţi că cei doi şefi de stat s-au pus pe somn imediat după ce au venit de la cina-surpriză de la Hilton?

Chiar dacă vor fi dezminţiri reciproce, dl Băsescu a avut şansa să zgârâie cu gheruţele la poarta lui Putin după procedeul pe care îl cunoaşte. Masa de la Hilton, unde familia Băsescu a fost pe post de gazdă pentru familia Bush şi familia şefului NATO, a avut un tacâm în plus rezervat pentru Putin. Având exerciţiul unei vieţi petrecute prin cârciumi, dl Băsescu se simţea ca peştele în apă. El a promovat atât de firesc pe scara ierarhiei de la bombele din port la Cireşica din Neptun, apoi la Golden Blitz, fiind la Hilton în măsură să le explice convivilor, cel mai calificat, cum se rezolvă marile probleme ale omenirii la un şpriţ.

Preşedintele României şi-a trăit seara lui de glorie la masa de la Hilton, chiar şi aceasta fiindu-i suficientă pentru a intra în istorie.

Fiind aşezat la masa bogaţilor şi toată suflarea românească văzându-l cum stătea la bancuri cu cei mai puternici oameni ai lumii, aşteptările cetăţenilor vor fi pe măsură. Cum să nu avem gaz mai ieftin când preşedintele nostru ciocnea de zor cu Putin? Cum să nu ne dea vize americanii când l-am ţinut pe Bush pe veresie patru zile la cinci stele? Nu avem scut împotriva bombardelelor pregătite la Teheran când şeful NATO nu mai prididea cu mulţumirile faţă de efortul dlui Băsescu?

Summit-ul ne-a arătat că putem fi egali celor mari şi puternici; avem calităţile necesare să nu avem complexe. Domnul Băsescu a descoperit uimit la Bucureşti că prietenia cu dl Bush nu este suficientă pentru a-ţi rezolva problemele. Or, virajul brusc pe care l-a făcut preşedintele român în timpul summit-ului, înţelegând puterea reală a lui Vladimir Putin, arată că noaptea de vecinătate a fost un sfetnic bun.

Pe culoarele summit-ului nu erau puţini acei care spuneau că lumea este condusă de fapt de Putin şi România de Ion Iliescu. Dacă dl Traian Băsescu a priceput tâlcul acestor opinii, el are deschisă calea pentru al doilea mandat.

Dacă nu, nu!

×
Subiecte în articol: basescu editorial