x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Din nou despre a treia suspendare

Din nou despre a treia suspendare

de Sorin Roşca Stănescu    |    02 Dec 2012   •   15:09

Multi prieteni ma sfatuiesc sa nu mai atacam chestiunea suspendarii lui Traian Basescu. Din simplul motiv ca ii dam importanta. Si ca o asemenea procedura, aplicata a treia oara, ar putea sa-i sperie pe cetateni. Si sa creeze in strainatate senzatia ca intreg procesul electoral din Romania nu are, in realitate, alt scop decat eliminarea lui Basescu. Intrucat nu sunt de acord cu o asemenea perspectiva, iata revin si insist asupra tezei celei de a treia suspendari.

Suferintele cetatenilor Romaniei trebuie sa inceteze. Cat mai repede. Acest popor nu mai poate indura degradarea la care este supus. Si nici dispretul la care a fost expus. Si nici starea de saracie in care traieste. Sentimentul umilitor ca esti parasit si ignorat de catre stat, desi, prin Constitutie, orice guvern are obligatia de avea grija de cetatenii sai. In primul si in primul rand, garantandu-le convietuirea.

Daca aceasta situatie ar mai continua, fie si numai un an de zile, oamenii isi vor pierde pana si ultima bruma de incredere in politicieni, indiferent din ce partid sau coalitie provin acestia, si, nemaiavand incredere in ei, vor respinge si sistemul parlamentar. Asta inseamna sa ne indreptam cu ochii deschisi, si nu legati, direct catre o noua dictatura. Ceea ce ar fi si mai rau decat raul lasat in urma de PDL si de regimul Traian Basescu.

Pentru a curma suferintele romanilor, este obligatoriu sa punem capat definitiv acestui regim odios. Si cum am putea proceda altfel, daca, asa cum a declarat in repetate randuri, Traian Basescu este decis sa ignore votul democratic al cetatenilor si, indiferent de scorul USL, sa nu accepte un nou guvern Ponta. Este la mintea cocosului ca singura riposta posibila, singura solutie aplicabila este suspendarea a doua zi sau chiar in aceeasi zi a lui Traian Basescu pentru a treia oara, instalarea la Cotroceni a unui presedinte interimar in persoana lui Crin Antonescu, acesta din urma urmand sa procedeze constitutional si sa-l nominalizeze pe Victor Ponta pentru formarea Guvernului.

Mai exista si ipoteza in care, temandu-se de cea de-a treia suspendare unde, dupa ce se vor fi consumat alegerile parlamentare, nu va mai beneficia de niciun fel de sprijin din partea sustinatorilor sai euroatlantici, acesta va consimti sa-l numeasca pe Ponta dar va hartui in fel si chip, in stilul cunoscut, noul Executiv, impiedicandu-l practic sa guverneze. Si asta, in conditiile in care buna guvernare este indispensabila relansarii Romaniei. Ramanand la Cotroceni, Basescu mai poate juca si o alta carte. Si anume, demonizarea in continuare a unei majoritati parlamentare democratic alese. Utilizand in acest scop DNA, ANI ori alte institutii publice. Si aceasta situatie trebuie evitata. In oricare dintre ipotezele de mai sus, Traian Basescu trebuie scos in afara ringului.

Sunt convins ca, dupa alegeri, el nu va mai beneficia de aproape niciun sprijin intern si nici de vreo sustinere externa cat de cat semnificativa, din simplul motiv ca, pana la urma, votul, intr-o procedura normala de alegeri legislative, se va fi dovedit suveran. Teza celei de-a treia suspendari cred ca este bine sa devina un fel de reflex conditionat al USL si al electoratului sau. Si, intrucat tot vorbim insistent de aceasta suspendare, nici partenerii euroatlantici nu vor mai putea sustine ca au fost luati pe nepregatite.
Sursa: CorectNews

×