x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Din țara în care cei care sfidează legea cer, după asta, protecția legii

Din țara în care cei care sfidează legea cer, după asta, protecția legii

de Serban Cionoff    |    23 Sep 2018   •   14:26
Din țara în care cei care sfidează legea cer, după asta, protecția legii

Aseară, președintele Curții Constituționale, Valer Dorneanu, a fost acostat și condus până acasă de câțiva #rezistenți- în frunte cu Marin Ceaușescu și Cristian Dide- care l-au apostrofat și l-au huiduit cu sârg și înflăcărare. Cu o seară mai înainte, pe gardul casei lui Liviu Dragnea din Alexandria a apărut mesajul „Demisia!”, scris cu litere cât roata carului, foarte probabil tot de către tot de către persoane având nedezmințite afinități cu Dide et comp. Și, ca să fie tacâmul complet, tot aseară, același neobosit și neîmblânzit Cristian Dide a proiectat cu laserul pe Palatul Parlamentului lozinca „Jos PSD!”

Pe bună dreptate, oameni cu toate mințile acasă se pot întreba: Cum e posibil așa ceva? În ce țară trăim? Iar eu le răspund:Da!, este foarte posibil să se întâmple toate astea atâta vreme cât trăim în țara în care Procuratura Militară îi anchetează pe jandarmii care au apărat sediul Guvernului în care vroiau să pătrundă, prin forță, grupuri de participanți la o acțiune neautorizată. De fapt, trăim în țara în care cei care au pus la cale și au participat la o manifestare în afara prevederilor legii, dacă nu chiar la una împotriva legii, cer, acum, protecția legii pentru  onoarea lor nereperată. Asta în timp ce nici-unul dintre cei care i-au atacat pe jandarmii aflați în misiune nu a fost cercetat de către distinșii domni procurori ai statului de drepți.

Lucruri iarăși deloc de mirare atâta vreme cât una dintre căpeteniile #rezistenților, Sandi Matei, mardeiaș de bătrâni, cu brevetul luat tot în Piața Victoriei, a fost, pentru ceva vreme, posesorul unui permis de acces în Palatul Parlamentului! Să ne mai fie atunci de mare mirare dacă, nici până acum, nu am primit răspuns de câte ori mi-am permis să întreb care anume parlamentar sau comisie parlamentară a avut neapărată nevoie  de serviciile ultra-calificate ale numitului Sandi Matei și a obținut  eliberarea respectivului permis de acces în sediul Legislativului?...

Firește, suntem într-un stat democratic, stat membru al Uniunii Europene și al Alianței Nord Atlantice, avem parteneriat strategic cu Statele Unitea le Americii, statul fanion al garantării și respectării drepturilor omului, implicit al dreptului la liberă exprimare, inclusiv prin proteste de stradă. Dar asta nu înseamnă că dreptul menționat se poate pune în act fără ca, la rândul lor, protestatarii înșiși să respecte prevederile legii. Cu atât mai puțin acest drept poate opera atunci când unii protestatari (din păcate, nu prea puțini!) sfidează legea și în atacă, nu doar verbal, pe cei ce veghează la asigurarea ordinii public. De aceea, consider că au procedat foarte corect confrații de la canalul Antena 3 atunci când au prezentat mai multe secvențe filmate cu ocazia unor proteste din state membre ale UE sau din Statele Unite, în care se vede foarte clar cum reacționează forțele de ordine atunci când manifestanții încalcă, și la propriu și la figurat, barierele legii.   

Acum, dacă tot am făcut referire la evenimentele din 10 august , adică la așa-zisul miting al diasporei- care, între noi fie vorba, numai al diasporei nu a fost!- eu cred că trebuie să luăm aminte la un mesaj venit de la o conațională a noastră care acum trăiește în patria lui Cervantes și a lui Goya. Mai precis de la doamna Daniela Vlădescu, care le-a transmis următoarele observații foarte judicioase organizatorilor și participanților la protestul anti-PSD, desfășurat în fața Ambasadei României din Madrid, care au recurs la melodii cu texte vulgare, de același calibru cu faimoasele plăcuțe de înmatriculare ale unui alt #rezistent de profesie: ”Sunt foarte indignată că o manifestație a noastră, a diasporezilor, se face cu asemenea vulgaritate”. Calificând o asemenea manieră de a protesta: „lipsă de cultură și de civilizație”. „Gândiți-vă doar- avertiza domnia sa- că trebuie să ne facem o imagine pentru cei din țară pe care vrem să îi atragem de partea noastră, gândiți-vă că acest video poate fi preluat de alte grupuri sau chiar televiziuni și dau o imagine despre noi care nu ne aparține.”

 Înțelepte vorbe pe care nu cred că ar putea fi prea mulți dintre noi care să le contrazică. Deși, dacă mă gândesc mai atent, mai că m-aș teme că iar își îmbracă domnul președinte Klaus Iohannis faimoasa-i giacă roșie  și se mai pune de un protest. Bineînțeles,  cu domnia sa în fruntea alaiului!                        

     

×