x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Dinamo, vulcan mereu în erupţie

Dinamo, vulcan mereu în erupţie

de Florin Condurateanu    |    02 Iun 2020   •   07:41
Dinamo, vulcan mereu în erupţie

Dinamo are, probabil, cea mai pătimaşă, cea mai clocotitoare galerie, cu mândrie naţională, cu plecăciune în faţa jucătorilor-simbol. Exemplu: o peluză are numele şi imaginea lui Cătălin Hâldan. În galerie s-au adunat băieţi cu personalitate, cu spirit creativ, imaginaţia cu care ei realizează coregrafiile este de laudă, cu figuri de domnitori, dar şi cu ironii. În vremuri de restrişte, suporterii dinamovişti au strâns sume consistente din propriile buzunare, plătind salarii restante, finanţând chiar obţinerea licenţei. Unde e prea multă personalitate, îşi spune cuvântul şi orgoliul: nu este unită masa de suporteri, sunt dezbinaţi chiar în perioada asta pe tăişul cuţitului, când patronul Ionuţ Negoiţă a ridicat mâinile că nu mai poate susţine financiar echipa şi uite că doritorii să investească, să deţină majoritatea acţiunilor nu stârnesc speranţe, fiind anemici la buzunare.

Tribunele vechiului stadion situat în buricul Bucureștiului au strâns personalităţi de prim rang din diverse zone de activitate: fostul ministru Dan Matei Agathon era nelipsit, ex-premierul Adrian Năstase nu ascundea că e dinamovist cu vechime, Ştefan Bănică junior nici nu vrea să audă decât numele Dinamo, vedetele de televiziune Dan Capatos şi Victor Ciutacu se declară „câini roşii” până la ultima suflare. Umblă multe poveşti nostime din anturajul dinamovist. În lojă, MM Stoica i-a iritat pe fraţii Becali, pe Borcea şi ultimul a stins un trabuc pe fruntea stelistului. Investitorul Turcu, mai neiniţiat în fandoselile lumii fotbalului a plătit o primă grasă fotbaliştilor oftând: „Băieţii nu mai au bani deloc, umblă cu pantaloni rupţi”.

Habar n-avea că dinamoviştii îmbrăcaseră blugi scumpi, la mare modă cu acele rupturi. În Ştefan cel Mare, e o lume pestriţă, fierbe tot hazul când fac declaraţii deocheate Cornel Dinu sau năstruşnicul Dănuţ Lupu. Cu îndreptăţire Mircea Lucescu susţine că el a clădit la Dinamo o teribilă generaţie de fotbalişti cu Andone, Rednic, Klein, Mateuţ, Ionuţ Lupescu, Florin Răducioiu, cu care făcea antrenamente chiar în dimineaţa partidelor. Iar figura frumoasă a naţionalei la turneul final al Mondialului din Mexic s-a sprijinit pe talentul unor fotbalişti dinamovişti sclipitori ca Mircea Lucescu, Cornel Dinu, Dumitrache, fraţii Nunweiller, creierul echipei fiind Nunweiller VI. Apele nu se potolesc, dar nici nu mor.

 

×