x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Diplomatie si valori politice

Diplomatie si valori politice

20 Mai 2005   •   00:00


  • de VLADIMIR TISMANEANU

  • Recenta vizita a ministrului de Externe al Romaniei, Mihai-Razvan Ungureanu, la Washington a reprezentat un veritabil succes diplomatic Desfasurata la inceputul lunii mai, vizita domnului Mihai-Razvan Ungureanu in Statele Unite, la New York si Washington, a oferit ocazia pentru o reafirmare cat se poate de clara a optiunilor politicii externe romanesti la ceasul apropierii intrarii Romaniei in Uniunea Europeana si al regandirii constructive a relatiilor transatlantice. Am avut prilejul sa urmaresc indeaproape aceasta vizita pe parcursul sederii ministrului de Externe roman in capitala Statelor Unite. Amintesc aici rolul ambasadorului Sorin Ducaru si al staff-ului ambasadei in organizarea unei vizite atat de complexe. Cred ca a fost o misiune plina de succes, deopotriva in planul relatiilor bilaterale, deci al parteneriatului romano-american, ca si in acela al discutarii rolului Romaniei in structurile NATO si in cele ale Europei unite. Nu mai putin important, dl Ungureanu a tinut o remarcabila conferinta in cadrul prestigiosului Woodrow Wilson International Center for Scholars, institutie al carei director este dl Lee Hamilton, fost presedinte al comisiei de politica externa a Camerei Reprezentantilor si vicepresedintele comisiei bipartizane care a investigat atentatele teroriste de la 11 septembrie. Intalnirile domnului Ungureanu cu figuri de seama ale vietii publice, inclusiv lideri ai marilor organizatii evreiesti, au confirmat deschiderea intelectuala a politicii internationale a Romaniei. Cum aratam si intr-un interviu transmis la Radio Europa Libera, ministrul de Externe roman a avut intalniri extrem de importante, atat la Departamentul de Stat, cat si in cadrul Consiliului Securitatii Nationale. A fost relevat rolul Romaniei, ca democratie autentica, in sustinerea tranzitiilor democratice din statele din fosta URSS, precum si in formularea unei strategii euro-atlantice comune pentru regiunea Marii Negre. S-a relevat importanta sprijinirii aspiratiilor europene ale Republicii Moldova, precum si a dorintei Ucrainei de a coopera cu NATO si cu UE.

    La Centrul Woodrow Wilson, conferinta ministrului de Externe s-a axat pe un numar de teme de mare actualitate, intre care amintesc lupta impotriva coruptiei, reforma Justitiei si securitatea frontierelor. Intr-o prelegere pe cat de elegant construita, pe atat de plina de substanta, dl Ungureanu a definit natura contributiilor posibile ale Romaniei la lupta pentru democratie, demnitate si libertate umana. Este vorba de o convergenta intre valorile politice ale Administratiei americane, asa cum au fost explicit preconizate de presedintele Bush, si cele pe care le-a expus presedintele Basescu in discursul sau de la Council on Foreign Relations din Washington in timpul vizitei din luna martie. Bogata in exemple concrete, conferinta ministrului Ungureanu a fost o elocventa analiza politica a unei lumi pline de tensiuni si sperante. In propria mea prezentare a sefului diplomatiei romane, intelectual public, diplomat si om de stiinta, am notat faptul ca alegerile din noiembrie-decembrie 2004 au dus la marea sansa a unei rupturi efective cu structurile si mentalitatile rezidual-autoritare. Prezenta unui intelectual rafinat precum Mihai-Razvan Ungureanu in fruntea Ministerului de Externe mi se pare tocmai dovada faptului ca asistam la o importanta transformare nu doar generationala, dar si de viziune. Cum scria recent Sever Voinescu in "Dilema veche", in politica externa este nevoie de o imbinare a realismului politic cu un idealism al valorilor democratice. Evident, un idealism lucid, nu unul al himerelor pur retorice. Acest pragmatism vizionar mi s-a parut elementul cel mai interesant al prezentarii facute de dl Ungureanu la Wilson Center. El a stiut sa puncteze datele care confera Romaniei acel statut de purtator al unui mesaj democratic in zona Europei Centrale si de Sud-Est. A plasat chestiunile atat de complexe ale globalizarii in ansambul unei conceptii coerente si limpezi despre cooperare politica, diplomatica si economica. De o importanta speciala a fost accentuarea faptului ca actualele transformari democratice din statele din jurul Marii Negre ar putea sa insemne inceputul fazei finale a implinirii proiectului unei Europe unite si libere. Si pe viitor, a aratat ministrul de Externe, Romania va continua sa fie un aliat de incredere al Statelor Unite, participand la razboiul impotriva terorismului si promovand democratia in zonele invecinate.

    In timpul vizitei in Statele Unite, dl Ungureanu a demonstrat angajamentul Romaniei in favoarea aliantei euro-atlantice, a valorilor Uniunii Europene, precum si sustinerea de catre presedintele Traian Basescu si de catre actualul Guvern a relatiei de solidaritate dintre Bucuresti si Washington. Prezentarea de la Woodrow Wilson Center, facuta cu un fin simt al dimensiunilor istorice si geopolitice implicate in temele discutate, a fost remarcabila prin profunzimea ei. Nu pot decat sa salut faptul ca un intelectual de anvergura si competenta lui Mihai-Razvan Ungureanu se afla astazi in fruntea diplomatiei romanesti.

    ×
    Subiecte în articol: editorial româniei ungureanu